ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 23:28
Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)
ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΟΛΙΤΗΣ
Στην Αγία Βαρβάρα, τη γειτονιά των παιδικών του χρόνων, βρέθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού συνεχίζοντας την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια έκπληξη καθώς οι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές του Σταύρου Θεοδωράκη είχαν ετοιμάσει ένα βίντεο με φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια αλλά και τη διαδρομή του μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας την ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας, στον κατάμεστο δημοτικό θερινό κινηματογράφο, «Πάνθεον» ανέφερε «Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Μόνο αν πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πρέπει να πάρουμε 10% για να διαπραγματευτούμε για τους αδικημένους των μνημονίων».
Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο κίνημα τονίζοντας «Το Ποτάμι είναι το καθαρό Κίνημα και είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους όσοι δεν υπήρξαν στους κομματικούς σωλήνες». Σε ότι αφορά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής σημείωσε
«Τόσα χρόνια λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά ψηφίζουμε πάντα τα ίδια κόμματα και τα ίδια πρόσωπα. Η μόνη λύση είναι αυτή τη φορά ο κόσμος που θέλει το διαφορετικό, να ψηφίσει το διαφορετικό», ενώ στη συνέχεια ανέφερε «Κάναμε όντως λάθη ως χώρα, αλλά δεν φταίει σε τίποτα το παιδί του Έλληνα. Το παιδί αυτό πρέπει να έχει ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση αντιμετώπιση των άνισων».
Τέλος για το θέμα των Ρομά της περιοχής ανέφερε «Για τους Ρομά μπορούμε να κάνουμε πολλά. Έχω δώσει το στίγμα μου τα δύο χρόνια που ήμουν στη Λαϊκή επιμόρφωση εδώ στην Αγία Βαρβάρα. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα τους κάνοντας όμως προσπάθεια ώστε να ενταχθούν απόλυτα στην Ελληνική κοινωνία».
Τα βασικά σημεία της ανοιχτής συζήτησης που έγινε στην Αγία Βαρβάρα είναι:
-Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σας πω γιατί δημιουργήσαμε το Ποτάμι. Το Ποτάμι το δημιουργήσαμε για την Αγία Βαρβάρα, για το Αιγάλεω, για το Κερατσίνι, το Περιστέρι, τη δυτική Αθήνα, τον Πειραιά που μεγαλώσαμε. Αυτό που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί, εδώ σε αυτή την περιοχή ήταν ότι δεν υπάρχουν περιθώριο να αλλάξουμε τα πράγματα. Όμως πάρα πολύ άνθρωποι κατορθώσαμε αυτό που φάνταζε αδύνατο. Αυτό που καταφέραμε, σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και για τη χώρα. Γι' αυτό δημιουργήσαμε το Ποτάμι, για να φύγει και η χώρα μπροστά.
-Τόσα χρόνια λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά ψηφίζουμε πάντα τα ίδια κόμματα και τα ίδια πρόσωπα. Η μόνη λύση είναι αυτή τη φορά ο κόσμος που θέλει το διαφορετικό, να ψηφίσει το διαφορετικό.
-Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Πρέπει και μπορούμε. Μόνο αν πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πρέπει να πάρουμε 10% για να διαπραγματευτούμε για τους χαμένους των μνημονίων, για τους ανέργους, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, για να κοιτάξουμε την κοινωνία και να συγκρουστούμε με τα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς.
Ήρθαμε εδώ για να κυβερνήσουμε και για να αλλάξουμε τα πράγματα. Θέλουμε μεγάλα ποσοστό, όχι για να πάρουν τα στελέχη μας μεγάλες καρέκλες. Αυτό είναι το Ποτάμι, μια προσπάθεια να πειστεί η δημιουργική κοινωνία ότι μπορεί με «δούρειο ίππο» το Ποτάμι να κυβερνήσει αυτή τη χώρα.
-Αντίπαλοι μας είναι οι κομματικοί μηχανισμοί. Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα ενώνεται στη βάση του παλαιοκομματισμού, και εμείς είμαστε οι μόνοι που λέμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από άξιους και σοβαρούς. Όχι απαραίτητα από ανθρώπους που είναι στο Ποτάμι. Η δική μας φροντίδα είναι να μπουν μπροστά οι ικανοί. Κι εμείς το κάνουμε πράξη. Δείτε τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Δείτε τις προσωπικότητες του ψηφοδελτίου επικρατείας.
Από το Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον Νίκο Αλιβιζάτο μέχρι τον Βασίλη Μαρκή. Και δεν είναι μόνο αυτοί που είναι στα ψηφοδέλτια. Κάνω λάθος που αναφέρω μόνο αυτούς. Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με τους οποίους συζητάμε. Ξαφνιάστηκαν κάποιοι που έμαθαν ότι συζητάμε με τον Τάσο Γιαννίτση. Είναι ένας άνθρωπος που τόλμησε να πει κάποια πράγματα και τότε δεν τον άκουσαν τα κόμματα. Και έκαναν λάθος που δεν τον άκουσαν γιατί αυτά που πρότεινε τότε, αν είχαν υλοποιηθεί αυτά που έλεγε για το ασφαλιστικό σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
-Το παλιό πολιτικό σύστημα θέλει να υπερασπιστεί κυρίως τα δικά του παιδιά. Εμείς όμως θέλουμε να γίνουμε εκείνοι που θα φέρουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσέφεραν, καθένας από το δικό του μετερίζι, τους άξιους, τους δοκιμασμένους στη ζωή.
-Στις 21 του μήνα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τους χαμένους των μνημονίων. Αυτοί είναι κυρίως οι άνεργοι, εκείνοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι και είναι και οι μικρομεσαίοι. Η χώρα ταλαιπωρείται όλα αυτά τα χρόνια από κυκλική ανεργία. Λέμε λοιπόν στην Ευρώπη, ότι η αντιμετώπιση της κυκλικής ανεργίας, είναι υποχρέωση της Ευρώπης. Κάναμε όντως λάθη ως χώρα, αλλά δεν φταίει σε τίποτα το παιδί του Έλληνα. Το παιδί αυτό πρέπει να έχει ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση αντιμετώπιση των άνισων. Θα πρέπει να συγκρουστούμε εποικοδομητικά με την Ευρώπη και να εξασφαλίσουμε κάποια κονδύλια. Λέμε να δοθούν κίνητρα στην νεανική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να δοθούν χώροι στους νέους ώστε να πειραματίζονται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις.
-Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε την πλευρά της κοινωνίας για την οποία κανένας δεν νοιάστηκε. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα έθνος συνταξιούχων, είναι κι ένα έθνος δημιουργών. Δεν μας ενδιαφέρει μια κυβέρνηση να ιδρώνει μόνο για τους συνταξιούχους. Εμείς δεν μπορούμε να διορθώσουμε όλα τα λάθη των προηγούμενων. Μπορούμε όμως με συγκεκριμένες επεμβάσεις να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεν ενδιαφέρει το Ποτάμι να βοηθήσει κάποιους να βελτιώσουν τη θέση τους στα υψηλά κλιμάκια της κοινωνίας. Είναι δέσμευσή μας ότι κανένας άνθρωπος δεν θα χάνει το σπίτι του. Το ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα χρέη που έχουν κάποιοι στις τράπεζες, πρέπει. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ξεσπιτωθούν άνθρωποι.
-Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας φορέας για τα επιδόματα στην Ελλάδα, από τα επιδόματα των πολυτέκνων, μέχρι τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και τα επιδόματα αναπήρων. Το κομματικό σύστημα έχει στήσει διάφορα παραμάγαζα και μοιράζει τα λεφτά εκεί που θεωρεί ότι θα του είναι χρήσιμο για να αναπτυχθεί.
Μια από τις πράξεις εξυγίανσης για να περιορίσουμε το ρόλο των προστατών διαφόρων ομάδων ή μειονοτήτων είναι ότι τα επιδόματα πρέπει δίνονται από ένα συγκεκριμένο οργανισμό και ξέρει ο κάθε πολίτης τι ακριβώς έχει δικαίωμα να πάρει και να μην χρειάζεται να παρακαλάει τον κάθε πολιτευτή για να του βγάλει επίδομα από την πίσω πόρτα. Αυτή η σύγκρουση θα είναι μεγάλη, γιατί τα κόμματα θέλουν να κρατήσουν για αυτούς αυτή τη δυνατότητα, να πουλάνε δηλαδή επιδόματα στους Ρομά.
– Για τους Ρομά μπορούμε να κάνουμε πολλά. Έχω δώσει το στίγμα μου τα δύο χρόνια που ήμουν στη Λαϊκή επιμόρφωση εδώ στην Αγία Βαρβάρα. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα τους κάνοντας όμως προσπάθεια ώστε να ενταχθούν απόλυτα στην Ελληνική κοινωνία. Πρέπει να ενταχθούν απόλυτα τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία, η επόμενη γενιά των Ρομά δεν πρέπει να είναι μια γενιά μικροπωλητών αλλά μια γενιά γιατρών, δικηγόρων, μια γενιά ανθρώπων που αριστεύουν, όπως κάνουν πολλά παιδιά Ρομά σήμερα.
-Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχοληθούμε με τις αθλιότητες που κατά καιρούς λένε για το Ποτάμι. Τα ψέματά τους απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Λένε διάφορα ψέματα για τη διαπλοκή, για τη διαφθορά, για τις συγγένειες που υποτίθεται ότι έχω. επειδή δε μπορούν να κατηγορήσουν το Ποτάμι για τίποτα απ' αυτά που έχει κάνει κι έχει πει. Κατασκευάζουν ιστορίες. Δεν θα ακολουθήσουμε τη δική τους ατζέντα.
Το Ποτάμι είναι το καθαρό Κίνημα και είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια, να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, όσοι δεν ήταν στους κομματικούς σωλήνες. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις δικές τους διαδρομές στα γραφεία των εκδοτών και των εργολάβων. Το Ποτάμι δε χρωστάει πουθενά. Σε κανέναν τραπεζίτη. Αυτό είναι το Ποτάμι. Καμιά συναλλαγή με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.
-Ο κ. Μπαλτάς λίγες ημέρες πριν φύγει από το Υπουργείο του, υπέγραψε μετακινήσεις 2.500 ανθρώπων. Όχι για τα σχολεία αλλά για εκεί που ήθελε το κόμμα του. Το άγχος του κ. Τσίπρα να γίνουν εκλογές στις 20 και όχι στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν για να μην φανούν τα κενά στα σχολεία. Η Παιδεία για εμάς είναι προτεραιότητα.
Προτείνουμε τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε όλες τις φτωχές περιοχές. Λέμε ακόμη: σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Τα κόμματα πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα έχουν κομματικές νεολαίες και οι φοιτητές να δραστηριοποιούνται και να κάνουν συλλόγους, αλλά όχι κάτω από κομματικές σημαίες.
-Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη να πουν με ποιον έχουν σκοπό να κυβερνήσουν τη χώρα γιατί πραγματικά είναι εντελώς παράδοξο να λένε ότι θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα αλλά να μην μας λένε με ποιους θα το κάνουν. Τι περιμένουν για να τους εμφανίσουν; Θα επιβραβευτούν δηλαδή οι άνθρωποι που χαντάκωσαν τη χώρα; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία. Αν θέλει μια από τα ίδια έχει στη διάθεση του τρεις επιλογές, αν όμως θέλει το καινούριο υπάρχει μόνο μια, το Ποτάμι.
-Με το Ποτάμι δεν υπάρχει κανένα παζάρι για τις θέσεις του Δημοσίου. Αν το Ποτάμι είναι ισχυρό θα επιβάλλει οι κρατικές θέσεις να δοθούν αξιοκρατικά, μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες. Οι κομματικοί μηχανισμοί πολεμούν το Ποτάμι γιατί τους χαλάμε την πιάτσα. Γιατί τους λέμε ότι ο πρώτος όρος που θα θέσουμε είναι ότι οι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα αποκτήσουν μερίδιο στην εξουσία. Όσο για τα πρόσωπα.
Πρέπει να επιλεγεί μια ομάδα ικανών ανθρώπων που γνωρίζουν από δουλειά. Τέλος οι πειραματισμοί. Την κυβέρνηση πρέπει να αποτελούν άνθρωποι που έχουν έργο στην πραγματική ζωή. Θα βάλουμε βέτο σε ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι ωφέλιμοι.
-Δε θέλω να κάνω αντιπολίτευση στα εύκολα. O καθένας έχει το δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τα παιδιά του και να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο. Αυτό που δε δέχομαι όμως είναι η υποκρισία. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ένας πολιτικός είναι να μην είναι υποκριτής, δηλαδή να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να καταλήγει στο ιδιωτικό.
Οι πολιτικοί που υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τις δημόσιες υπηρεσίες. Δηλαδή δε μπορείς να αρρωσταίνεις και να πηγαίνεις στο εξωτερικό και σε ιδιωτικό νοσοκομείο αν είσαι πολιτικός. Πρέπει να πηγαίνεις σε δημόσιο νοσοκομείο, πρέπει να πηγαίνεις εκεί που πάει όλος ο κόσμος.
-Ο Γιούνκερ είπε κάποια στιγμή στον Τσίπρα «ρε παιδί μου υποσχέθηκες τα πάντα στους πάντες και πήρες μόνο 35%, αν εγώ είχα υποσχεθεί όλα αυτά τότε που ήμουν για πρωθυπουργός θα έπαιρνα 80%» και πραγματικά έτσι είναι. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και παίρνουν λειψά τριαντάρια. Εμείς δεν υποσχόμαστε τίποτα σε κανένα, υποσχόμαστε μόνο ισονομία.
Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει να αρχίσουμε παράγουμε, να δημιουργούμε, να γυρίσει ένα τμήμα της Ελλάδας περήφανα στα χωράφια, και να ασχοληθεί με τον πλούτο που υπάρχει εκεί. Εμείς λέμε το τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια.
-Έχει παρέλθει η εποχή που η Ελλάδα μπορούσε να τα προσφέρει όλα σε όλους. Θα περάσουμε δύσκολα τους επόμενους μήνες καθώς θα έχουμε λίγα χρήματα στη διάθεση μας. Θα έχουμε ακόμα λιγότερα χρήματα από αυτά που θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.
Εμείς υποσχόμαστε ότι αυτά τα λίγα χρήματα που θα έχουμε δεν θα πάνε στα ρετιρέ της εξουσίας. Θα συμπιέσουμε τα κόστη των κρατικών ρετιρέ, θα συμπιέσουμε τη σπατάλη και θα προσπαθήσουμε αυτά τα λίγα χρήματα που έχει η χώρα να πάνε κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όχι σε αυτούς που έχουν τη δυνατότερη φωνή.