ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 16:56
Η συμπολίτισσα μας Βασιλική Γιάγκα
διαπρέπει στο εξωτερικό.
Η μόλις 33 ετών συμπολίτισσά μας, Βασιλική Γιάγκα, είναι ήδη Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοηλεκτρονικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ της Ολλανδίας.
Σε συνέντευξή της, στο επιστημονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου, μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ερευνητικού της πεδίου, τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα.
Αναπαράγουμε τη συνέντευξη, όπως δημοσιεύτηκε και την οποία μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.tudelft.nl/en/eemcs/current/nodes/stories/electrical-implants/
“Ηλεκτρικά εμφυτεύματα - Μικρές συσκευές με μεγάλες δυνατότητες
Από την εισαγωγή του βηματοδότη το 1958, πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο της ηλεκτροδιέγερσης. Ενώ τα πρώτα ηλεκτρικά εμφυτεύματα είχαν ως στόχο τους μυς, τα σημερινά εμφυτεύματα είναι ευέλικτα και επικεντρώνονται κυρίως στα νεύρα που υπάρχουν στο σώμα μας. Η ιδέα παραμένει η ίδια: τα ηλεκτρικά εμφυτεύματα δίνουν τον έλεγχο πίσω στο σώμα.
Τα σημερινά ηλεκτρικά εμφυτεύματα δεν μοιάζουν σε τίποτα με τον πρώτο βηματοδότη πριν από εξήντα χρόνια. Είναι πολύ μικρότερα και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ παράλληλα είναι πιο ευέλικτα.
Τα σημερινά ενεργά εμφυτεύματα μας βοηθούν να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson, τον πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος και να θεραπεύσουμε την ακράτεια.
Σύμφωνα με την Βασιλική Γιάγκα, οι εξατομικευμένες ηλεκτρονικές συσκευές, σύντομα, θα αποτελούν μέρος της θεραπείας ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα και διαβήτη, και ασθενείς με κακώσεις νωτιαίου μυελού θα μπορέσουν να περπατήσουν στο προσεχές μέλλον. Ονειροπόλημα; Β. Γιάγκα: "Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Είμαι βέβαιη ότι πολλοί άνθρωποι θα επωφεληθούν από αυτή την έρευνα. "
Η πλαστικότητα του νωτιαίου μυελού
“Οι νευρώνες στο σώμα μας συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας δίκτυο. Γι’ αυτό το λόγο ο νωτιαίος μυελός αποτελεί αγωγό επικοινωνίας μεταξύ των μυών και του εγκεφάλου. Κάποιες από αυτές τις συνδέσεις διακόπτονται σε ένα άτομο που έχει υποστεί κακώσεις στη σπονδυλική στήλη. Περίπου τριάντα χρόνια πριν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτά τα δίκτυα μπορούν να αναδιοργανωθούν και να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις. Αυτό το φαινόμενο λέγεται πλαστικότητα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διεγερθεί από τη σωματική άσκηση. Με ένα συνδυασμό ηλεκτρικής διέγερσης, φαρμακευτικής αγωγής και άσκησης, οι ερευνητές πέτυχαν το 2012 να κάνουν ένα παραπληγικό ασθενή να υποστηρίξει το βάρος του και ακόμη και να κάνει και βήματα. Από τότε, έχουν δημοσιευθεί όλο και περισσότερα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε όλους τους παραπληγικούς ασθενείς - αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - αλλά νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί άνθρωποι θα επωφεληθούν από αυτή την έρευνα”.
Σήματα
Τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τρία σημεία στο σώμα: να προκαλέσουν σήματα που διακόπτονται, να καταγράψουν σήματα που προέρχονται από άλλο σημείο του σώματος και να τα τροφοδοτήσουν σε άλλο σημείο και να μπλοκάρουν τα ανεπιθύμητα σήματα. “Σκεφτείτε πώς λειτουργεί η κύστη μας”, εξηγεί η Β. Γιάγκα. “Γεμίζει, οπότε πρέπει να την αδειάσουμε. Πρέπει να υπάρχει ένα σήμα που διατάζει το σώμα μας να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα σήμα που μπορούμε να προκαλέσουμε με την ηλεκτρονική τη χρονική στιγμή που θέλουμε. Αλλά θέλουμε επίσης να μάθουμε πότε ακριβώς πρέπει να προκαλέσουμε αυτό το σήμα. Οπότε πρέπει να συλλέξουμε πληροφορίες που θα μας αποκαλύψουν πόσο πλήρης είναι η κύστη. Από αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να συναγάγουμε ένα σήμα ότι η κύστη είναι γεμάτη και ότι πρέπει να αδειάσει. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ακράτεια: η ουροδόχος κύστη απελευθερώνεται, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει την εντολή. Με την ηλεκτρονική μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σήμα και να επαναφέρουμε τον μηχανισμό. Έτσι κλείνουμε το βρόχο”.
Αδύναμα σημεία
Το κλείσιμο ενός τέτοιου βρόχου με ηλεκτρική διέγερση μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς με ποικίλες καταστάσεις, όπως τραυματισμό του νωτιαίου μυελού σπονδυλικής στήλης). Β. Γιάγκα: "Εδώ στο Ντελφτ κάνουμε έρευνα στην ηλεκτρονική η οποία διεγείρει το νωτιαίο μυελό, ώστε να αποκατασταθεί η κινητική ικανότητα σε ασθενείς με παραπληγία. Μπορούν στη συνέχεια να μάθουν να περπατούν με πιο συντονισμένο τρόπο. " Η Β. Γιάγκα ήταν ήδη μέλος αυτής της ερευνητικής γραμμής όταν ολοκλήρωσε το διδακτορικό της πρόγραμμα στην Αγγλία. “Κατασκεύασα ένα εύκαμπτο ηλεκτρικό εμφύτευμα για τη διέγερση του νωτιαίου μυελού. Ήθελα να αποφύγω να χρησιμοποιήσω καλώδια από και προς τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα γιατί προκαλούν φλεγμονή γύρω από το νωτιαίο μυελό. Προς το παρόν προσπαθούμε να μειώσουμε το μέγεθος και την κατανάλωση ενέργειας. "
Τοπική θεραπεία
Οι τρέχουσες δραστηριότητες της Β. Γιάγκα επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά ενεργών εμφυτευμάτων. Βιοηλεκτρονικά Φάρμακα. "Είναι ακόμα μικρότερα από τα υπάρχοντα, στοχεύουν στο περιφερικό νευρικό σύστημα: μικρότερα νεύρα που μεταδίδουν σήματα αίσθησης και κινητικής λειτουργίας σε όλο το σώμα. Ένας γιατρός πρέπει να είναι σε θέση να τοποθετήσει το μικροσκοπικό εμφύτευμα γύρω από ένα νεύρο μέσω μιας βελόνας και να προγραμματίσει τη συσκευή να δώσει στον ασθενή εξατομικευμένη τοπική θεραπεία. Αυτό έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αντιμετωπίζεται μόνο το άμεσο περιβάλλον, έτσι αποφεύγονται οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής ”.
Προκλήσεις
Η κ. Β. Γιάγκα πιστεύει ότι μέχρι να φτάσουμε στο στάδιο όπου ένας γιατρός θα μπορεί να εγχύσει και να προγραμματίσει ένα εμφύτευμα, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις. “Οι συσκευές πρέπει να είναι βιοσυμβατές με το σώμα και την ανατομία έτσι ώστε να μην προκαλούν κάποια βλάβη. Ταυτόχρονα, πρέπει να μπορούν να διαρκούν για δεκαετίες, να λειτουργούν και να επικοινωνούν ασύρματα. " Συνεπώς, δεν είναι ακόμη γνωστό πώς μπορούν να μοιάζουν αυτά τα ενεργά εμφυτεύματα. "Θέλουμε να επικεντρώσουμε όλη την τεχνολογία της συσκευής ώστε να είναι ένα μικρό περίβλημα με τρισδιάστατο σχήμα περιχειρίδας (μανσέτας) που μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από το νεύρο. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα εμφύτευμα στο μέγεθος ενός κυβικού εκατοστού. " Πολλές εταιρείες επενδύουν στην αγορά από τη στιγμή που η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, πριν από μερικά χρόνια διοργάνωσε ένα διαγωνισμό γύρω από την ανάπτυξη ενός ασύρματου ενεργού εμφυτεύματος. "Από τότε, τα ενεργά εμφυτεύματα είναι ένα καυτό θέμα", λέει η Β. Γιάγκα. "Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά η GlaxoSmithKline ελπίζει να διαθέσει αυτά τα εμφυτεύματα στο εμπόριο το 2023."
Σχετικά με τη Βασιλική
Η Δρ. Βασιλική Γιάγκα (Αθήνα, 1984) σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή της το 2009, μετακόμισε στο Λονδίνο, για να κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London, UCL) στα τμήματα αναλογικής και βιοιατρικής ηλεκτρονικής και εμφυτεύσιμων συσκευών.
Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια, πήρε μέρος στο διαγωνισμό Βιοηλεκτρονικής Καινοτομίας της GlaxoSmithKline.
Από το 2015, η κα Γιάγκα εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Βιοηλεκτρονικής στο Delft, όπου ερευνά νέα υλικά και προσεγγίσεις στα προβλήματα που συνεπάγονται τα βιοηλεκτρονικά φάρμακα. Επιπλέον, διδάσκει φοιτητές στο πτυχίο Μάστερ.
Κείμενο: Koen Scheerders | Φωτογραφία: Mark Prins | Εικόνα: Κατρίνα Ράντοβιτς (Stocksy) | Νοέμβριος 2017”
Σημείωση εφημερίδας:
Η Βασιλική Γιάγκα είναι κόρη της Ματίνας Καραγεωργίου και του Μιχάλη Γιάγκα, Δημοτικού Συμβούλου της πόλης μας και επικεφαλής του συνδυασμού “Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ”.
Τελείωσε το 7ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο της πόλης μας.
Οι επιδόσεις και οι διακρίσεις της στο εξωτερικό μας κάνουν περήφανους.