ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 20:07
ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΒΟΛΕΪ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΡΙΝ 22 ΧΡΟΝΙΑ (10 ΦΩΤΟ)!
Και, όμως, η πόλη μας η Αγία Βαρβάρα, έχει αναδείξει αθλητική ομάδα, η οποία κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο.
Σε ένα αφιέρωμα – ρετρό, από το αρχείο του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρη Παϊσιου, σήμερα τέλη Μαϊου του 2020, υπενθυμίζουμε ένα τεράστιο γεγονός που συνέβη ακριβώς 22 χρόνια πριν, τον Μάϊο του 1998, όταν η ομάδα βόλεϊ του 2ου Γενικού Λυκείου της Αγίας Βαρβάρας, αναδείχθηκε Σχολική Πρωταθλήτρια Κόσμου! Για να θυμούνται οι παλιοί λοιπόν και να μαθαίνουν οι νέοι!
Για να ξεκινήσουμε λοιπόν την γραπτή αναφορά μας στο ένδοξο αθλητικό παρελθόν της πόλης μας, θα πάμε αρχικά στον Απρίλιο του 1998, όταν η ομάδα του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, με προπονητές τους κ.κ. Δημήτρη Παϊσιο (είναι ακόμη γυμναστής στο 2ο Λύκειο της πόλης μας), Σωτήρη Δρίκο, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας, έπειτα από τις αρχικές προκριματικές φάσεις, όπου ξεπέρασε τα εμπόδια των, 1ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, ΕΠΑΛ Αιγάλεω, ΤΕΛ Χαϊδαρίου, ΤΕΛ Πετρούπολης, ΤΕΛ Ελευσίνας, 2ου Λυκείου Σπάρτης και ΕΠΛ Πάτρας, ενώ στην τελική φάση του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος, που διεξήχθη στο Καρπενήσι, επικράτησε του 3ου Λυκείου Άρτας (3-0), νίκησε στον ημιτελικό με 3-0 σετ το 2ο Λύκειο Ορεστιάδας, ενώ στον μεγάλο Τελικό κέρδισε με 3-1 σετ το 2ο Λύκειο Ευόσμου.
Το… εισιτήριο του Πρωταθλητή Ελλάδας για το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, ήταν η συμμετοχή του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Σχολικού Πρωταθλήματος Βόλεϊ, που διεξήχθη, ακριβώς πριν 22 χρόνια, από τις 12 έως τις 16 Μαίου 1998, στο γήπεδο της Ηλιούπολης.
ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Στον δρόμο λοιπόν προς τον τελικό, και αρχικά στα παιχνίδια του 1ου Ομίλου, το 2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, στις 12 Μαίου 1998 κέρδισε με 2-0 σετ (15-7, 15-0) την Σουηδία, το απόγευμα της ίδιας μέρας (12 Μαίου 1998) την Βουλγαρία με 2-0 σετ (15-1, 15-5), στις 13 Μαϊου το Βέλγιο με 2-0 σετ (15-6, 15-2) και το απόγευμα της ίδιας μέρας (13 Μαϊου 1998) με 2-0 σετ (15-9, 15-4) την Τσεχία.
Στον προημιτελικό, η ομάδα της πόλης μας επικράτησε με 2-0 σετ (15-7, 15-1) επί της Κίνας, και στον ημιτελικό νίκησε με 2-0 (15-6, 15-8) την FYROM.
Στον μεγάλο τελικό στις 16 Μαίου 1998, το 2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στο πάνθεον της ιστορίας του, κατακτώντας την 1η παγκόσμια θέση, με νίκη 3-0 σετ (15-8, 15-3, 15-1) επί της Γαλλίας, κρατώντας το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην χώρα μας, καθώς την προηγούμενη περίοδο (1996 / κάθε δύο χρόνια γινόταν το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα) Σχολική Πρωταθλήτρια Κόσμου είχε αναδειχθεί το 1ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς (Το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί στην Σλοβακία, ενώ να σημειωθεί ότι μέλος εκείνης της ομάδας και Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε αναδειχθεί ο κάτοικος Αγίας Βαρβάρας Κυριάκος Καλαϊτσίδης, που έκανε μεγάλη καριέρα στην Α1 Εθνική κατηγορία για 15 χρόνια περίπου και παράλληλα χρήσθηκε διεθνής με την Εθνική Ελλάδας).
Να σημειώσουμε επίσης, ότι παράλληλα με την ομάδα βόλεϊ αγοριών του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας που κατέκτησε τον Παγκόσμιο Σχολικό Τίτλο του 1998, το ανάλογο πέτυχε σε εκείνη την διοργάνωση (1998) και η ομάδα βόλεϊ κοριτσιών του 2ου Λυκείου Ευόσμου, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κόσμου.
Το Τρόπαιο στην ομάδα της πόλης μας επέδωσε ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδρέας Φούρας, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο, σε ειδική τελετή στην Πλατεία Αγίας Ελεούσας, όπου παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εργασίας κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Νομάρχης Αθήνας, κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης (πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης για 24 χρόνια), βράβευσαν την πρωταθλήτρια ομάδα κόσμου του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, το οποίο είχε Διευθυντή τον Γιαννιώτη την καταγωγή (και αγνό φίλαθλο του ΠΑΣ Γιάννενα), Μαθηματικό, κ. Σπύρο Ντούγια (αρχικά είχε έρθει στην πόλη μας ως Καθηγητής στο 1ο Λύκειο).
Το γεγονός της κατάκτησης του Παγκόσμιου Τίτλου αποτυπώθηκε στη συλλογική μνήμη της πόλης μας με την ονομασία του Κλειστού Γυμναστηρίου ως «Νίκης 2ου Λυκείου».
Όσο αφορά, εκείνο το έμψυχο δυναμικό της ομάδας του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, κάτοικοι της πόλης μας ήταν οι Μιχάλης Μανιάτης, Γιάννης Αλεξόπουλος, που αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο σε, Πανελλήνιο, Λαμία ο πρώτος και Κηφισιά, Φοίνικα Σύρου ο δεύτερος.
Ακόμη, ο Όμηρος Ψωμιάδης έπαιξε σε Άρη Νικαίας, Κηφισιά, ο Χρήστος Βαρδής στον Παμβοχαϊκό, οι Διονύσης Στρατηγός, Παναγιώτης Νικολάκης, Δημήτρης Βλάχος, Βασίλης Ταματέας αγωνίστηκαν στον Άρη Νικαίας, ο Ορέστης Καπετανόπουλος σε Πανερυθραϊκό, Παγκράτι, ο Θεόδωρος Παπαθωμόπουλος σε Λαμία, Παμβοχαϊκό, Πανερυθραϊκό, Μίλωνα, ενώ για την τεράστια διαδρομή τους, σε σωματειακό επίπεδο αλλά και με την παρουσία τους στην Εθνική Ελλάδος ξεχώρισαν, ο Κώστας Στιβαχτής (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και ο Γιώργος Στεφάνου (Παναθηναϊκός, Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ).
Επίσης, ο εκ των προπονητών εκείνης της ομάδας, ο Σωτήρης Δρίκος, σε υψηλό επίπεδο (Α1 Εθνική κατηγορία) ανέλαβε μεταξύ άλλων, Νίκαια, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, κτλ., ενώ διετέλεσε και προπονητής στην Εθνική Ελλάδας.
Ακολουθεί ένα επίκαιρο μήνυμα του Καθηγητή κ. Δημήτρη Παϊσιου, για την συμπλήρωση 22 ετών από εκείνον τον θρίαμβο, όπως και φωτογραφίες από το αρχείο του, από εκείνες τις μέρες δόξας και άθλου για το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.