ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2023
Η τεχνολογία σήμερα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, επιτρέποντας ταχύτερες αλλαγές και πρόοδο.
Τα τελευταία χρόνια, ζήσαμε εποχές παγκόσμιας αστάθειας με την πανδημία, τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές αναταραχές, προβλήματα εφοδιασμού, καραντίνες. Αυτό το δύσκολο “τοπίο” οδήγησε σε μια ιδανική στιγμή για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε και σ’ ένα σημείο καμπής για την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές και να τις μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Παρακάτω θα δείτε τις τάσεις της τεχνολογίας που θα μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις το 2023, τις οποίες αξίζει να παρακολουθήσετε.
#1 Digital Twins
Τα Digital Twins έχουν τοποθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις, ειδικά αν μιλάμε για τον βιομηχανικό τομέα. Αυτά δεν είναι μόνο ψηφιακά αντίγραφα αντικειμένων, χώρων, φυσικών συστημάτων ή διαδικασιών με τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε πιο ακριβή προϊόντα, να μειώσετε το κόστος ή να προβλέψετε πιθανά σφάλματα. Ανοίγουν επίσης έναν κόσμο δυνατοτήτων σχετικά με τη δοκιμή και την προσομοίωση εάν η συμπεριφορά μιας βιομηχανικής μονάδας, για παράδειγμα, είναι επαρκής.
Αυτή η τεχνολογία μας επιτρέπει να αλλάξουμε τα στοιχεία που θέλουμε στον ψηφιακό κόσμο μέχρι να βελτιστοποιηθούν και να επιτύχουμε την καλύτερη εκδοχή τους στον πραγματικό κόσμο. Θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο τελειοποιούνται οι επιχειρηματικές διαδικασίες, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και θα εξοικονομήσει εκθετικά το κόστος στις κατασκευές, την αεροναυπηγική, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων.
#2 Πιο έξυπνες συσκευές
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στο να κάνουμε τον κόσμο μας πιο έξυπνο και ομαλότερο. Δεν είναι απλώς η προσομοίωση ανθρώπων, αλλά το να κάνουμε το παραπάνω μίλι για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.
Αυτές οι πιο έξυπνες συσκευές είναι εδώ για να μείνουν το 2023 για ακόμη παραπάνω, καθώς οι επιστήμονες εργάζονται σε οικιακά ρομπότ, συσκευές, συσκευές εργασίας, φορητές συσκευές και πολλά άλλα με τεχνητή νοημοσύνη!
Σχεδόν κάθε δουλειά χρειάζεται έξυπνες εφαρμογές λογισμικού για να γίνει η επαγγελματική ζωή πιο διαχειρίσιμη. Οι πιο έξυπνες συσκευές είναι μια άλλη προσθήκη στον κλάδο της πληροφορικής που έχει υψηλές απαιτήσεις και ζήτηση καθώς περισσότερες εταιρείες μεταμορφώνονται σε ψηφιακούς χώρους.
#3 Metaverse
Αυτή η τάση έχει γίνει ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε κάθε συζήτηση για το μέλλον του κλάδου της τεχνολογίας. Αυτό το περιβάλλον έχει τεράστιες οικονομικές προοπτικές και αναμένεται να φθάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας και τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Meta στη διαμόρφωση των σχεδίων της, το metaverse, στην αρχική του σύλληψη, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για εταιρείες όσον αφορά την αυξημένη κοινωνική παρουσία, την εξ’ αποστάσεως εργασία, τις πληρωμές, την υγειονομική περίθαλψη, την εμπορία προϊόντων κ.λπ.
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη αυτό το περιβάλλον για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να δώσουν μια διαφορετική εικόνα της μάρκας ή να συνδεθούν με τους καταναλωτές τους. Το βιομηχανικό metaverse είναι μια από τις μεγάλες ελπίδες του κλάδου. Οι εφαρμογές είναι πολυάριθμες, που κυμαίνονται από τη λήψη και την ψηφιοποίηση του πραγματικού κόσμου, την κατανόηση και τον εμπλουτισμό δεδομένων σε εικονικά περιβάλλοντα ή την επίτευξη βιώσιμων στόχων με βελτιστοποίηση κόστους.
Απέχουμε ακόμα πολύ από το να δούμε αυτό το ψηφιακό σύμπαν που συνδυάζει την εικονική και τη φυσική πραγματικότητα σε έναν κοινόχρηστο διαδικτυακό χώρο. Ωστόσο, θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ψωνίζουμε ή διασκεδάζουμε και έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε κάποιες από τις δυνατότητές του.
#4 Υπερεφαρμογές
Τα superapps προκύπτουν από το συνδυασμό μίας εφαρμογής, μιας πλατφόρμας και ενός ψηφιακού οικοσυστήματος. Όλα αυτά μέσα στην ίδια εφαρμογή. Θα ήταν το τεχνολογικό ισοδύναμο ενός ελβετικού μαχαιριού που συνδυάζει πολλά εργαλεία που μοιράζονται τον ίδιο σκοπό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αφαιρεθεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Στην πραγματικότητα, επιτρέπουν τη συμπερίληψη επιχειρηματικών εμπειριών για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως η ροή εργασιών, η συνεργασία και οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων. Με την πάροδο του χρόνου, θα υποστηρίζουν chatbots, τεχνολογίες που υποστηρίζονται από IoT και καθηλωτικές εμπειρίες όπως το metaverse.
#5 Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών (RPA)
Στενά συνδεδεμένο με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση, το RPA αυτοματοποιεί επιχειρηματικές διαδικασίες όπως η ερμηνεία εφαρμογών, η επεξεργασία συναλλαγών, ο χειρισμός δεδομένων ή ακόμα και η απάντηση σε email.
Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες που εκτελούνταν παλαιότερα από τους υπαλλήλους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές και παραγωγικές εργασίες. Εξοικονομεί επίσης κόστος, αυξάνει την κερδοφορία, μειώνει τον χρόνο που δαπανάται σε χρονοβόρες εργασίες και έχει μικρότερη πιθανότητα λάθους.
Ως εκ τούτου, βοηθά στην αξιοποίηση του ανθρώπινου ταλέντου των εταιρειών και είναι πολύ χρήσιμο στη συλλογή και αποθήκευση διαφόρων δεδομένων σε τομείς όπως τα οικονομικά, η εξυπηρέτηση πελατών κλπ.
#6 Νέες ενεργειακές λύσεις
Η δέσμευση για επίτευξη επιχειρηματικών μοντέλων που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον συνδυάζεται απόλυτα με την ενεργειακή κρίση στην οποία βυθιζόμαστε. Ο συνδυασμός και των δύο δημιουργεί νέες φόρμουλες για τη μείωση της ολοένα αυξανόμενης εξάρτησής μας από τους υδρογονάνθρακες. Για το λόγο αυτό, η εφαρμοσμένη τεχνολογία μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευεργετική, ειδικά για την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Μπορούν να εντοπιστούν ανωμαλίες και να προβλεφθούν οι αστοχίες πριν συμβούν, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Το πράσινο υδρογόνο είναι επίσης μια από τις μεγάλες ελπίδες για την ενεργειακή μετάβαση και για τη μείωση του υψηλού επιπέδου εκπομπών που παράγονται από βιομηχανίες όπως οι μεταφορές. Ή η τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας αξιοποιεί στο έπακρο τον άνεμο ενώ αναζωογονεί τις παράκτιες κοινότητες και φέρνει την παραγωγή ενέργειας κοντά στα κέντρα κατανάλωσης.
#7 Blockchain
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πως η τεχνολογία blockchain σχετίζεται με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Όμως στην πραγματικότητα το blockchain προσφέρει ασφάλεια που είναι χρήσιμη με πολλούς άλλους τρόπους. Με τους απλούστερους όρους, το blockchain μπορεί να περιγραφεί ως δεδομένα στα οποία μπορείτε μόνο να προσθέσετε, όχι να αφαιρέσετε ή να αλλάξετε. Εξ ου και ο όρος “αλυσίδα” επειδή δημιουργείτε μια αλυσίδα δεδομένων. Το να μην μπορείτε να αλλάξετε τα προηγούμενα μπλοκ είναι αυτό που το κάνει τόσο ασφαλές. Επιπλέον, τα blockchain βασίζονται στη συναίνεση, επομένως καμία οντότητα δεν μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των δεδομένων. Αρκετοί κλάδοι εμπλέκουν και εφαρμόζουν blockchain και καθώς αυξάνεται η χρήση αυτής της τεχνολογίας , αυξάνεται και η ζήτηση.
#8 Internet of Things (IoT) για έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο
Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας εποχής που οι αισθητήρες IoT και τα δίκτυα συνδεδεμένων συσκευών έχουν γίνει θεμελιώδες σημείο για τη δημιουργία ψηφιακών διδύμων, τη δημιουργία του metaverse, τη βελτίωση της λειτουργίας των έξυπνων μηχανών ή το σχεδιασμό των πόλεων του μέλλοντος.
Υπάρχουν αυξανόμενες έξυπνες συσκευές στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, αλλά μέχρι τώρα, αντιμετωπίζαμε κάποια προβλήματα σε προβλήματα επικοινωνίας λόγω διαφορετικών πλατφορμών ή λειτουργικών συστημάτων. Ως εκ τούτου, το 2023 θα είναι το έτος ανάπτυξης παγκόσμιων προτύπων και πρωτοκόλλων για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία.
Η τεχνολογία IoT συλλέγει και ερμηνεύει τα δεδομένα που συλλέγονται από βιομηχανικές μηχανές και στη συνέχεια παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, την εξοικονόμηση κόστους στην παραγωγή, τον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τις τάσεις των καταναλωτών ή την προώθηση της καινοτομίας προϊόντων.
Και είμαστε μόνο στα πρώτα στάδια του τι μπορεί να επιτευχθεί, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι περίπου 50 εκατομμύρια συσκευές IoT θα χρησιμοποιούνται έως το 2023. Αυτό θα δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο διασυνδεδεμένων συσκευών που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και λήψη αποφάσεων για τις επιχειρήσεις καθώς συλλέγονται και αναλύονται περισσότερα δεδομένα.
Πηγή : www.michanikos-online.gr