ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ:

...«Ακέφαλα» κατά την έναρξη

του σχολικού έτους;

 

 

 

 

 

 

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την από 20-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, Δήμητρας Μακρή, με την οποία τοποθετήθηκαν, με τετραετή θητεία, διευθυντές στις σχολικές μονάδες β/θμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) και στα εργαστηριακά κέντρα αρμοδιότητας της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας.

 Η αίτηση ακύρωσης ασκήθηκε από εκπαιδευτικό που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν Διευθύντρια σε Λύκειο του Χαϊδαρίου και είναι μόνιμη κάτοικος Αιγάλεω. 

Το δικηγορικό γραφείο του κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου, δικηγόρου Αθηνών, εξέδωσε  το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

 

"ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ 8 ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ
 
Το δικηγορικό γραφείο μας εκπροσώπησε εκπαιδευτικό, η οποία προσέβαλε δικαστικώς την σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί τοποθέτησης διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
 
Η σχετική αίτηση ακύρωσης έγινε δεκτή από το Δικαστήριο, ακυρώνοντας την τοποθέτηση διευθυντών σε γυμνάσια και λύκεια σε: Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Αγίους Αναργύρους και Καματερό.
 
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 1734/2024 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Η΄ τμήμα) ακυρώθηκε η απόφαση της Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας με την οποία τοποθετήθηκαν, με τετραετή θητεία, διευθυντές στις σχολικές μονάδες β/θμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) και στα εργαστηριακά κέντρα αρμοδιότητας της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας.
 
Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε κατόπιν αίτησης ακύρωσης που άσκησε η εκπαιδευτικός που εκπροσωπήσαμε (ειδικότητας ΠΕ05 – Γαλλικής Φιλολογίας), πως οι επίμαχες τοποθετήσεις έγιναν κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, διότι το αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών παρέλειψε την σύνταξη σύννομου πρακτικού περί της ενώπιον αυτού διεξαχθείσας προφορικής συνέντευξης των υποψηφίων, τύπος ο οποίος τίθεται από τον νόμο ως εγγύηση τήρησης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας καθώς και του κράτους δικαίου. Συγκεκριμένα, στο πρακτικό του αρμοδίου Συμβουλίου δεν αναφερόταν, έστω συνοπτικά, το περιεχόμενο της συνέντευξης (αυτοαξιολόγηση υποψηφίων, σχεδιασμός έργου, σχετικές ερωταπαντήσεις), βάσει της οποίας αξιολογήθηκαν και μοριοδοτήθηκαν οι υποψήφιοι.
 
Εξαιτίας της σοβαρής αυτής πλημμέλειας, η οποία καθιστά ανέφικτο τον έλεγχο της αξιολόγησης των υποψηφίων από τον ακυρωτικό δικαστή, το Δικαστήριο ακύρωσε την επίμαχη πράξη τοποθέτησης διευθυντών, ανέπεμψε την υπόθεση στην Διοίκηση για νέα, νόμιμη αυτή την φορά, κρίση μετά από τήρηση του ως άνω ουσιώδους τύπου και καταδίκασε το Ελληνικό Δημόσιο στο σύνολο της δικαστικής δαπάνης της αιτούσας εκπαιδευτικού, διατάσσοντας και την επιστροφή του ποσού που κατέβαλε η εκπαιδευτικός για το παράβολο κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης.
 
Προκειμένου να συμμορφωθεί με την ακυρωτική απόφαση, η Διοίκηση πρέπει να επαναλάβει την διαδικασία επιλογής διευθυντών και να κρίνει από το σημείο κατά το οποίο αναφέρεται στην απόφαση ότι διαπιστώθηκε η πλημμέλεια και εντεύθεν.
 
Η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν προσβάλλεται με ένδικα μέσα, καθώς προέρχεται από το Διοικητικό Εφετείο και εκδόθηκε με βάση την νομοθεσία που δεν επιτρέπει την περαιτέρω προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η δικαστική απόφαση είναι τελική και το Υπουργείο Παιδείας τώρα πρέπει να ενεργήσει τάχιστα προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην μείνουν ακέφαλα τα σχολεία κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
 
Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται ότι όλες οι τοποθετήσεις διευθυντών σε όλα τα σχολεία της χώρας πρέπει να γίνονται με τήρηση πρακτικών κατά τη διεξαγωγή της συνέντευξης για λόγους διαφάνειας. Είναι μια σημαντική νομολογιακή παρακαταθήκη και για το μέλλον, καθιστώντας το κριτήριο της συνέντευξης ελέγξιμο δικαστικά.
 
Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι που με την υπόθεση αυτή συμβάλαμε στην επιβολή ενός σημαντικού κριτηρίου διαφάνειας και αξιοκρατίας σε μια «περιοχή» που θεωρείται διαβλητή και μεροληπτική, αποθαρρύνοντας συχνά άξιους εκπαιδευτικούς από την υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης.
 
Καλή δικαστική και δικηγορική χρονιά!"