ΚΟΙΝΩΝΙΑ
2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Φεβρουαρίου:
Οικολογική, Ιστορική επίσκεψη / ξενάγηση στη
Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη Ρειτών) [ώρα 11:30 π.μ.]
Για 7η συνεχή χρονιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγρο(βιοτ)τόπων (2 Φεβρουαρίου) επισκεπτόμαστε τη Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών). Ωστόσο οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις που διοργανώνουν ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, σε συνεργασία με σχολεία, φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους είναι συχνές (το 2014 την επισκεφτήκαμε και κάναμε ξενάγηση τέσσερις φορές). Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη Λίμνη Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: «Η Λίμνη είναι των πουλιών και όχι των πετρελαιοειδών», και κάθε φορά ανακαλύπτουμε και άλλες ομορφιές της Λίμνης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ramsar, από το 1900 έως σήμερα, το 64% των υγροτόπων έχουν εξαφανιστεί,. Από πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας, οι υγρό(βιο)τοποι έχουν συχνά θεωρηθεί ως εμπόδιο για τη γεωργία αλλά και για την κατοικία και έτσι αρκετές λίμνες, ρυάκια, έλη κ.λπ. έχουν μπαζωθεί ή έχουν αποξηρανθεί, ιδιαίτερα σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Αττική, ενώ κάποια άλλα ρυπαίνονται (όπως π.χ. η Λίμνη Κουμουνδούρου) και γενικότερα απαξιώνονται. Πολλά ποτάμια όπως ο Αχελώος, ο Αλφειός, ο Καλαμάς κ.α. δέχονται μεγάλες πιέσεις από παράλογες ανθρώπινες δραστηριότητες (ο Αλφειός κινδυνεύει να γίνει χωματερή).
Στη Μακεδονία, από το 1930 έως σήμερα, οκτώ εσωτερικές Λίμνες και τα ¾ των υγροτόπων αποξηράνθηκαν από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Από τα 700 ποτάμια και ρέματα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας απέμειναν μόνο 50. Η αιτία είναι το αλόγιστο «κέρδος» και η αδιαφορία για τη φύση. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας, οι μεγάλες και καταστροφικές πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική.
Θεωρούμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι στην Αττική, σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος ORIENT GATE που υλοποιήθηκε από το ΕΚΒΥ για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, διατηρούνται ακόμη 80 υγρότοποι όπως οι λίμνες Μαραθώνα, Κουμουνδούρου, Βουλιαγμένης, οι παράκτιοι υγρότοποι Σκάλας Ωρωπού, Σχοινιά, Βραυρώνας, Μπρεξίζας, Λαυρίου, Λούτσας, Βουρκαρίου Μεγάρων, Ψάθας, ο Ασωπός, ο Κηφισός, τα ρέματα της Πικροδάφνης και της Ραφήνας, η Αλυκή της Αναβύσσου κ.λπ. Η καταγραφή και η παρουσίαση όμως, όσο σημαντική και να είναι, δεν αρκεί για να προστατέψει και να αναδείξει τους υγροτόπους.
Η Ελληνική φύση εξακολουθεί να διαθέτει πλούσιους οικοτόπους και αξιόλογη βιοποικιλότητα, που δυστυχώς υποβαθμίζονται, χωρίς σημαντικές αντιστάσεις από τους πολίτες και χωρίς ουσιαστική φροντίδα. Η χώρα μας διαθέτει: 6.000 είδη χλωρίδας,
440 περίπου είδη ορνιθοπανίδας (100 από τα οποία είναι απειλούμενα, ενώ τα 17 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν).
Οι Φίλοι της Φύσης ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του οργανισμού Ramsar για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2015: «Υγρότοποι είναι το μέλλον μας - Ελάτε μαζί μας!» σας καλούν να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις / ξεναγήσεις / επισκέψεις που προγραμματίζονται από διάφορους φορείς και οργανισμούς.
«Γνωρίστε τη ΦΥΣΗ και προστατέψτε την» - είναι το κάλεσμα του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ / Naturefriends Greece. Υλοποιώντας αυτό το κάλεσμα, οι ΦτΦ / NFGR θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη «διατήρηση της Υγείας» αλλά και την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων υγροτόπων, θα υποστηρίξουν προσπάθειες για τον επαναπλημμυρισμό λιμνών και ελών (π.χ. Λίμνη Μουριάς στην Ηλεία και έλος Ψάθας), θα συμβάλλουν στην καταγραφή και τη διατήρηση των μικροοργανισμών και κάθε μορφής ζωής στους υγροτόπους, στις πηγές και στα ρυάκια.
Η συνάντηση για την επίσκεψη της Λίμνης Κουμουνδούρου θα γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί, στην είσοδο του Στρατοπέδου Ξηρογιάννη επί της Λ.Αθηνών