Στρατάρχου Καραϊσκάκη ...

πεζόδρομος Δάσους...
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

 

• Για τα δικαιώματα των πεζών
• Για να ξαναγίνει το Χαϊδάρι τόπος προορισμού
• Για μια ισόρροπη ανάπτυξη των επιχειρήσεων
• Για να μην είναι κάποιοι πιο όσοι !!!απο τους άλλους


Ρωτήσαμε πάλι για τα τραπεζοκαθίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Παρότι ρωτάμε για τις προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα μαζικής εστίασης στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης μας από την αρχή της θητείας μας και στην τελευταία συνεδρίαση επαναφέραμε την ερώτηση.
Ο καιρός ανοίγει. Έφτασε πια το Πάσχα και η εικόνα της πόλης παραμένει ίδια. Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ιδίως στους κεντρικούς δρόμους (Καραϊσκάκη και πλατεία Η. Πολυτεχνείου στο Δάσος), τόσο πληθωρική που ξεπερνάει το «μέτρο» και γίνεται εις βάρος των πεζών, της κυκλοφορίας και της αισθητικής της πόλης.
Ρωτάμε αν υπάρχει σχέδιο ή θα καταλήξουμε, δια της διολισθήσεως, στην καλοκαιρινή σεζόν, σε «μία από το ίδια». Όμως επιπλέον ρωτάμε αν υπάρχει πρόθεση για θέσπιση κανονιστικής πράξης. Ενός κανονισμού, δηλαδή, που θα ρυθμίζει τους όρους και τους περιορισμούς καθώς και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να χορηγούνται άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Χωρίς κανόνες, διατυπωμένους με σαφήνεια, μετά από διαβούλευση και βασισμένους σε μελέτη είναι αναμενόμενη η αυθαιρεσία από οποιαδήποτε πλευρά (των καταστηματαρχών ή του Δήμου). Βεβαίως κανείς δεν περιμένει να λειτουργήσει μια πόλη, βασισμένη στις καλές προθέσεις και σε μια χαοτική νομοθεσία, που χρήζει διερεύνησης και ερμηνείας σε πολλές περιπτώσεις.

 

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε μια χώρα με το κλίμα της Ελλάδας είναι ένα θετικό στοιχείο. Εξυπηρετεί τους πολίτες, δίνει ζωντάνια στην πόλη και βοηθά την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όμως μόνο αν πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:
• Να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων
• Να μην ενοχλεί την εικόνα της πόλης
• Να μην παρεμποδίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη λειτουργικότητα της πόλης (π.χ. την κυκλοφορία).
Για να εξασφαλιστούν οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει οι κανόνες αδειοδότησης και η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων να λαμβάνει υπόψη της και να λογοδοτεί στις παρακάτω ανάγκες:
• Διασφάλιση της εύχερης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών
• Διασφάλιση της πλήρους άρσης των εμποδίων που οδηγούν σε κοινωνικούς αποκλεισμούς ευάλωτες ομάδες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, μητέρες με καροτσάκια κλπ)
• Προσπέλαση οχημάτων για την τροφοδοσία των καταστημάτων
• Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα.
• Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
• Ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης
• Ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα της πόλης
• Την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
• Την ανεμπόδιστη χρήση απ’ όλους
• Την προστασία του εξοπλισμού και της φύτευσης του Δήμου
• Την προστασία της κατοικίας.
Στον κανονισμό αυτό, επίσης, θα πρέπει να προβλέπονται, οι κανόνες και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται ο υπολογισμός του τέλους χρήσης, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής. (γιατί μερικοί έχουν συνηθίσει !!! να μην πληρώνουν για τις χρήσεις).
Επίσης θα πρέπει να καθορίζεται με ακρίβεια το είδος του εξοπλισμού που μπορούν να τοποθετούν οι καταστηματάρχες στον κοινόχρηστο χώρο. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν μπορεί αυτός ο εξοπλισμός να είναι σταθερός ή να τοποθετείται μόνιμα. Πρέπει να μπορεί να απομακρύνεται εύκολα και πρέπει να παραμένει στον κοινόχρηστο χώρο για συγκεκριμένο ωράριο.
Συμπληρωματικό προς τους κανόνες, αλλά απολύτως απαραίτητο είναι να υπάρξει μια αναπτυξιακή πρόταση, μέρος της οποίας θα είναι πόσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν ν’ ανοίξουν και με ποια κατανομή στις διάφορες περιοχές. Χωρίς αυτήν, εμφανίζεται κορεσμός σε κάποιες περιοχές με επιβάρυνση στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων και ελλείψεις σε άλλες.
Ρωτάμε και θα ξαναρωτήσουμε και θα επιμείνουμε γιατί θεωρούμε υποχρέωσή μας, απέναντι στους δημότες του Χαϊδαρίου, να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να συμμαζευτεί η πόλη και να γίνει λειτουργική, ασφαλής και όμορφη.
Εμείς λέμε ΤΕΡΜΑ! Θα βοηθήσουμε το Δήμο ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.          


Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου
Θοδωρής Σπηλιόπουλος

 

Υ.Γ κάποιοι μας συμβούλεψαν για άλλη μια φορά να μην αγγίζουμε τέτοια λεπτά θέματα ,να μην το παρατραβάμε. Έλα ντε που μας «τραβάει ο κόσμος από το μανίκι», μας δείχνει τα φανάρια που δεν υπάρχει πρόσβαση για τα καροτσάκια και τους ΑΜΕΑ, τις ανισόπεδες διαβάσεις, τα μηχανάκια που κόβουν βόλτες στον πεζόδρομο. Στο Δάσος που είναι παρκινγκ μέχρι το σιντριβάνι , που επί τη ευκαιρία είναι άθλιο και πρέπει να ξηλωθεί και να μπει μια παιχνιδοκατασκευή για τις μικρές ηλικίες, τα κάγκελα που χρειάζονται στην κάτω πλευρά της Καραϊσκάκη για να μην ανεβαίνουν τα αμάξια και τα μηχανάκια και πάει λέγοντας ....για μην πούμε για τις ατέλειωτες λακκούβες.