Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

 

PROTOMAGIA ARXIKI

 

 

 

 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

 

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, γυναίκες, νέοι,

 

Την 1η Μάη συμπληρώνονται 130 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση εργατών του Σικάγο το 1886 και 80 από την απεργία Καπνεργατών το 1936 στη Θεσσαλονίκη. Η 1η Μάη καθιερώθηκε ως “Η Γιορτή των Εργατών” μετά από πολλούς σκληρούς αγώνες με θύματα, βίαιη καταστολή, δολοφονίες από το παρακράτος, τόσο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.

Ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Έτσι η 1η Μάη του 1886 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως η Εργατική Πρωτομαγιά.

 

 

protomagia1

 

 

 

Δεν είναι αργία… είναι απεργία!

“…Στις 20 Ιουλίου 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πήρε την εξής απόφαση: “Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν' απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού. Ενόψει του ότι μια τέτοια εκδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας στο συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 1888 στο Σεντ Λούις για την 1η του Μάη 1890, η μέρα αυτή γίνεται δεκτή σαν η μέρα για τη διεθνή εκδήλωση. Οι εργάτες των διαφόρων χωρών θα πρέπει να οργανώσουν την εκδήλωση με τρόπο ανάλογο προς τις συνθήκες της χώρας τους” (Ουίλιαμ Φόστερ: “Η Ιστορία των τριών Διεθνών”, Αθήνα 1975, σελ. 175).

Η 1η Μάη και στη χώρα μας έχει τη δική της ιστορία με ήρωες, νεκρούς και ημερομηνίες ορόσημα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… την Πρωτομαγιά του 1929, λίγους μήνες πριν το “ιδιώνυμο” του Βενιζέλου, ο ματωμένος Μάης του '36, η 1η Μάη του '44 και οι 200 εκτελεσμένοι Κομμουνιστές από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην Καισαριανή. Κάθε μια απ' αυτές τις “στιγμές” χρειάζεται το δικό της τόμο και μόνο για να παρουσιαστεί και όλες είχαν ένα κοινό παρονομαστή: τον αγώνα του λαού μας για μια καλύτερη ζωή, για να καταργήσει τ’ άδικο.

 

 

 

 

 

“Μάης του ΄36”

 

protomagia7

 

Σάββατο, 9 Μάη: Αρχίζει μεγάλη πανεργατική απεργία, η μεγαλύτερη που γνώρισε η Θεσσαλονίκη, 30.000 απεργοί, με τη συμπαράσταση όλου του λαού, καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης και διαδηλώνουν. Χωροφύλακες χτυπούν τους απεργούς και σκοτώνουν 9 διαδηλωτές, ενώ τραυματίζουν πάνω από 200. Πρώτος νεκρός από σφαίρες χαφιέδων, που είχαν οχυρωθεί στην ταράτσα ξενοδοχείου, είναι ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο τραγικός του θάνατος θα εμπνεύσει τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον “Επιτάφιο”.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας Ντάκος δίνει εντολή και πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές που κατευθύνονται προς το Διοικητήριο. Οι αστυνομικοί παίρνουν τα όπλα από τους στρατιώτες που δεν υπακούουν στις εντολές να πυροβολήσουν τους απεργούς.

Για 36 ώρες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα χέρια του λαού, η αστυνομία κλείνεται στα Τμήματα. Στην κηδεία των θυμάτων συμμετέχει μια λαοθάλασσα 150.000 ανθρώπων, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Ψάλλουν το “Πένθιμο Εμβατήριο”. Αξιωματικοί και φαντάροι αγκαλιάζονται με τους πολίτες. Οι

γυναίκες από τα μπαλκόνια της πόλης ραίνουν τους διαδηλωτές με λουλούδια. Οι εργάτριες στολίζουν με λουλούδια τις κάννες των όπλων της στρατιωτικής δύναμης που ακολουθούσε τη διαδήλωση…

 

 

 

 

 

Χαϊδαριώτικε Λαέ,

 

protomagia6

 

 

 

Για όλους εμάς τους Χαϊδαριώτες υπάρχει ακόμα ένας λόγος να ταυτίζεται η Πρωτομαγιά με τις θυσίες ηρώων που πάλεψαν το φασισμό. Ήταν η Πρωτομαγιά του ’44, που οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του, εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που τους πήραν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Απ’ αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Ο εχθρός είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του λίγες ημέρες πριν, όταν δημοσιοποίησε μέσω του κατοχικού Τύπου και ανάρτησε στους τοίχους των σπιτιών της πρωτεύουσας ανακοίνωση για την εκτέλεση….

 

Οι Λαοί έχουν τη Δύναμη! Θα Νικήσουν!

Σήμερα, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει όσο ποτέ επίκαιρο. Η σημερινή Κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, έχουν καταργήσει εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζονται την κερδοφορία του κεφαλαίου. Στην προσπάθεια, δε, ανάκαμψης του καπιταλισμού από την κρίση του, βάζουν το λαό να πληρώνει το μάρμαρο.

Σήμερα, που η ανεργία βρίσκεται μέσα σε κάθε νοικοκυριό, που οι νέοι γίνονται μετανάστες για μια καλύτερη ζωή, που το 8ωρο έγινε είδος πολυτελείας και η σύμβαση εργασίας άπιαστο όνειρο, που η δουλειά μας αμείβεται όλο και λιγότερο αλλά τα κέρδη των εργοδοτών όλο και αυξάνουν…

Σήμερα, που τα μικρομάγαζα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, που η μόρφωση των παιδιών μας είναι λειψή και ακριβή, το εργασιακό τους μέλλον τους πιο αβέβαιο από ποτέ και η παροχή Υγείας ακριβή και υποβαθμισμένη.

Σήμερα, που οι πόλεμοι των καπιταλιστών σκοτώνουν και ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς. Το τι πρέπει να γίνει στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς είναι ξεκάθαρο:

 

 

ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΗ!

ΝΑ “ΝΕΚΡΩΣΕΙ” Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ,

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!

Καλούμε το Χαϊδαριώτικο Λαό να πάρει θέση με τη συμμετοχή του στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 10:00 π.μ. στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μέσα από τους μαζικούς του φορείς, τις λαϊκές επιτροπές, τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα, του συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στην Κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να συνεχιστεί και να δυναμώσει η αλληλεγγύη στου πρόσφυγες, να πολεμήσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

 

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουμε!

 

“…Ήτανε πρώτη του Μαγιού, φως όλα μέσα κι έξω

(έξω τα χρυσολούλουδα και μέσα η καλοσύνη)

που αράδιασε πα στο σοβά πισθάγκωνα δεμένους

και θέρισε με μπαταριές, οχτρός ελληνομάχος,

όχι έναν, δυο, ή τρεις ….διακόσια παλληκάρια.”

 

“Πρωτομαγιά του 1944″

Κώστας Βάρναλης

 

 

protomagia5

 

 

 

ΟΛΟΙ 8 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10:00 π.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου

 

 

 

 

 

 

 

protomagia2

 

protomagia3

 

protomagia4

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου

Λόγο της 48ωρης Πανεργατικής Απεργίας της Παρασκευής 6/5 και Σαββάτου 7/5 δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη λαμπαδηδρομία του Σαββάτου από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή από τη σειρά εκδηλώσεων τιμής στους 200 εκτελεσμένους Κομμουνιστές.

Θα πραγματοποιηθούν κανονικά ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ από Παρασκευή 6/5 έως Δευτέρα 9/5 σε Χαϊδάρι και Καισαριανή σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Γραφείο Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου