«Όταν ο άνθρωπος

δίνει τη ζωή του

για ανώτερα ιδανικά,

δεν πεθαίνει ποτές»

 

 

200 arxiki

 

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ήμερο εκδηλώσεων, τιμής και μνήμης για τους 200 εκτελεσμένους Κομμουνιστές, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Δήμο Καισαριανής.

«Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Μήτσος Ρεμπούτσικας.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου την Παρασκευή 6 Μάη.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, στάθηκε στο κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ΤΙΜΑΜΕ,ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, αναφερόμενος στον ηρωισμό των 200 Κομμουνιστών που μένει, και θα μένει, στο πέρασμα των χρόνων ως μια από τις ηρωικότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Μίλησε για τα κουράγια που είχαν οι άνθρωποι αυτοί και τόνισε, ότι πηγή της δύναμής τους ήταν το ταξικό τους δίκιο, τα ανώτερα ιδανικά της συλλογικής πάλης και του αγώνα, η βαθιά πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του κινήματος της, ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει. Αυτό, είπε, έκανε τον Ναπολέων Σουκαντζίδη να αρνηθεί την εξαίρεση από την εκτέλεση και να βροντοφωνάξει ΠΑΡΟΝ όπως οι υπόλοιποι σύντροφοί του.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι, ο ηρωισμός των 200 Κομμουνιστών που εκτέλεσαν οι φασίστες ενέπνευσαν και εμπνέουν με τη θυσία τους γενιές ολόκληρες, αποτελούν σημερινό παράδειγμα αγώνα και αντίστασης.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με ανταρτικά, εργατικά και λαϊκά τραγούδια.

Με αναμνηστική πλακέτα, ο Δήμος Χαϊδαρίου τίμησε το μεγάλο κομμουνιστή ποιητή τα Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, από την οικογένεια το αναμνηστικό παρέλαβε η εγγονή του, Λητώ Ρίτσου σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Το Σάββατο, το πρωί πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο κτίριο κράτησης θανατοποινιτών το «ΜΠΛΟΚ 15». Ακολούθησε μία πολύ συγκινητική και λιτή εκδήλωση, που έκλεισε με κατάθεση στεφανιών από τους μαζικούς φορείς, την πολιτεία και το στρατό.

Στην κεντρική ομιλία ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, είπε:

« …Εβδομήντα ένα χρόνια πέρασαν από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944 που σημαδεύτηκε από την ηρωική θυσία των 200 παλληκαριών που το αίμα τους πότισε και γιγάντωσε το δέντρο της λευτεριάς.

Διακόσια ονόματα, 200 ήρωες, 200 κομμουνιστές, παλιοί εξόριστοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του Μεταξά στους κατακτητές, παρ΄ότι είχαν ζητήσει από την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου να πάνε στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς.

Η στάση των κρατούμενων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μια λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του Λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του Λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες,

όταν ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει την δική του ηρωική ιστορία…»

Ο Δήμαρχος επανέλαβε την «…Απαίτηση του Λαού της πόλης μας:

Να απομακρυνθεί το Στρατόπεδο που λειτουργεί σήμερα, ο χώρος να χαρακτηριστεί σαν τόπος Ιστορικής Μνήμης ενάντια στο Φασισμό και να δημιουργηθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15.

Αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε πράξη, γιατί η λήθη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοιες στιγμές.

Πρέπει ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για τα σχολεία, τους Μαζικούς φορείς, τη Νεολαία και το Λαό μας που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των Λαών, να μάθει να παλεύει για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια.

Ιδιαίτερα σήμερα, που ο Φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα, κυρίως για τις νέες γενιές.

Ένα μάθημα που πρέπει να γίνει πράξη, να πάρει σάρκα και οστά στους αγώνες του σήμερα…»

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, συνολικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Κ.Ε και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μελος της Κ.Ε και Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και πολυμελής αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής, αντιπροσωπίες από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου και Αιγάλεω-Αγίας Βαρβάρας, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο και οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων του Χαϊδαρίου.

Οι κοινές εκδηλώσεις των 2 Δήμων ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 9 Μάη με τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Το μουσείο θα συμβολίζει τον ηρωισμό των 200 Κομμουνιστών και τη δύναμη του λαού μας να παλεύει το δίκιο του. Αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια οι αγωνιστικές μνήμες να μείνουν άσβεστες, να μεταλαμπαδευτούν και να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές για τους αγώνες που έρχονται.

Γραφείο Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου

 

 

deltiotipou1

 

 

deltiotipou3

 

deltiotipou4

 

deltiotipou5

 

deltiotipou6

 

deltiotipou7

 

deltiotipou8

 

deltiotipou9

 

deltiotipou10