ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΣΧΟΝΑ:


ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000!
 ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕΛΕΚΟΥ
 ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ
 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΊΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

 

MOSXONAS ARXIKI 

 


Παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα στην κεντρική διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παναγιώτης Μοσχονάς αποδέχθηκε την πρόταση μας για μία γρήγορη (εκ των πραγμάτων) μίνι – συνέντευξη και απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε για όλα όσα αφορούν τον τομέα αρμοδιότητας του, αλλά και σχετικά με άλλα ζητήματα που απασχολούν ιδιαιτέρως την πόλη μας. Οι απαντήσεις του ξεκάθαρες και με σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, θέλοντας να τονίσει την διαφορετική φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί η Δημοτική Αρχή, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του Χαϊδαριώτη κάτοικου.  


 Περίπου 2 χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, ποια είναι η κατάσταση στα οικονομικά του;
- Το βασικό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κάθε δήμος αποτελεί πλέον την τοπική κρατική διοίκηση στην περιοχή. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να κάνεις οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης, δηλαδή της κυβέρνησης. Επίσης να αντιληφθούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιόδου που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, μια περίοδο βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, τρομερής ύφεσης που σαφέστατα επηρεάζει  και τους Δήμους. Μερικά στοιχεία μπορούμε βεβαίως να δώσουμε ενδεικτικά: Στις 1/9/2014 παραλάβαμε ταμειακά διαθέσιμα 2.300.000 € περίπου, σήμερα (31/5/16) ανέρχονται στα 3.850.000 €. Το δάνειο που έχει ο Δήμος εξοφλείται πλέον κανονικά - κεφάλαιο και τόκοι - και αν δεν αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο η κατάσταση, δεν θα χρειαζόμαστε περίοδο χάριτος, όπως οι προηγούμενες διοικήσεις. Έχουμε ανακουφίσει οικονομικά συμπολίτες μας με τις σημαντικές μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, στις συνδρομές στα πολιτιστικά τμήματα και στα τμήματα αθλητισμού όπως το κολυμβητήριο. Έχουμε ενισχύσει τις μειώσεις και τις απαλλαγές για ομάδες συμπολιτών μας όσον αφορά τα δημοτικά τέλη. Ελπίζουμε αυτό να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια χωρίς να διακινδυνεύσουμε την οικονομική θέση του Δήμου.


 Υπήρχε, άρα, και μια στρωμένη κατάσταση. Τουλάχιστον αυτό άφηναν να εννοηθεί από  την προηγούμενη δημοτική αρχή ή, το λένε και καθαρά, όπως πρόσφατα άρθρα στελεχών της στο διαδίκτυο.
- Κοιτάξτε, εγώ δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν. Αν θεωρούμε στρωμένη κατάσταση το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια μας έρχονται κατά δεκάδες δικαστικές αποφάσεις από απλήρωτους προμηθευτές των προηγούμενων διοικήσεων, έχει έρθει μέχρι και για το έτος 2000, ότι ο Δήμος δεν έχει μηχανήματα για την τεχνική υπηρεσία, την καθαριότητα, γιατί δεν φρόντισαν ποτέ να τα ανανεώσουν, αφού στόχος ήταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και η ανάθεσή τους στους εργολάβους, ότι τα σχολεία, τα κτίρια  πολιτισμού του Δήμου ήταν παρατημένα κ.α, τότε ξεπερνάμε την ίδια τη λογική. Ξέρετε, όταν τις λεγόμενες καλές εποχές  δεν είχαν  φροντίσει να βάλουν τις βάσεις για να λειτουργήσει ο Δήμος ομαλά προς όφελος των πολιτών, δεν δικαιούνται τώρα να κουνούν το δάκτυλο. Παρόλα αυτά, κάνουμε ότι μπορούμε και στις παρεμβάσεις μας στα σχολεία και τα άλλα δημοτικά κτίρια, καθώς επίσης και στην αγορά μηχανημάτων για να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, ειδικά στην καθαριότητα και την αυτεπιστασία και στις παρεμβάσεις μας στους αθλητικούς χώρους (κολυμβητήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου κ.α), αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Έχουν περάσει και 2 χρόνια και είμαστε και εμείς σοφότεροι… Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον γίνονται παρεμβάσεις και επιλύονται δημοτικά προβλήματα, μετά από πολλά χρόνια…. Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι ο Δήμος έχει πλέον αποκαταστήσει το “όνομά” του απέναντι στους προμηθευτές του. Πολλοί προμηθευτές έκαναν πάρα πολλούς μήνες να πληρωθούν παλαιότερα, γεγονός που είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία του Δήμου. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία εξοφλείται σε 2-3 μήνες και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί που επιδιώκουν να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε σαν Δήμος, ποιοτικά και οικονομικά.


 Υποθέτω ότι μιλάτε για το κομμάτι των προμηθειών του Δήμου…
- Βεβαίως. Σε αυτό θα ρίξουμε βάρος το επόμενο διάστημα με διάφορες παρεμβάσεις π.χ. μητρώο προμηθευτών, έγκαιρη και συγκεντρωτική καταγραφή των αναγκών ανά υπηρεσία κ.λ.π. Δεν είναι όμως εύκολο ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η απίστευτη γραφειοκρατία που το ίδιο το κράτος επιβάλλει, δήθεν για να καταπολεμήσει τη διαφθορά αλλά στην ουσία για να διώξει μακριά τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες. Θα δούμε καλύτερα τα ζητήματα στελέχωσης, οργάνωσης και παρακολούθησης της δουλειάς, που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα, ούτε λύνονται άμεσα. Δεν είναι για παράδειγμα σημαντικό ζήτημα να έχει ο Δήμος μια κεντρική, λειτουργική αποθήκη των υλικών του; Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους και είναι στις βασικές μας προτεραιότητες.


 Ο διαχειριστικός έλεγχος τελικά έχει σκαλώσει; Που βρισκόμαστε;
- Καταρχήν, να διευκρινίσω κάτι πάνω σ΄αυτό το θέμα. Εμείς σαν δημοτική αρχή ούτε ήρθαμε σαν εισαγγελείς, ούτε ευελπιστούμε να γίνουμε. Βεβαίως, όπου τα στοιχεία είναι ακράδαντα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες. Τώρα, για το ζήτημα του διαχειριστικού ελέγχου… Εμείς σαν Δήμος ότι ήταν να το κάνουμε το έχουμε πράξει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Οι υπηρεσίες μας βοήθησαν και καταλήξαμε μετά από πολύμηνη έρευνα σε συγκεκριμένα ζητήματα, που αποτυπώνονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πρέπει να διερευνηθούν. Έχουμε μιλήσει με το Υπουργείο, έχουν στα χέρια τους την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα υπεύθυνη για το πως θα εξελιχθεί το ζήτημα αυτό είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι ο Δήμος.


 Βλέπουμε συνεχώς προσλήψεις προσωπικού 8μηνες, 2μηνες. Μάλιστα κάποιοι από την αντιπολίτευση μιλάνε ανοιχτά για αθρόες προσλήψεις. Γιατί γίνεται αυτό;
- Τι εννοείτε; Γιατί το λέει η αντιπολίτευση;


 Εννοώ για τον αριθμό των ατόμων που προσλαμβάνονται με αυτές τις συμβάσεις…
- Να τα βάλουμε όμως σε μια σειρά. Π.χ για την πυρασφάλεια τι να κάνουμε; Να μην πάρουμε άτομα για το καλοκαίρι; Για τα summer camp που όλοι λένε ότι είναι τα καλύτερα που έχουν γίνει στο Δήμο μας, να μην πάρουμε προσωπικό για δυο μήνες; Βεβαίως παίρνουμε και στην καθαριότητα κα στους παιδικούς. Είναι όμως σημαντικοί τομείς του Δήμου που πρέπει να κερδηθεί η μάχη προς όφελος όλων μας. Ειδικά στην καθαριότητα,  που ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι σε κακή κατάσταση, που η κατάσταση στο ΧΥΤΑ είναι τραγική με τις πολύωρες αναμονές δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αντιμετωπισθεί η κατάσταση. Με την βοήθεια των γειτονικών δήμων  τα καταφέραμε. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, και αυτό είναι ένα γεγονός που αποδέχεται η συντριπτικη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, όχι όμως στο επιθυμητό σημείο που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Αλλά είπαμε είναι πολύ δύσκολες οι  εποχές που ζούμε. Πάντως είναι ένα σημαντικό ζήτημα  η σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού. Θα αποτυπωθεί η θέλησή μας για αλλαγή και στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας αλλά και στην στελέχωση όλων των υπηρεσιών με συγκεκριμένο πλάνο και αρμοδιότητες σε όλους. Δύσκολο στοίχημα αλλά με τη βοήθεια των εργαζομένων θα το κερδίσουμε.


 Δε θα μπορούσε όμως το ήδη υπάρχον προσωπικό να εξυπηρετήσει καλύτερα κάποιες δημοτικές υπηρεσίες ώστε να μην χρειάζονται ή, να χρειάζονται λιγότεροι συμβασιούχοι;
- Κοιτάξτε, η διαχείριση του προσωπικού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι δύσκολο, επίπονο και μακροχρόνιο να καταφέρεις να πάρεις από τον κάθε εργαζόμενο τα καλύτερα στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται  από τη μη σωστή αξιοποίηση του δυναμικού του Δήμου, πιστέψτε με. Σε γενικές γραμμές όμως είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό. Γι’ αυτό και τους στηρίζουμε στα δίκαια αιτήματά τους, ακόμα και με κόστος. Γιατί για εμάς οι εργαζόμενοι είναι η κινητήρια δύναμη του Δήμου.


 Πότε επιτέλους θα μπορούμε να μιλάμε για εξυπηρέτηση των δημοτών όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Ξέρετε, εκεί οι διαδικασίες γίνονται ως επί το πλείστον μέσω διαδικτύου, χωρίς πάντα να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία…
- Μεγάλη πληγή αυτό στο ελληνικό δημόσιο. Βέβαια ένας Δήμος από μόνος του δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες ενός ολόκληρου κράτους. Για παράδειγμα το ληξιαρχείο δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του Δήμου, εξαρτάται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σωστό είναι να βελτιώνεται η μηχανογράφηση του Δήμου, αλλά χωρίς αντίστοιχα βήματα στην κρατική μηχανή δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα ουσιαστικά. Παρόλα αυτά, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει αποφασιστικά το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και η αλληλογραφία, γεγονός που θα βοηθήσει και στην  εξοικονόμηση πόρων από γραφική ύλη, η ηλεκτρονική σύνδεση των υπηρεσιών που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη (ΝΕΛΕ, κολυμβητήριο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, σχολεία κ.λ.π.) με το Δημαρχείο, ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμες εργατώρες. Γίνεται σταδιακά σημαντική αναβάθμιση του portal και ελπίζουμε το φθινόπωρο να έχουμε πολύ πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.


 Κλείνοντας, ποιο θα λέγατε είναι το μειονέκτημα από τη δουλειά της Δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα;
- Κοιτάξτε, οι συμπολίτες μας εμπιστεύονται την Λαϊκή Συσπείρωση γιατί καταλάβαιναν και καταλαβαίνουν ότι είμαστε κάτι διαφορετικό, τόσο γενικότερα πολιτικά, όσο και στα θέματα της καθημερινότητας. Όποιος δουλεύει βέβαια κάνει και λάθη και επίσης βελτιώνει τη δράση του ακόμα και αν σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα δεν τον ικανοποιούν πλήρως. Χρειάζεται νομίζω μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στη δημοτική μηχανή, ώστε όλοι να γινόμαστε καλύτεροι.  Επίσης, όλος αυτός ο κόσμος που αγκαλιάζει τη Δημοτική Αρχή και πιστεύει στη Λαϊκή Συσπείρωση, να γίνει ακόμα πιο ενεργός, πιο συμμετοχικός στη ζωή του Δήμου. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής Κασσάνδρες που εμφανίζονται ή πρόκειται να εμφανιστούν, θυμάστε που λέγανε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, θα αποτύχουμε στο ένα , στο άλλο κ.λ.π…


 Σας ευχαριστώ πολύ.
- Και εγώ σας ευχαριστώ.