Ενημέρωση από τον Δήμαρχο

Βαγγέλη Ντηνιακό

στο Δημοτικό Συμβούλιο 27/11

για τα Οικονομικά του Δήμου Χαϊδαρίου

 

infographic 1

 

 

• Μεγάλη διόγκωση του κόστους μισθοδοσίας στον Δήμο.

• Αθροιστικές ζημίες 4 εκατομμυρίων τα τελευταία 4 χρόνια.

• Κάτω από 1,5 εκατομμύριο τα ταμειακά διαθέσιμα.

• Προσπάθεια να βρεθούν 1,2 εκατομμύρια για να «κλείσει» ο προϋπολογισμός του 2020.

• Διεκδίκηση πόρων από κάθε πηγή ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η μισθοδοσία και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα νέων έργων.

Το πλήρες κείμενο της ενημερωτικής εισήγησης του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου, ξεκινώντας την κατάρτιση του σχεδίου Προϋπολογισμού του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Η αρχική μου απόφαση μετά τις δημοτικές εκλογές ήταν να μην αναδείξω σε μείζον ζήτημα την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Είχαμε την καλή διάθεση να βάλουμε στην άκρη το παρελθόν και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην υλοποίηση του έργου μας.

Σταδιακά πληροφορηθήκαμε στοιχεία τα οποία δεν είχαν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και προειδοποιητικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων τις οποίες δεν έλαβε υπόψη της η προηγούμενη Διοίκηση. Αντίθετα μάλιστα, με πράξεις και παραλείψεις της οδήγησε στην γιγάντωση των προβλημάτων.

Αυτό που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε είναι ότι παρά τα περιορισμένα οικονομικά των Δήμων, άρα και του δικού μας, η προηγούμενη Διοίκηση προχώρησε στην θεαματική αύξηση των δαπανών του Δήμου. Κυρίως στην διόγκωση του κόστους της μισθοδοσίας στον Δήμο με συνεχείς μετατάξεις υπαλλήλων προς τον Δήμο, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων κατόπιν δικαστικών αποφάσεων με σύμφωνη γνώμη της προηγούμενης Διοίκησης, πληρωμές διεκδικούμενων επιδομάτων χωρίς εξάντληση των ένδικων μέσων κλπ.

Η πρακτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα ενώ οι ΚΑΠ του Δήμου για το 2019 φτάνουν περίπου στα 4.140.000 Ευρώ καθαρό ποσό (χωρίς προνοιακά, κρατήσεις ΑΣΔΑ κλπ), τα έξοδα μισθοδοσίας χωρίς να υπολογιστεί το προσωπικό που πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη ή το ΕΣΠΑ, να ξεπερνούν τα 5.640.000 Ευρώ. Δηλαδή οι ΚΑΠ του Δήμου Χαϊδαρίου δεν επαρκούν ούτε για την μισθοδοσία των εργαζόμενων, ενώ προφανώς υπάρχουν και άλλες ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες.

Το ταμειακό αποθεματικό του Δήμου μειώθηκε από 2.300.000 το 2014 σε 1.500.000 το τέλος Οκτωβρίου 2019. Και μάλλον θα είναι ακόμα μικρότερο στο τέλος του 2019.

Όσον αφορά την εκτέλεση των Προϋπολογισμών του Δήμου, ο ισολογισμός του Δήμου Χαϊδαρίου για τα έτη 2016, 2017, 2018 εμφανίζει ζημίες αθροιστικού ύψους 3 εκατομμυρίων Ευρώ. Αντίστοιχο αποτέλεσμα χρήσεως, δηλαδή ζημία, αναμένουμε και για το 2019.

Αυτό που γίνεται λοιπόν φανερό είναι ότι οι Προϋπολογισμοί του Δήμου κατά τα προηγούμενα χρόνια καταρτίζονταν με τρόπο που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Όταν δηλαδή κάθε χρόνο ο Δήμος υπέβαλε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό και κάθε χρόνο τελικά υπήρχε σοβαρό έλλειμμα, αυτό δεν οφείλεται σε λάθος ούτε μπορεί να θεωρηθεί απρόβλεπτο γεγονός. Με σταθερούς ρυθμούς η πολιτική διόγκωσης των δαπανών του Δήμου την οποία ακολουθούσε ο κ. Σελέκος δημιουργούσε ζημίες τις οποίες δεν εμφάνιζε ο Προϋπολογισμός.

Είναι λοιπόν καθήκον μας να μην συνεχίσουμε την «δημιουργική λογιστική» που ακολουθούσε ο κ. Σελέκος στους Προϋπολογισμούς του Δήμου. Να επιχειρήσουμε να ισοσκελίσουμε τον Προϋπολογισμό με πραγματικό τρόπο και όχι με τεχνάσματα. Τεχνάσματα που παραδέχτηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο ίδιος ο κ. Σελέκος. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών για την άσκημη κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, ο κ. Σελέκος γράφει ότι η Διοίκηση Ντηνιακού έχει ανικανότητα να εκπονήσει τον Προϋπολογισμό του 2020 και ότι η κατάρτιση του Προϋπολογισμού θέλει λέει «μεγάλη προσπάθεια και ξεψάχνισμα». Τι ακριβώς προσπαθούσατε και ξεφαχνίζατε κ. Σελέκο καταρτίζοντας τους Προϋπολογισμούς; Πως θα δώσετε μια πλασματική εικόνα προσπαθούσατε, σε αυτό φανήκατε τόσο ικανοί. Δεν φανήκατε ικανοί στο να τους ισοσκελίσετε στ’ αλήθεια, αφού οι μαζεμένες ζημιές 4 ετών θα φτάσουν στα 4 εκατομμύρια. Ήσασταν όμως πράγματι ικανοί να παρουσιάζετε μια ψευδή εικόνα Προϋπολογισμού σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Αυτή την «ικανότητα» να εξαπατούμε το όργανο και τους δημότες δεν την θέλουμε εμείς. Γιατί στο τέλος, όσο και να μαγειρέψεις τους Προϋπολογισμούς, έρχεται ο ισολογισμός και η ζημία, έρχεται η μείωση μέχρι εξαφάνισης των ταμειακών διαθεσίμων και η απειλή χρεωκοπίας του Δήμου, έρχεται ο λογαριασμός όχι σε σας προσωπικά αλλά στην πόλη και στους δημότες.

Όπως τώρα πληροφορούμαστε, η προβληματική πορεία των Οικονομικών του Δήμου είχε επανειλημμένα επισημανθεί γραπτώς από αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς όμως να εισακουσθούν από την προηγούμενη Διοίκηση.

Όλα αυτά φαίνονται στην προσπάθεια μας να καταρτίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2020 με ρεαλιστικό τρόπο και όχι με την «ικανότητα» στο μαγείρεμα που εσείς υπερηφανεύεστε ότι έχετε.

Επιχειρώντας λοιπόν να ισοσκελίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2020, προκύπτει ότι στο μη ανταποδοτικό μέρος του , οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου αντιμετωπίζουν ένα καταρχήν οικονομικό κενό του ύψους του 1.200.000 Ευρώ που πρέπει να βρεθεί για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνον των ανελαστικών δαπανών.

Το δε ανταποδοτικό σκέλος του Προϋπολογισμού βρίσκεται σε εξισορρόπηση χάρη στο ότι τα ανταποδοτικά τέλη στο Χαϊδάρι βρίσκονται ήδη σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Αττική. Όχι όμως και η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες. Γιατί? Γιατί πολύ απλά «καλύπτατε» και άλλες ανάγκες του Δήμου από τα ανταποδοτικά έσοδα. Το αποτέλεσμα? Αυτοκίνητα χωρίς συντήρηση ακινητοποιημένα στο γκαράζ, μικρές χωματερές μπαζών & ογκωδών παντού, σωρεία δαπανών που έρχονται χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις αλλά πρέπει να πληρωθούν γιατί εξυπηρέτησαν τον Δήμο σε δύσκολες στιγμές και άλλα πολλά.

Ας μείνουμε όμως στο πρόβλημα του -1,200,000€ και καμία δραστηριότητα από πλευράς υπηρεσιών.

Αν τα βρούμε με κάποιο τρόπο μαγικό, λύνεται το θέμα?

Προφανώς και όχι. Η δημιουργική λογιστική και η πολιτική αντίληψη διαχείρισης της λειτουργίας του Δήμου, δημιούργησαν ένα δομικό πρόβλημα στην καρδιά του Δήμου μας. Η ανάγκη κάλυψης της δαπάνης δεν είναι άπαξ. Είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη γιατί στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά μισθολογική δαπάνη. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε με πάγιο τρόπο αυτό το άνοιγμα.

Και αν το καταφέρουμε θα ισοσκελίσουμε τον Προυπολογισμό καταχωρώντας μόνο ανελαστικές δαπάνες. Χωρίς καμία δράση του Δήμου, κανένα έργο υποδομής, χωρίς συντηρήσεις, χωρίς ουσιαστικά Τεχνικό Πρόγραμμα.

Συνεπώς δημιουργήσατε έναν Δήμο «Φάντασμα» και αυτό πρέπει να το μάθουν οι πολίτες του Χαιδαρίου.

Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει να συζητήσουμε την μεθοδολογία δημιουργίας αυτής της εικόνας αλλά σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε κάποια λόγω της προφανούς δημιουργίας και άλλων προβλημάτων. Ενδεικτικά λοιπόν:

  1. Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Χαϊδαρίου φιλοξενούν φέτος 500 παιδιά ενώ το προσωπικό αρκεί για 300. Μια κατάσταση η οποία προφανώς δεν εγγυάται την σωστή λειτουργία της Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο. Ενώ τα χρήματα που εισπράττουμε για τους Παιδικούς Σταθμούς καλύπτουν λιγότερο από το μισό του κόστους τους.
  2. Η κοινωφελής επιχείρηση έχει υποστεί καταλογισμό για μη συμμόρφωση της αναφορικά τόσο με το διατιθέμενο προσωπικό και τις ειδικότητες του όσο και με τα δηλούμενα ωράρια, ενώ αν δεν συμμορφωθεί δεν θα επιχορηγηθεί περαιτέρω. Να σημειωθεί δε ότι, ενώ το πρόγραμμα δικαιολογεί προσωπικό μερικής απασχόλησης (λειτουργεί 4,5 ώρες καθημερινά) οι συμβάσεις που υπεγράφησαν είναι πλήρους απασχόλησης.
  3. Μεταφέρθηκε, σχεδόν το σύνολο του προσωπικού που απασχολούνταν και άρα πληρώνονταν από το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 51 άτομα στον Δήμο, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου Χρόνου. Αντίστοιχα πράξαμε και για 13 άτομα από την Κοινωφελή Εργασία, τα 8μηνα δηλαδή του ΟΑΕΔ.
  4. Οι σχολικές επιτροπές έχουν οφειλές γιατί ήταν προτιμητέα η σωρεία διαφόρων εκδηλώσεων έναντι της πληρωμής του ρεύματος και του νερού των σχολείων.

Θα έλεγε κανείς ότι εντάξει. Κάπως θα είχαμε διασφαλίσει την υποστήριξη αυτών των δαπανών. Θα υπήρχαν έσοδα που θα συνεισέφεραν στην σχετική έστω αντιμετώπιση των δαπανών.

Ε λοιπόν όχι. Αυτό που υπήρξε ήταν αδράνεια εκ μέρους των προηγούμενων Διοικήσεων επί τουλάχιστον μια δεκαετία. Σαν αποτέλεσμα, σήμερα οι οφειλές προς τον Δήμο ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια, ακόμη και αν αφαιρέσουμε οφειλές οι οποίες είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο αν εισπραχθούν όπως αυτή των Ναυπηγείων και πάλι ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Επίσης, μια σειρά από ενοικιάσεις χώρων του Δήμου για καταστήματα υγειονομικής χρήσεως αφέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να εγκαταλειφθούν ή και να χαθούν από την χρήση του Δήμου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο χώρος όπου παλιά γινόταν η «Γιορτή του Κρασιού» πλησίον της Μονής Δαφνίου και πριν δυο χρόνια πέρασε στην χρήση της ΚΕΔ στερώντας τον Δήμο του σημαντικού εσόδου από την ενοικίαση του. Προφανώς και εδώ ήταν προτιμητέες κάποιες άλλες δαπάνες.

Παρά λοιπόν την δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου, την οποία η προηγούμενη Διοίκηση γνωρίζει καλά εξακολουθεί να τηρεί μια ανεύθυνη στάση όταν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεχή αιτήματα συμβασιούχων εργαζόμενων για υποστήριξη των δικαστικών αγωγών τους για μονιμοποίηση στον Δήμο.

Ενώ από την πλευρά της σημερινής Διοίκησης του Δήμου τηρείται μια υπεύθυνη στάση που συνίσταται στην άρνηση βιαστικής αποδοχής οποιουδήποτε αιτήματος πριν αποσαφηνιστούν πλήρως οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Η προβληματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Δυσκολεύει όχι μόνον την κάλυψη των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών αλλά και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων έργων που περιμένουν οι συμπολίτες μας. Όπως είμαστε σήμερα, εξαρτόμαστε 100% από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση κάθε έργου. Όμως ακόμη και έτσι, εμείς θα κατορθώσουμε να βρούμε τους αναγκαίους πόρους και να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του Χαϊδαρίου.

Αξίζει όμως να αναφερθώ πάλι σε ένα παράδειγμα για να φανούν οι συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθήθηκε στα οικονομικά του Δήμου.

Ένα σημαντικό έργο που προγραμματίζουμε για την πόλη είναι η αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού με led επιτυγχάνοντας πέρα από την πλήρη κάλυψη του έργου της αντικατάστασης μια πολύ πιο φωτεινή πόλη αλλά και σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί με δανεισμό με ευνοϊκούς όρους από το Παρακαταθηκών και Δανείων σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια σε εξέλιξη. Το έχουν κάνει αρκετοί Δήμοι. Όμως η ύπαρξη τριών συνεχόμενων ισολογισμών με πλεόνασμα είναι απαραίτητη για τον δανεισμό από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο Δήμος μας έχει 3 συνεχόμενους ισολογισμούς με ζημία και φοβάμαι ότι πάει για τέταρτο, αυτόν του 2019. Άρα δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο και αναγκαστικά, επειδή το Χαϊδάρι χρειάζεται την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με led, διερευνούμε άλλες λύσεις. Που πάλι θα συνδυαστούν με εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο και με βελτίωση του οδοφωτισμού. Αλλά είναι κρίμα που λόγω των ελλειμμάτων που συσσώρευε ο κ. Σελέκος δεν έχουμε διαθέσιμο για τον Δήμο μας το εργαλείο του Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα της μη σωστής διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν τα Οικονομικά του Δήμου, ένα από αυτά αφορά το ΘΕΑΘΗΝΑΙ το οποίο θα συζητήσουμε αναλυτικά στο αμέσως επόμενο θέμα.

Τελική εικόνα της κατάστασης θα έχουμε σε 15 περίπου ημέρες που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε χωρίς έλλειμμα τον Προϋπολογισμό του 2020. Χωρίς λογιστικά κόλπα. Περικόπτοντας δαπάνες, αναζητώντας τακτικά και έκτακτα έσοδα και επιχορηγήσεις, ρυθμίζοντας υποχρεώσεις. Με την φιλοδοξία να είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια ο οποίος θα εκτελεστεί χωρίς ζημία. Διασφαλίζοντας και την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του Δήμου ξεκινώντας από την μισθοδοσία και την υλοποίηση των νέων έργων και λειτουργιών που είναι στο πρόγραμμα μας και χρειάζονται οι δημότες. Αυτή την ικανότητα θα δείξουμε εμείς κ. Σελέκο και όχι την «ικανότητα» να κλείνουμε πλασματικούς Προϋπολογισμούς και να διογκώνουμε τα ελλείμματα. Αυτή την δέσμευση έχουμε αναλάβει προς τους Χαϊδαριώτες και ανανεώνουμε και σήμερα».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

 

infographic 2jpg