Αντικατάσταση όλου του Δημοτικού οδοφωτισμού

 

με LED στο Χαϊδάρι

 

fvtismosm

 

 

Το Χαϊδάρι γίνεται περισσότερο φωτεινό και πιο ασφαλές. Από την αντικατάσταση θα προκύψει εξοικονόμηση για τον Δήμο, ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων Ευρώ.
Εγκρίθηκε την Τετάρτη 4/5 από την Οικονομική Επιτροπή η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για την αντικατάσταση του Δημοτικού οδοφωτισμού σε όλη την πόλη με φωτιστικά σώματα τύπου LED.
Με την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με σύγχρονα τύπου LED θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του φωτισμού του Δήμου και στην ασφάλεια των πολιτών κατά τις νυχτερινές ώρες.
Παράλληλα, δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του Δήμου, αντίθετα μάλιστα θα υπάρξει οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 3 εκατομμύρια Ευρώ μέσα σε μια δεκαετία. Το όφελος αυτό έχει υπολογιστεί με τις μέχρι πρόσφατα σταθερές τιμές της ΔΕΗ και είναι πολύ μεγαλύτερο (πάνω από 5 εκατομμύρια Ευρώ στη δεκαετία) αν ληφθούν υπόψη οι σημερινές τιμές της ΔΕΗ.
Το μεγάλο αυτό οικονομικό όφελος για τον Δήμο προκύπτει μέσα από τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου που πρότεινε η Δημοτική Αρχή και ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει την επένδυση με δικά του κεφάλαια και θα εξοφληθεί τμηματικά από τον Δήμο με ετήσιες δόσεις. Με τη διαδικασία αυτή δεν απαιτείται η λήψη δανείου από τον Δήμο και η επιβάρυνση του Δήμου με τόκους. Επίσης, η μείωση στους λογαριασμούς του Δήμου στη ΔΕΗ αρχίζει από τη στιγμή υλοποίησης του έργου. Ο Δήμος λοιπόν θα έχει εξοικονόμηση πόρων αμέσως, ενώ θα εξοφλήσει το έργο τμηματικά.
 
kosmikon site siropi
 
 
Τα φωτιστικά σώματα και ο λοιπός εξοπλισμός θα έχουν δεκαετή εγγύηση από τον κατασκευαστή. Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει να παραδώσει εκ των προτέρων στον Δήμο το απόθεμα των φωτιστικών, ώστε να γίνεται άμεσα η αντικατάσταση κάθε βλάβης.
Η ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης και η τελική επιλογή της πιο συμφέρουσας για τον Δήμο διαδικασίας έγιναν μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα συγκριτικά με άλλους ΟΤΑ, που οι επεξεργασίες γι αυτό το πολυσύνθετο θέμα έχουν απαιτήσει πολύ χρόνο. Παράλληλα, η λύση που έχει επιλεγεί από τον Δήμο Χαϊδαρίου είναι αυτή που διασφαλίζει περισσότερο από όλες τα συμφέροντα του Δήμου και άρα των Δημοτών, όπως αναλυτικά τεκμηριώνεται στην Έκθεση Σκοπιμότητας που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή. Ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης, σύμφωνες με αυτές του κρατικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εγγυώνται την ποιότητα του οδοφωτισμού που θα έχει πλέον κάθε γειτονιά της πόλης μας.
Το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.