Tο 3o ΓΕΛ Χαϊδαρίου στη Φινλανδία

 

finland group photo

 

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στις 5 Μαρτίου 2017 οι μαθήτριες/ές του 3ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου  Μαρία Μυλωνά, Εύα Παπακωστοπούλου, Ελένη Προδρομίτη, Γιώργος Μουστάκας  της Β' τάξης και Νίκος Σκανδάλης της Α' τάξης  ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Φινλανδία .Στην πόλη Loimaa (δύο ώρες έξω από το Ελσίνκι)  τους περίμεναν τα παιδιά που θα τους φιλοξενούσαν  και θα συναντούσαν και μαθητές/τριες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Τα πέντε παιδιά, μαζί με τις καθηγήτριές τους Σταυρούλα Βλαντή και Αναστασία Ζώτα, είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν μια σοβαρή αποστολή: να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους αλλά και τη χώρα τους. Και τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία. Στην παρουσίαση των χώρων από το σχολείο τους και το δημαρχείο, μιας και το πρόγραμμα έχει θέμα: "Χώρος και τέχνη στην πόλη", επέδειξαν μεγάλη άνεση,κατά γενική ομολογία, και στα debates έλαβαν τα εύσημα όλων των συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια δραστηριότητας με θέμα: "τέχνη και μαθηματικά" ξεχώρισε ο μαθητής Γιώργος Μουστάκας και η Φινλανδή δημοσιογράφος του πήρε συνέντευξη και έγινε πρωτοσέλιδο στην εκεί εφημερίδα.

Φυσικά οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν και θαύμασαν το φινλανδικό σχολείο, μετείχαν σε δράσεις στη φύση,απόλαυσαν το χιονισμένο τοπίο, έζησαν την καθημερινή ζωή των συνομηλίκων τους και επισκέφθηκαν μουσεία, χώρους τέχνης τόσο στη Loimaa όσο και στο Ελσίνκι και στο Τούρκου. Είχαν δε την ευκαιρία στο Τούρκου να συνομιλήσουν και με φινλανδό καλλιτέχνη. Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους αντάλλαξαν απόψεις με τους μαθητές όλων των χωρών και έκαναν φιλίες που ίσως διαρκέσουν στο χρόνο, ίσως και μια ζωή!

Με βαλίτσες γεμάτες εμπειρίες και  συγκινήσεις  ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στις 11 Μαρτίου. Με πιο ανοικτούς ορίζοντες όλοι πλέον προετοιμάζουμε την επόμενη συνάντηση η οποία θα γίνει στην Ιταλία τον Μάιο.

Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με τους ευρωπαίους φίλους μας και τους περιμένουμε όλους τον Μάρτη του 2018 να τους φιλοξενήσουμε.