ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΣΣΟΣ

 

Τεράστια η συμβολή, εδώ και δεκαετίες, του συμπολίτη μας, κάτοικου Αγίας Βαρβάρας και Προέδρου του “ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΝοτιοΔυτικής Αττικής, Πειραιά & Νήσων”, κ. Θεόδωρου Βόσσου, στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού.

Ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, γυρνώντας όλες τις γειτονιές, για να οδηγεί νεαρούς αθλητές στον στίβο, όταν ακόμη τα γήπεδα ήταν χωμάτινα… και εφόσον υπήρχαν γήπεδα.

Αυτός ο προσωπικός και ρομαντικός αγώνας, όμως, απέδωσε και αποδίδει, ο στίβος και ο κλασσικός αθλητισμός έχουν ανάπτυξη, αλλά όπως λέει και ο ίδιος, ο αγώνας αυτός δεν σταματά, συνεχίζεται.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, δύο αθλητικά γεγονότα, ήταν αυτά, που τον ευχαρίστησαν και συνάμα τον συγκίνησαν, σε δύο γεγονότα, που και ο ίδιος ως Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Πειραιά και ΝοτιοΔυτικής Αττικής, της μεγαλύτερης Ένωσης της Ελλάδας, είχε βάλει το λιθαράκι του.

Πιο συγκεκριμένα, διεξήχθησαν οι πρώτοι σωματειακοί αγώνες στίβου στο νησί της Σαλαμίνας, ένα ιστορικό συμβάν, αλλά και η διοργάνωση “RUN GREECE Πειραιά” στα τέλη Ιουνίου, όπου όλη η πόλη, χιλιάδες άτομα, έτρεξαν και το ευχαριστήθηκαν.

* Στην κεντρική φώτο, στο αριστερό κάδρο ο Θεόδωρος Βόσσος με την Σοφία Σακοράφα στο “Run Greece Πειραιά”, στο μεσαίο στιγμιότυπο, στην Σαλαμίνα με την Κατερίνα Θάνου και την Σοφία Σακοράφα, και δεξιά με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

 

 

ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

 

Ένα μεγάλο και συνάμα ιστορικό – αθλητικό γεγονός, για το νησί της Σαλαμίνας, έλαβε χώρα στα μέσα του περασμένου Απριλίου, καθώς για πρώτη φορά (!) διεξήχθησαν, σωματειακοί αγώνες στίβου.

Και, όμως, σε αυτό το νησί, το μεγαλύτερο του Σαρωνικού, δίπλα από την Αθήνα και με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ελλάδα, έπρεπε να έρθει το 2024 για να πάρει «σάρκα και οστά», ένα τέτοιο γεγονός.

Σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός, που και αυτό κρατά ζωντανή τη νεολαία, αλλά και διαδίδει την ιδέα του αθλητισμού, τεράστια η συμβολή του συμπολίτη μας, Προέδρου του ΣΕΓΑΣ ΝοτιοΔυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων, κ. Θεόδωρου Βόσσου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες, ειδικά για το νησί της Σαλαμίνας, πάλευε, προκειμένου ο κλασσικός αθλητισμός να αποτελέσει έναν ακόμη «φάρο» για τα νέα παιδιά.

Αρχικά, στηρίζοντας νέους ανθρώπους, κατοίκους και παράγοντες της εν λόγω περιοχής για να ασχοληθούν με τον στίβο, αργότερα με την συμβολή του για την επανασύσταση του ΓΣ Σαλαμίνας, μετέπειτα με την ίδρυση τμήματος στίβου από τον Αίαντα Σαλαμίνας, αλλά και με την καλώς εννοούμενη «πίεση» προς τις τοπικές αρχές, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις και χώροι στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας.

Όλο αυτό το εγχείρημα με το απρόσκοπτο ενδιαφέρον του κ. Θεόδωρου Βόσσου, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια εντάθηκε, ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2023, αναμορφώθηκε και ο χώρος του Δημοτικού Σταδίου με τα κουλουάρ και τις άλλες αθλητικές δομές για τον στίβο.

Έτσι, φτάσαμε τον Απρίλιο του 2024, όπου ο ΣΕΓΑΣ ΝοτιοΔυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων υπό την Προεδρία του κ. Θεόδωρου Βόσσου, μαζί με τον ΓΣ Σαλαμίνας και την συνεισφορά της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού Δήμου Σαλαμίνας, διοργάνωσαν τους πρώτους διασωματειακούς αγώνες στίβου στην ιστορία του νησιού, παρουσία της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Σοφίας Σακοράφας (βετεράνος του ακοντισμού, Πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και πρώην Βουλευτής και τ. Ευρωβουλευτής), αλλά και εκατοντάδων αθλητών και φίλων του αθλήματος, σε μία γιορτή του στίβου, που θα μείνει αξέχαστη.

Επίσης, την γιορτή τίμησε με την παρουσία της η Ολυμπιονίκης, Κατερίνα Θάνου, ενώ συμμετείχαν τα σωματεία: ΑΟ Μεγάρων, Άθλος Κερατσινίου, Ερμής Νίκαιας, Κούρος Αίγινας, Πάλαιο Φάληρο, Ποσειδών Λουτρακίου, Σεδας Περάματος, ΟΦΚΑ Περιστερίου,   Αστέρας Αιγάλεω, ΑΟ Τράχωνες Αλίμου και Αίας Σαλαμίνας.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΟΣΣΟΥ

Σε δήλωση του στην εφημερίδα μας ο κ. Βόσσος ανέφερε: «Είμαι πολύ συγκινημένος για την ανάταξη του κλασσικού στίβου στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας. Πρόκειται για μία προσπάθεια, που εγώ και άλλοι φίλοι, προσπαθήσαμε για πάρα πολλά χρόνια. Συγκινημένος γιατί φέρνουμε πολλά νέα παιδιά μέσα στον χώρο του υγιούς αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας. Αυτό είναι ένα λιθαράκι για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και ως κοινωνία. Ξέρετε ο κλασσικός αθλητισμός, στο ερασιτεχνικό του κομμάτι, είναι μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, αλλά αξίζει το κόπο, να φτάσουμε μέχρι και το τελευταίο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Τους καλώ, όλες και όλους, να συνταχθούν σε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, που μόνο καλό έχει να προσδώσει στις νέες γενιές. Ο Κλασσικός αθλητισμός πρέπει να υπάρχει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη».

 

 

TO “RUN GREECE ΠΕΙΡΑΙΑ”

Πριν λίγο χρονικό διάστημα, οι κεντρικοί δρόμοι του Πειραιά γέμισαν από φίλους του αθλητισμού, από λάτρεις των αγώνων δρόμου, κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδιά του δημοτικού μέχρι τη γηραιότερη Ελληνίδα δρομέα, την 91χρονη Σταματία Φώτα.

Αφορμή στάθηκε η πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Run Greece στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, στην πρώτη επίσκεψη της δημοφιλούς σειράς αγώνων δρόμου που επιμελείται και συντονίζει ο ΣΕΓΑΣ, ενώ συνδιοργανωτής ήταν και ο “ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πειραιά, ΝοτιοΔυτικής Αττικής & Νήσων” υπό την Προεδρία του κ. Θεόδωρου Βόσσου.

 

 

Για αυτή την διοργάνωση ο κ. Βόσσος επεσήμανε:

«Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε τον Πειραιά να εντάσσεται στις πόλεις που διοργανώνουν αγώνα Run Greece, τον πρώτο στην Αττική.

Οι βασικοί στόχοι του αγώνα είναι ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η προσφορά στην τοπική κοινωνία μιας αθλητικής εκδήλωσης με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η συνύπαρξη του ερασιτεχνικού με το σωματειακό αθλητισμό, που αποτελεί τη βάση για υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής και η ανάδειξη νέων αθλητών στα αγωνίσματα  δρόμων μεσαίων – μεγάλων αποστάσεων.

Μια πολύ ωραία εκδήλωση με τρεις διαδρομές, 10 χλμ, 5 χλμ και τον παιδικό αγώνα και με πολύ κόσμο, παρά τη ζέστη. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν ή βοήθησαν στον αγώνα, τον ΣΕΓΑΣ και βέβαια την Πρόεδρο του, Σοφία Σακοράφα, όπως και το Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Θέλουμε ο Πειραιάς να είναι κέντρο αθλητικών εκδηλώσεων και προσπαθούμε γι’ αυτό σε συνεργασία και με τον ΣΕΓΑΣ».

Στο φινάλε των απονομών, η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα βράβευσε την κ. Σταματία Φώτα, η οποία διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής της και εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.