Ο «ΦΑΡΟΣ» τίμησε τον Αγ.Ευγενίο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης

 

  Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», τίμησε την μνήμη του Αγ.Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την ημέρα της εορτής του(21 Ιανουαρίου), με λαμπρότητα και επισημότητα.

Ξεκίνησε με την περιφορά της εικόνας του Αγ.Ευγενίου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Νέοι & Νέες, παιδιά του Συλλόγου, με ζίπκες και ζουπούνες, σωστοί Τραντέλλενες, κρατούν περήφανα την εικόνα του Αγ.Ευγενίου, τις σημαίες και τα τιμημένα λάβαρα και διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ακολουθεί πλήθος κόσμου. Οι ιερείς ψέλνουν, Τα νταούλια χτυπούν ρυθμικά.   Η κίνηση σταματά και όλοι προσκυνούν με συγκίνηση τον Αγ.Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

Σε κλίμα συγκίνησης και φορτισμένες στιγμές, η πομπή φτάνει στον Ι.Ν.Παναγίας Ελεούσης, όπου και εκεί περιμένει πολύς κόσμος;;;;

Αυτή η μεγάλη εκκλησία γέμισε ασφυκτικά και όλοι με κατάνυξη και απόλυτη ησυχία… παρακολουθούσαν την τελετή, τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την αρτοκλασία. Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία.

  Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σοφία Σαββίδου, αναφέρθηκε στο Έργο και τη Δράση του Αγ.Ευγενίου του Τραπεζούντιου και κλείνοντας τόνισε

«Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» τίμησε σήμερα την Ημέρα της Γιορτής του και θα συνεχίζει να τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και θα εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση.

Όπως λοιπόν ο Άγιος Ευγένιος έσπασε τα είδωλα της παγκοσμοιοπημένης θρησκείας εκείνης της εποχής, έτσι και εμείς καλούμαστε να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας και τον ιδιαίτερο πολιτισμό μας.

Ναι του πρέπει η τιμή του Αγίου Ευγενίου. Οφειλόμενη η τιμή και προσκύνηση. Όμως η πραγματική τιμή του Αγίου είναι, όταν και εμείς καθημερινά είμαστε σωστοί άνθρωποι και με δύναμη, κουράγιο και αγάπη για τον συνάνθρωπο, αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής.» και ευχαρίστησε τον Πάτερ-Μελέτιο, για την άψογη συνεργασία, για τον συντονισμό της τελετής, καθώς και τον Πάτερ-Γεράσιμο για τη δωρεά της εικόνας του Αγ.Ευγενίου και το ενεργό μέλος του συλλόγου κ.Μαρία Αθανασιάδου-Ποικιλίδου που η ίδια αγιογράφησε τον Άγιο, δωρίζοντας την εικόνα στο Σύλλογο.Επίσης ευχαρίστησε και το Σύλλογο Ποντίων Ερέτριας που συμμετείχε με το λάβαρο και με μέλη του σε όλη την εκδήλωση

  Τέλος πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στον εξωτερικό Χώρο του Ναού με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Μοιράστηκαν οι Άρτοι και μια μικρή εικόνα του Αγ.Ευγενίου, έτσι ώστε η «χάρη του» να δίνει δύναμη σ’όλους. Ο Αγ.Ευγένιος εκτέθηκε σε προσκύνηση στον Ι.Ν.Παν.Ελεούσης και για τις επόμενες πέντε ημέρες.