ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 19:10
ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ
Στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Στέγης Πολιτισμού Γρηγορούσας στην οδό Οδυσσέως 89.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό και ακολούθησε παρουσίαση των φετινών τμημάτων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από τα μέλη της Στέγης Πολιτισμού. Πολύς κόσμος από τη γειτονιά έδωσε το παρόν στα εγκαίνια της νέας «φωλιάς» πολιτισμού, αγκαλιάζοντας στην πράξη αυτό το εγχείρημα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Αφού εγκαινίασε το νέο χώρο, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος τόνισε, ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς ο Δήμος παλεύει για την υπέρβαση, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι ο πολιτισμός μπορεί να δώσει ελπίδα και ζωντάνια σε αυτή τη λαϊκή συνοικία του Χαϊδαρίου για να διεκδικήσει ο κόσμος ένα καλύτερο μέλλον. Παρ’ όλη την οικονομική ασφυξία, τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ως Δημοτική Αρχή θέτουμε σε προτεραιότητα την άμεση, ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό και αθλητισμό διατηρώντας τμήματα, που συμμετέχουν χιλιάδες συμπολίτες μας από το Χαϊδάρι και τους γειτονικούς Δήμους. Τέλος, ευχήθηκε καλή αρχή στα τμήματα και το δάσκαλό τους ενώ είπε πως θα περιμένουμε με αγωνία να μας παρουσιάσουν τα σπουδαία μουσικοχορευτικά έργα που θα ετοιμάσουν.
Κατά βάση ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται από τα τμήματα παραδοσιακών χορών και παραδοσιακής μουσικής όπου αριθμούν μέχρι στιγμής περί τα 230 μέλη.
Τα τμήματα έχουν να επιδείξουν πολλαπλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο σαν μέσο μιας ωριαίας απασχόλησης, αλλά σαν κοινωνική προέκταση ενός τρόπου ζωής, βασισμένο σε αρχές και αξίες που πηγάζουν από την παράδοσή μας.
Στην ομιλία του ο υπεύθυνος του τμήματος κ. Λαζάρου έθεσε τους στόχους του Πολιτιστικού Κέντρου της Γρηγορούσας, αναφέροντας ότι έχουμε δημιουργήσει, ένα κύτταρο πολιτισμού στηριζόμενο στο τρίπτυχο «Γνώση, Μάθηση, Βίωμα». Προσεγγίζουμε δηλαδή το θέμα αναφέροντας την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι όπως αυτή πηγάζει μέσα από ήθη και έθιμα από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας.
Κατόπιν, περνάμε στη διαδικασία της μάθησης μέσα από τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική δραστηριότητα και αυτό συμπληρώνεται με βιωματικές καταστάσεις , ώστε να γνωρίσει ο ενδιαφερόμενος από κοντά και να βιώσει όλα αυτά που λέγονται στα μαθήματα στην πρωτογενή τους μορφή.
Η φιλοσοφία μας για τον τρόπο προσέγγισης δεν ακολουθεί τη συνήθη τακτική που αναφέρεται μόνο σε βήματα και κινήσεις, αλλά σε ανάδειξη του παραδοσιακού μας πολιτισμού, σε όλες τις πτυχές και τις καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής.
Στο Τμήμα συμμετέχουν άτομα ηλικίας από 6 έως 65 ετών από τις περιοχές του Χαϊδαρίου και υπάρχουν διάφορα επίπεδα εκμάθησης, τόσο παιδικά όσο και ενηλίκων. Όλα αυτά τα χρόνια το Τμήμα μας έχει παρουσιάσει χορούς , ήθη και έθιμα από πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας , που έχουν αποτελέσει υλικό για παρουσίαση από άλλους συλλόγους και συγκροτήματα , ενώ υπάρχει ακόμα πλούσιο υλικό που δεν έχουμε παρουσιάσει ακόμα.
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Γρηγορούσας έχει διοργανώσει πολλές βραδιές–αφιερώματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καλώντας μουσικούς και ντόπιους από τις συγκεκριμένες περιοχές, και εκθέτοντας λαογραφικά αντικείμενα και φορεσιές για την καλύτερη γνωριμία με την τοπική παράδοση.
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί λαογραφικές εκθέσεις παραδοσιακών αντικειμένων και φορεσιάς που συγκέντρωσαν τα μέλη μας που κατάγονται από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Έχουν οργανωθεί ημερίδες παρουσιάσεων ποικίλων λαογραφικών θεμάτων , όπως η παρουσίαση μουσικών οργάνων για την οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό του Χαϊδαρίου. Τέτοιες ήταν: «Η Ελλάδα των Κρουστών», «Αερόφωνα Μουσικά Όργανα» , «Διόφωνα Μουσικά Όργανα», «Οργανοπαίκτες και Παράδοση».
Έχουν πραγματοποιηθεί λαογραφικές εκδρομές , μονοήμερες αλλά και τριήμερες γνωρίζοντας και συμμετέχοντας στα τοπικά δρώμενα και έθιμα που διατηρούνται ακόμα σε πολλά μέρη του τόπου μας.
Τα τμήματα εκπροσωπούν το Δήμο μας σε διαδημοτικές λαογραφικές συναντήσεις που γίνονται τόσο σε περιοχές της Αττικής όσο και στην επαρχία, και σε εκδηλώσεις που αντιμετωπίζουν με σεβασμό την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενάντια στην άκρατη επίδειξη χορογραφικού και φολκλορικού θεάματος με γνώμονα το χορευτικό ύφος που βασίζεται στο συναίσθημα και στον τρόπο έκφρασής του από το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Στα τμήματα διδάσκει ο Γιώργος Λαζάρου , καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, με πτυχίο μουσικής και ειδικότητα στα παραδοσιακά κρουστά , στη μετρική και τη ρυθμολογία, καθώς και με ερευνητικές εργασίες για την καταγραφή των παραδοσιακών χορών.
Για νέες εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στη Στέγη Πολιτισμού Γρηγορούσας Οδυσσέως 89 τις ώρες 4μ.μ.- 9μ.μ. και στο τηλέφωνο 2105821723.