ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
- Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 22:31
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
ΑΜΠΑΤΖΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
Επιμέλεια - καλλιτεχνική φωτογράφιση : Χρήστος Νικολαρέας
Σας αρέσει να ζείτε στην Αγία Βαρβάρα;
Ζω στην Αγία Βαρβάρα από το 1990 μετά το γάμο μου με τον Βασίλη Αλεξανδρή.
Τότε οι γηγενείς κάτοικοι απέφευγαν να λένε ότι ζουν εδώ!
Από την πρώτη τετραετία Μίχου η πόλη άρχισε να μεταμορφώνεται. Μας το έλεγαν αρκετά συχνά φίλοι και γνωστοί που προσκαλούσαμε για έξοδο στην Αγία Βαρβάρα. Όπως χαρακτηριστικά μου είχε πει κάποτε ένας καλός μου φίλος για την πόλη μας, «το ασχημόπαπο άρχισε να οδεύει προς …κύκνο!!!»
Άρχισαν να γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, έργα ανάπλασης, υποδομής, έγινε ο Δημοτικός κινηματογράφος και το αναψυκτήριο ΠΑΝΘΕΟΝ, Το ΚΟΥΚΛΑΚΙ έγινε θέατρο ΡΙΤΣΟΣ, προδιαγραφών Μεγάρου Μουσικής που πολλοί δήμαρχοι θα το ζήλευαν, χαιρόμουνα να ζω εδώ & να μετέχω στη ζωή της πόλης.
Είχατε ασχοληθεί άλλοτε ενεργά με την πολιτική;
Είχα δεχθεί πρόταση και από τον Λάμπρο τον Μίχο να ασχοληθώ με τα κοινά αλλά τότε θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος , προσέφερα ήδη στο δήμο από διάφορες θέσεις που μου είχαν ανατεθεί.
Τι άλλαξε και δεχθήκατε να είστε υποψήφια με τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ;
Στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές το θεώρησα απαραίτητο και δέχτηκα την πρόταση του Μιχάλη του Γιάγκα , να συμμετέχω σε μια δυναμική ομάδα ικανή να παράξει έργο. Το θεώρησα υποχρέωσή μου για να μετέχω (με την ομάδα αυτή) στη λήψη των αποφάσεων που θα αφορούσαν την πόλη μας, τη ζωή μας και εν τέλει τη ζωή μου!!! Ήταν η κατάλληλη στιγμή να βγούμε και να βγω δυναμικά στο προσκήνιο!!!
Γιατί τώρα;
Γιατί τα τελευταία χρόνια η εικόνα της πόλης είναι απαράδεκτη, με ενοχλούσε και εξακολουθεί να με ενοχλεί που δεν είναι καθαρή, τα πεζοδρόμια γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, τα φρεάτια χάσκουν χωρίς καπάκια, η Δημοτική περιουσία φθείρεται και δεν συντηρείται, στον Πολιτισμό γίνονται ελάχιστα ( στην ουσία αναπαράγονται τα ίδια για πολλά χρόνια τώρα και δεν είναι πια ελκυστικά), γενικώς δεν παράγεται έργο και διανύουμε ένα τέλμα! Με άλλα λόγια η πόλη βρισκόταν και δυστυχώς εξακολουθεί και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.
Τι πιστεύεται ότι λείπει από την πόλη;
Λείπει μια βασική πλατεία με καταστήματα εμπορικά και χώρους αναψυχής και εστίασης που να είναι σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων! Αυτό όλοι το αναζητούμε σε γειτονικούς δήμους και είναι κρίμα, γιατί θα μπορούσε να ενδυναμώσει την πόλη μας και οικονομικά και να της δώσει μια ταυτότητα!
Αυτό το κενό αναπλήρωνε το Δημοτικό αναψυκτήριο ΠΑΝΘΕΟΝ στο ομορφότερο σημείο του λεκανοπεδίου και ήταν για χρόνια σημείο αναφοράς και συναντήσεων. Σκηνοθέτες το περιέλαβαν στα τηλεοπτικά τους πλάνα και το βλέπαμε υπερήφανοι και έγινε πόλος έλξης για την πόλη μας. Γι αυτό με εξοργίζει το γεγονός της εγκατάλειψής του! Ανεβαίνω συχνά περπατώντας ως το βουνό και η φθορά του με θλίβει!
Σε μια βόλτα μου πέρισυ συνάντησα έναν σκύλο να αγναντεύει την υπέροχη θέα καθισμένος σε έναν καναπέ του ΠΑΝΘΕΟΝ και μια αγέλη με περικύκλωσε απειλητικά! Από την άνοιξη και μετά η εικόνα με τα σκουπίδια βουνά σε απωθεί να απολαύσεις έναν περίπατο . Γι αυτό και μια από τις πρώτες δράσεις του συνδυασμού μας ήταν η καθαριότητα στο βουνό. Επιβάλλεται να αποδοθεί με κάποιο τρόπο η χρήση του στην πόλη μας και να διασφαλιστεί η δημοτική περιουσία.
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ;
Χαμηλή δόμηση, μονοκατοικίες με εικόνα και άρωμα παρελθόντος, μικρές γειτονιές, οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους, κυκλοφορείς και λες καλημέρες και μοιράζεσαι τα προβλήματα και την αγωνία αλλά και τις χαρές του γείτονα ,του φίλου, του συνδημότη. Ο Θερινός κινηματογράφος Πάνθεον είναι ευτυχώς ένας χώρος συνάντησης! Μου αρέσει που μέσα στον ιστό της πόλης μπορώ να βρω τη φύση, πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας όλες τις εποχές κάνω περίπατο, φωτογραφίζω αγριολούλουδα, κοτσύφια και τσαλαπετεινούς και χαίρομαι που εκείνο το κομμάτι δεν το άγγιξε η εξέλιξη!!! Επίσης είναι πολύ κοντά μας το βουνό! Γι αυτό πρέπει να το προστατεύουμε για να μπορούμε να το χαιρόμαστε.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ;
Αρνητικά είναι όσα ανέφερα ότι με ώθησαν να ασχοληθώ με τα Δημοτικά.
Οι υποδομές που λείπουν, τα επικίνδυνα σημεία για ασφαλή βάδιση στα πεζοδρόμια (πινακίδες χωρίς λόγο ύπαρξης, σκαλοπάτια παράνομα, δέντρα που εμποδίζουν, πεζοδρόμια που δεν έγιναν ποτέ η που δεν συντηρούνται ) Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ως υπεύθυνη του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ δεχόμουνα αιτήματα για τέτοια θέματα και η ίδια είχα επισημάνει και φωτογραφίσει αρκετά. Αντιδήμαρχοι διαδοχικά ανέλαβαν αυτή την υπηρεσία και όμως 4-5 χρόνια μετά δεν έχει διορθωθεί τίποτα απολύτως!!!
Ένα μεγάλο πρόβλημα που πολλοί μου το έθιξαν και προεκλογικά είναι η έλλειψη καθαριότητας! Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να μειωθούν τα απορρίμματα αν δεν επαρκούν οι υπάλληλοι και τα κονδύλια του Δήμου. Η κομποστοποίηση σε όσους Δήμους εφαρμόζεται έχει βοηθήσει πολύ, μαζί με την ανακύκλωση άλλων υλικών, μειώνει σημαντικά τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων!
Άλλο πρόβλημα η αύξηση της εγκληματικότητας και η ανασφάλεια που δημιουργεί στους κατοίκους. Όταν γυρνούσα δρόμο- δρόμο προεκλογικά παρατήρησα σε αρκετά σπίτια σκύλους φύλαξης. Αυτό δεν συνέβαινε και είναι ενδεικτικό του φόβου που βιώνουν οι κάτοικοι! Καθημερινά ακούμε για διαρρήξεις και ληστείες, πρόσφατα είχα προσωπική εμπειρία απόπειρας εισβολής στο σπίτι μου!
Καθημερινότητα για σας στην πόλη;
Ασκώ ελεύθερη Δικηγορία και ως εκ τούτου έχω επαφή με ανθρώπους στην πόλη, κυκλοφορώ πεζή ,γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά στο γυμναστήριο του Δήμου( άλλο ένα θέμα που καίει, γιατί θα ήθελα ως δημότης να έχω ένα πιο αξιοπρεπές γυμναστήριο και να μην αναγκαστώ να επιλέξω άλλο όπως αρκετοί επί χρόνια αθλούμενοι που έφυγαν και το επέλεγα μέχρι τώρα για το έμψυχο δυναμικό!)
Είμαι ενεργό μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης. Αν και ο Δήμαρχος στηρίζει τη Λέσχη παρέχοντάς μας το ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ για τις παρουσιάσεις μας όμως τουλάχιστον 5-6 χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αγορά βιβλίων στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Αν και η μόνιμη απάντηση στην ερώτηση «γιατί δεν αγοράζουμε βιβλία;» είναι ότι η κρίση δεν το επιτρέπει, πιστεύω ότι συμβολικά, ακριβώς γι αυτό το λόγο, έπρεπε να υπάρχει ένα μικρό κονδύλι. Οι δημότες το έχουν ανάγκη και αυτό φαίνεται από την επισκεψιμότητα στη βιβλιοθήκη!
Αν είχατε εκλεγεί ποιος τομέας πιστεύεται ότι θα σας ταίριαζε;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΑΙΔΕΙΑ είναι ένας τομέας που με χαρά θα αναλάμβανα γιατί για μένα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξής μας και σε αυτό θα πρέπει κατεξοχήν να στοχεύει η Πολιτεία πρώτη και ο Δήμος σε τοπικό επίπεδο.
Και στο Δήμο μας έχουν να γίνουν πολλά σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα το ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο και φθείρεται χωρίς να το χαιρόμαστε. Θα μπορούσε να γίνει πυρήνας παραγωγής πολιτισμού και πολιτιστικών γεγονότων υψηλού επιπέδου! Να αναβιώσει η λειτουργία της Κινηματογραφικής λέσχης που είχε διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην πόλη μας , να γίνονται προβολές για να έχουμε χειμερινό κινηματογράφο και τόσα άλλα .
Άλλος τομέας που θα μπορούσα να προσφέρω είναι η κοινωνική πολιτική , που στην εποχή μας έχει αυξημένες απαιτήσεις λόγω κρίσης!
Τι αποκομίσατε; Θα το επαναλαμβάνατε;
Η εμπειρία μου ήταν θετική, η επαφή μου με τον κόσμο προεκλογικά μου έμαθε πολλά, σε προσωπικό επίπεδο αυτό αποτιμήθηκε με τη σειρά εκλογής μου και ευχαριστώ και μέσω της εφημερίδας σας όσους με εμπιστεύθηκαν. Ως συνδυασμός ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε καινούριους φίλους που μοιραστήκαμε τις ίδιες σκέψεις και προσδοκίες και μια κοινή προοπτική και για το μέλλον.
Ναι , αφού εξέταζα τα δεδομένα της χρονικής στιγμής θα το έκανα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πρώτης φοράς.
Ως αρνητικό θα ήθελα να επισημάνω την αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ φίλων, γνωστών, γειτόνων, συνεργατών, συνδημοτών αμέσως μόλις ανακοινωνόταν η συμμετοχή σε κάποιο συνδυασμό και η έλλειψη πολιτικού πολιτισμού γενικά! Είχα κάνει σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο που συζητήθηκε τότε πολύ, αλλά δεν διόρθωσε και πολύ τη συγκεκριμένη συμπεριφορά .
Μπορείτε να μας πείτε κάτι μια πρόταση που σας εκφράζει περισσότερο
«ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗN ΒΡΕΙΣ …ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ!!! Οδυσσέας Ελύτης»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Αθανασία Αλεξανδρή- Αμπατζή γεννήθηκε στα Μακρίσια Ολυμπίας Νομού Ηλείας , Δήμο Κρέστενας-Ανδρίτσαινας. Πήγε στο Δημοτικό Σχολείο Μακρισίων και σ το Γυμνάσιο-Λύκειο Κρέστενας και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Αθήνας. Από το 1990 μόνιμος κάτοικος Αγίας Βαρβάρας μετά το γάμο της με το Δικηγόρο Βασίλη Αλεξανδρή.
Είναι Δικηγόρος και ασκεί ελεύθερη δικηγορία ενώ παράλληλα από το 2003 έως το 2011 εργάστηκε στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας σε διάφορες θέσεις ,στο γραφείο Νομικού Συμβούλου και στη διαχείριση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενδεικτικά αναφέροντας
Δάνεια Τσιγγάνων
Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων
Διαχείριση Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ,το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους φορείς.
Διαχειριστική και νομική υποστήριξη στο σχέδιο δράσης «ΙΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ –ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ».
Πρόγραμμα EMPLONET για την ανεργία στην περιοχή Πειραιά και Δυτικής Αθήνας.
Υπεύθυνη του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΩΝ,
Επίσης εργάστηκε στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ και στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Είναι μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης και έχει παρουσιάσει τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών που έχουν προσκληθεί.