Άρχισαν οι απεντάξεις Ευρωπαϊκών έργων

από τη διοίκηση Σελέκου; Ελπίζουμε όχι.

 

 

 

 

 

  Η νέα-παλαιά Δημοτική αρχή Σελέκου θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θα έχει μάθει από τα λάθη της άπραγης πρώτης πενταετίας  2014-2019. Θα περίμενε κανείς, αν όχι να υλοποιήσει νέα έργα,πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο από τα πρώτα δείγματα που επιδεικνύει, να προχωρήσουν ομαλά τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Τί γίνεται λοιπόν με το σύστημα κλειστού κυκλώματος του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης?

Ένα σημαντικό πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από το ξεκίνημα της Διοίκησης στο Δήμο μας, είχε να κάνει με τους βανδαλισμούς σε Δημοτικά κτήρια, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολικά κτήρια και προαύλια σχολείων.  Καταλήγαμε έτσι να διαθέτουμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ή να αναλώνονται οι υπηρεσίες μας (αυτεπιστασία, πράσινο, καθαριότητα, ηλεκτρολόγοι) σε επισκευές υλικών φθορών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτών των βανδαλισμών. Οι βανδαλισμοί στο 10ο Δημοτικό, στο 2ο Γελ, στο 5ο  Γυμνάσιο όπως και σε άλλα σχολεία είναι ενδεικτικά παραδείγματα γνωστά σε μαθητές, γονείς και δασκάλους. Φυσικά σε περίπτωση που ζημιές θα είχαν αποτραπεί, τα χρήματα αλλά και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι θα στρέφονταν σε άλλες σημαντικές δράσεις υπέρ του Δημότη.

Μας απασχόλησε πολύ η επίλυση του προβλήματος αυτού. Αφού συζητήσαμε με τα μέλη της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα με τους διευθυντές των σχολείων, καταλήξαμε από κοινού ότι η λύση στο πρόβλημα θα αποτελούσε η νόμιμη εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος που να επιτηρεί τους εξωτερικούς χώρους στις ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας τους. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργεί και αποτρεπτικά ώστε να προστατεύει τα σχολεία και τα υπόλοιπα σημεία από κάθε είδους φθορές και κλοπές.

Ψάξαμε χρηματοδότηση. Και βρήκαμε. Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στον άξονα «ψηφιακή σύγκλιση». Χάρη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας και στους επιστημονικούς μας συνεργάτες, υποβάλαμε συγκεκριμένη πρόταση. Η πρόταση εγκρίθηκε, και η σύμβαση υπεγράφη στις 30-08-2023. Έρχεται λοιπόν η ώρα της υλοποίησης. Η υλοποίηση που όπως είπαμε θα φέρει και εξοικονόμηση χρημάτων.

 Για την υλοποίηση λοιπόν η διοίκηση δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο. «Έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς» και άλλες αντίστοιχες φράσεις ειπώθηκαν στην πληροφορία που έχουμε ότι θέλουν να τροποποιήσουν την εγκατάσταση του δικτύου  σε υπόγεια, κλιμοστάσια και αποθήκες, ουσιαστικά αχρηστεύοντας το πρόγραμμα και πετώντας έτσι  ευρωπαϊκά χρήματα 742.000ευρώ!

Είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να το παρακολουθούμε στενά.   Από την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι και τον τελευταίο Χαϊδαριώτη.

Γιατί στον επόμενο βανδαλισμό-που θα μπορούσε να έχει αποτραπεί-ο Δήμος θα πληρώσει το λογαριασμό.

Και όταν ο Δημότης ζητήσει να φτιαχτεί μία λακκούβα, να συνεχίσει να λειτουργεί μία κοινωνική δομή «βλ. Haidari Hub” ή να γίνει μία συναυλία, τα χρήματά αυτά- σε κάποια αποκατάσταση ζημιάς μπορεί να έχουν πάει.

 

Τέλος μη ικανοποιητικές ήταν και οι απαντήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που έχουμε υποβάλει, όταν μάλιστα η ίδια η νέα Δημοτική αρχή έλεγε ότι θα το επεκτείνει και σε άλλα σχολεία. Τώρα το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να το αποδομήσει ως πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος απένταξης των σχολείων  2ο Δημοτικό, 1Ο Γυμνάσιο, 1Ο Λύκειο και τη ΝΕΛΕ να είναι ορατός.