ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 16:18
Διάσωση αδέσποτου σκύλου,
που τραυματίστηκε… από αγριόχοιρο!
Σωτήρια υπήρξε η επέμβαση που πραγματοποίησαν οι κτηνίατροι του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), σε αδέσποτο σκύλο που είχε τραυματιστεί σοβαρά από αγριογούρουνα στην περιοχή της Φυλής.
Όταν έγινε αντιληπτό το περιστατικό του τραυματισμού, ασθενοφόρο του ΔΙΚΕΠΑΖ μετέφερε το άτυχο ζώο από την περιοχή του συμβάντος στο Κέντρο Περίθαλψης, όπου οι κτηνίατροι διαπίστωσαν πως ο σκύλος είχε υποστεί τραύματα στην οπίσθια μοίρα και στον θώρακα, με το πιο βαθύ και σοβαρό να εκτείνεται από τον δεξί μηρό μέχρι και την βουβωνική χώρα.
Το ζώο υποβλήθηκε αμέσως σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση και εντατική φαρμακευτική αγωγή για να αποφευχθούν μολύνσεις, διαφεύγοντας τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του.
Η συχνή, πλέον, παρουσία αγριόχοιρων στην ύπαιθρο της Αττικής και η «εισβολή» τους ακόμα και στον αστικό ιστό δήμων που συνορεύουν με την Πάρνηθα, την Πεντέλη, το όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο όρος, έχει αυξήσει τα περιστατικά αλληλεπιδράσεων μεταξύ αγριογούρουνων και αδέσποτων σκύλων.
Τα τελευταία χρόνια ΔΙΚΕΠΑΖ έχει χρειαστεί να νοσηλεύσει και άλλους αδέσποτους σκύλους που τραυματίστηκαν από αγριόχοιρους, ενώ αυτονόητο είναι πως υπάρχουν και περιστατικά που ποτέ δεν έγιναν αντιληπτά και τα τραυματισμένα ζώα δεν ανευρέθηκαν για να τύχουν νοσηλευτικής αρωγής.
Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία για τις «συμπλοκές» μεταξύ σκύλων και αγριογούρουνων, τις περισσότερες φορές οι αγριόχοιροι πλήττουν τους σκύλους στην κοιλιακή χώρα (38,8%), στα οπίσθια άκρα, στον θώρακα (22,4%), στα πρόσθια άκρα και στον αυχένα. Τα πιο επικίνδυνα για τη ζωή του σκύλου τραύματα είναι εκείνα που γίνονται στην κοιλιά και στην περινεϊκή χώρα, ενώ συχνά διαπιστώνονται διάτρηση της θωρακικής κοιλότητας, κατάγματα πλευρών, τραυματισμός της τραχείας και των πνευμόνων….
Σε αυτά τα περιστατικά υπάρχει υψηλό ποσοστό πολλαπλών τραυματισμών, κάτι που οφείλεται στην επαναληπτική φύση του τρόπου επίθεσης των αγριόχοιρων, τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών.
Επειδή, μάλιστα, τα αγριογούρουνα χρησιμοποιούν τους ανεπτυγμένους κυνόδοντες της κάτω σιαγόνας για να σκάβουν τη γη και να εξασφαλίζουν την τροφή τους, τα τραύματα που προκαλούν έχουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο και κατ’ επέκταση αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγάλεω, έχουν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επιχειρήσεις σύλληψης και απομάκρυνσης αγριόχοιρων από αστικές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα αγριογούρουνα «αιχμαλωτίζονται» με ειδικές ανώδυνες παγίδες και στη συνέχεια απομακρύνονται και απελευθερώνονται σε δασικές περιοχές, μακράν του αστικού ιστού.
- «Περιπατητές και συνοδοί σκύλων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εάν συναντηθούν με τέτοια ζώα, ώστε να μην προκαλέσουν τα αμυντικά αντανακλαστικά των αγριόχοιρων. Επίσης, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως τη νύχτα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ταΐζουν, να προσεγγίζουν ή να ενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τα αγριογούρουνα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.
Για περισσότερες πληροφορίες (μόνο για δημοσιογράφους): 6976154011