Μεγάλη ανταπόκριση στην αναδάσωση του ΠΕΣΥΔΑΠ

 

Προσχηματική άρνηση της διεύθυνσης αναδασώσεων Αττικής να διαθέσει δενδρύλλια

 

 

 

 

    Ευθυμιάδης,Σταματάκος,Τζανής,Γουρδομιχάλης                                    από προηγούμενη αναδάσωση του ΠΕΣΥΔΑΠ

 

  Το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών προκάλεσε η αναδάσωση νέου τμήματος του Όρους Αιγάλεω με χιλιάδες δενδρύλλια, που διοργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ .

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την μαζική ανταπόκριση – παρά τον κρύο και βροχερό καιρό – θεσμικών παραγόντων (ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, ο Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Μιχάλης Ευθυμιάδης, ο Αντιπρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος ο Γ.Γ. ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης κ.α.), οικολογικών οργανώσεων, εθελοντικών ομάδων, συλλόγων, πανεπιστημιακών σχολών, σχολείων και πολιτών στο κάλεσμα του ΠΕΣΥΔΑΠ για αναζωογόνηση του βουνού, που αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της ευρύτερης περιοχής. Μαζική παρουσία είχαν τα παιδιά, καθώς και τα μέλη των ομάδων πυρασφάλειας και αποτροπής παράνομης υλοτομίας που διατηρεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ.  

  Αξίζει να αναφερθεί ότι στην επιτυχία της πρωτοβουλίας, συνέβαλε η συνεχής και συστηματική τρίχρονη υποστήριξη του Συνδέσμου σε κάθε έκταση που είχε αναδασώσει στο παρελθόν, ειδικά με ποτίσματα τα καλοκαίρια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δενδρύλλια που είχαν φυτευτεί σε αυτές τις εκτάσεις να έχουν επιβιώσει σε ποσοστό άνω του 90%, δημιουργώντας την πεποίθηση σε όσους συμμετείχαν ότι οι κόποι τους έπιασαν τόπο.

  Πρέπει να τονιστεί ότι είχε προηγηθεί της αναδάσωσης πολυήμερη εργασία καθαρισμού της επιλεγμένης έκτασης από εκατοντάδες τόνους αποβλήτων καθώς και διαμόρφωσής της, αφού είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος παράνομης εναπόθεσης μπαζών και ογκωδών αποβλήτων. Επίσης ο ΠΕΣΥΔΑΠ αναγκάστηκε να προμηθευτεί και να μεταφέρει μεγάλο μέρος των δεντρυλλίων από προμηθευτή της περιοχής Πατρών, μιας και η αρμόδια διεύθυνση αναδασώσεων Αττικής αρνήθηκε να τα παραχωρήσει με τη δικαιολογία ότι η μελέτη ήταν πρόχειρη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναδάσωσης ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Εκ μέρους της διοίκησης και των εργαζομένων θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές στην σημερινή δράση. Λυπούμαστε για την γραφειοκρατία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών που αφού απέτυχαν στην κύρια αποστολή τους να προστατεύσουν τα δάση της Αττικής κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την αποκατάστασή τους. Ευχαριστούμε τους δήμους Κορυδαλλού και Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την ουσιαστική υποστήριξη της δράσης μας. Η αναδάσωση του όρους Αιγάλεω αποτελεί έργο ζωής για την ευρύτερη περιοχή και θα προχωρήσει κόντρα στους καταπατητές και την γραφειοκρατία. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να υπερασπιζόμαστε το βουνό εκτός της αναδάσωσης τόσο με την πυροπροστασία το καλοκαίρι όσο και την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας το χειμώνα».