ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 23:45
ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)!
Μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της «έγραψε» πριν από λίγο χρονικό διάστημα (τέλη Οκτωβρίου 2017) η Κύπρος Κορυδαλλού. Επίσημη αντιπροσωπεία του σωματείου, αποτελούμενη από τους Ηλία Σιμάκο (Αναπληρωτή Πρόεδρο), Μιχάλη Κοσμίδη (Γεν. Γραμματέα), Γιάννη Φουράκη (παλαίμαχος παίκτης του σωματείου), μετά από 59 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου εν Ελλάδι (έτος ίδρυσης 1958), πραγματοποίησε ένα ταξίδι – όνειρο ζωής. Οι εκπρόσωποι του σωματείου, στα τέλη Οκτωβρίου μετέβησαν στην Κύπρο, το νησί του οποίου φέρει την ονομασία του ο σύλλογος της πόλης μας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής, αλλά και να γίνουν αποδέκτες αντιστοίχων τιμών από τους οικοδεσπότες τους.
Η αντιπροσωπεία της Κύπρου Κορυδαλλού βρέθηκε στην Μεγαλόνησο, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Παγκύπριου Αθλητικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος», ώστε το κορυδαλλιώτικο σωματείο να τιμηθεί ως η μόνη ελλαδίτικη ομάδα, που φέρει και τιμά την βαρύτητα του ονόματος του μαρτυρικού νησιού.
Ήταν ένα ταξίδι μνήμης, ιστορίας, τιμής, αξιοπρέπειας και περηφάνιας, που σίγουρα θα αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στο διάβα της Κύπρου Κορυδαλλού σε αυτά τα 59 χρόνια της ποδοσφαιρικής ζωής της. Στο τετρα(4)ήμερο ταξίδι τους στην Κύπρο οι κ.κ. Σιμάκος, Κοσμίδης και Φουράκης, ένιωσαν πρωτοφανή συναισθήματα συγκίνησης, καθώς ήταν οι πρώτοι εκπρόσωποι στην 59χρονη ιστορία του συλλόγου, που μετέβησαν επίσημα στο μαρτυρικό νησί.
Επ’ ευκαιρίας μιας άλλης μεγάλης ιστορικής στιγμής του ελληνισμού, του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, ο Παγκύπριος Αθλητικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Γιώργο Παπαμωϋσέως, τίμησε το ελλαδίτικο σωματείο της Κύπρου Κορυδαλλού σε ειδική τελετή - δεξίωση, που έλαβε χώρα στις 29 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη της Λεμεσού. Εκεί, παρουσία κρατικών αξιωματούχων (ανώτερα στελέχη υπουργείων και αθλητικών ομοσπονδιών), αυτοδιοικητικών παραγόντων (επικεφαλής ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Σύκας), σύσσωμου του ΔΣ του σωματείου «Άγιος Γεώργιος», οι κ.κ. Ηλίας Σιμάκος, Μιχάλης Κοσμίδης τιμήθηκαν με το παράσημο “Χρυσή Κύπρος” (είναι από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη) για την εθνική, πολιτιστική και αθλητική προσφορά τους στην Κύπρο, μέσω του Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού. Στην ίδια τελετή ακολούθησε με κάθε επισημότητα η αδελφοποίηση των σωματείων Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού και Άγιος Γεώργιος Κύπρου.
Κατά την διάρκεια της παραμονής της, η αποστολή των μελών της Κύπρου Κορυδαλλού, επισκέφθηκε και την Πάφο, όπου διεξήχθη αγώνας παλαιμάχων μεταξύ της ομάδας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και του Ακρίτα Χλώρακας. Ο Πρόεδρος του Ακρίτα κ. Νίκος Ανδρέου τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες τον σύλλογο της Κύπρου Κορυδαλλού (πλακέτα και για τον Πρόεδρο κ. Διονύση Τσαμούρη, τον οποίο εκπροσωπούσε στο ταξίδι ο κ. Σιμάκος), ενώ όσο αφορά το σωματείο παλαιμάχων «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», είναι μία ομάδα την οποία έχει ιδρύσει ο κ. Γιώργος Παπαμωϋσέως, μετέχουν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές από όλα τα κράτη της Μεσογείου και μέλος αυτής είναι και ο Κορυδαλλιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής κ. Γιάννης Φουράκης.
Τα μέλη της αποστολής της Κύπρου Κορυδαλλού ξεναγήθηκαν σε πάρα πολλά μέρη και ιστορικά σημεία του μαρτυρικού νησιού, ενώ ιδιαίτερη, κορυφαία στιγμή και ιερό χρέος ήταν όταν επισκέφθηκαν τις Φυλακές Λευκωσίας, όπου βρίσκονται τα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ, ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωση του με την μητέρα Ελλάδα.
Η διοίκηση της Κύπρου Κορυδαλλού σε ανταπόδοση των τιμών που της έγιναν, κάλεσε επίσημα στην Ελλάδα τα σωματεία «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» (η συνάντηση οργανώνεται και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθεί η επίσημη ημερομηνία), ενώ το ΔΣ της ΚΥΠΡΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρυχθεί ως επίτιμος Πρόεδρος της ομάδας ο κ. Γεώργιος Παπαμωϋσέως, στην ειδική τελετή που θα γίνει κατά την επίσκεψη των Κυπρίων αδελφών στην Ελλάδα.
Στην επίσημη ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του το ΔΣ της Κύπρου Κορυδαλλού, σημειώνει σχετικά με το ταξίδι στην Κύπρο: «Αργήσαμε, αλλά ένα όνειρο ζωής πραγματοποιήθηκε». Πρόσφατα, παρευρέθηκε στην Κύπρο αντιπροσωπεία της διοίκησης της Κύπρου Κορυδαλλού, έπειτα από πρόσκληση του Παγκύπριου Αθλητικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος», ώστε το εν λόγω ελληνικό σωματείο να τιμηθεί ως η μόνη ομάδα που τιμά τη βαρύτητα του ονόματος του νησιού μας. Ο Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια μεγάλη και ευρύτερη ιδέα. Ιδρύθηκε το 1958, με βάση τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Μεγαλόνησο από το 1955 και επηρέασαν όλο τον ελληνισμό. Στο σωματείο μας, από το 2012 που ασχοληθήκαμε με τα κοινά της ομάδας, τιμούμε δέοντος την βαρύτητα του ονόματος μας και αισθανόμαστε μεγάλη περηφάνια για το τι εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει. Νιώθουμε τον πόνο και την αδικία που αισθάνονται οι Κύπριοι και είμαστε στο πλευρό τους στους αγώνες που δίνουν ακόμα και σήμερα. Ο Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού, είναι το μοναδικό ποδοσφαιρικό σωματείο στην Ελλάδα, που κρατά γεμάτη καμάρι την τιμητική ονομασία και την εκπροσωπεί με μεγάλη περηφάνια, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Με κίνητρο τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, μας έγινε πρόσκληση από τον Παγκύπριο Αθλητικό Σύλλογο “Άγιος Γεώργιος” και συγκεκριμένα τον πρόεδρο, Γιώργο Παπαμωϋσέος να παραβρεθούμε στην Κύπρο για να τιμηθούμε. Ο κ. Παπαμωϋσέος είναι επίσης Πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Βετεράνων “Μεσόγειος”, που αφορά παλαίμαχους ποδοσφαιριστές από όλη τη Μεσόγειο κι έχει έδρα την Κύπρο. Τον Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού εκπροσώπησαν από τη διοίκηση στο ταξίδι οι Ηλίας Σιμάκος, Μιχάλης Κοσμίδης και ο υπεύθυνος παλαιμάχων της ομάδας, Γιάννης Φουράκης, ο οποίος μας εκπροσωπεί στην ομάδα βετεράνων “Μεσόγειος”.
Κατά τη διάρκεια των 4 ημερών της επίσκεψής μας ο κ. Παπαμωϋσέος φρόντισε προσωπικά για την ξενάγησή μας σε διάφορες πόλεις του νησιού, σε σημαντικά σημεία της Κύπρου, αλλά και τις συναντήσεις με ανθρώπους του τοπικού ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι η αρχή για μια επικείμενη επαφή του συλλόγου μας με την αγαπημένη μας Κύπρο.
Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να περάσουμε στα κατεχόμενα εδάφη. Γεγονός που μας συγκίνησε ιδιαίτερα, ήταν η επίσκεψη μας στα «φυλακισμένα μνήματα», νιώθοντας τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες αδερφοί μας για την ελευθερία τους εκείνα τα χρόνια, πληρώνοντας ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. Ιδιαίτερη τιμή νιώσαμε στην πόλη της Πάφου, όπου μετά από αγώνα παλαιμάχων που δόθηκε μεταξύ των ομάδων της “Μεσογείου” και του Ακρίτα Χλώρακας, ο πρόεδρος της δεύτερης, Νίκος Ανδρέου μας παρέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες για το σύλλογό μας, τον πρόεδρο, Σάκη Τσαμούρη και τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ηλία Σιμάκο.
Τέλος, αξέχαστη θα μας μείνει η δεξίωση που οργανώθηκε στη Λεμεσό προς τιμήν μας, την τελευταία μέρα παραμονής μας. Η εκδήλωση, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Παπαμωϋσέος, διεξήχθη στο ξενοδοχείο “Navarria”, όπου φιλοξενήθηκαμε με τον καλύτερο τρόπο τις ημέρες της παραμονής μας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους του. Στη δεξίωση παραβρέθηκαν αρκετά πρόσωπα από την πολιτική και αθλητική ζωή του νησιού, ενώ από τον αντιδήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Σύκα τιμήθηκαν με την “Χρυσή Κύπρο” (είναι από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη) για την εθνική, πολιτιστική και αθλητική προσφορά τους στην Κύπρο, μέσω του Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού οι Ηλίας Σιμάκος και Μιχάλης Κοσμίδης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η αδελφοποίηση των σωματείων Π.Ο. Κύπρος Κορυδαλλού και Άγιος Γεώργιος Κύπρου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς για τη φιλοξενία που μας παρείχαν και υποσχόμαστε πως σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα ταξίδια στην Κύπρο, τόσο της ομάδας μας, αλλά και των τμημάτων ακαδημίας μας για συμμετοχή σε ποδοσφαιρικά τουρνουά. Άλλωστε έχουμε στις τάξεις μας ένα πρόσωπο που μας ενώνει, καθώς τον ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων της ακαδημίας κατέχει ο Διονύσης Χιώτης, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στην Κύπρο.
Στο διοικητικό συμβούλιο που διεξήχθη με την επιστροφή μας στην Ελλάδα, αποφασίστηκε ομόφωνα να ανακηρυχθεί ως επίτιμος Πρόεδρος της ομάδας μας ο Γεώργιος Παπαμωϋσέος. Ίσως άργησε να γίνει η επαφή των εκπροσώπων μας με την αγαπημένη μας Κύπρο, μπορούμε, όμως, να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο ζωής!».
Η ΤΕΛΕΤΗ - ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ "ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ"
Τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του Ενωτικού Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα. Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζων Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε ως ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία "Φυλακισμένα Μνήματα". Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες, για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις. Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή, άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του Απελευθερωτικού αγώνα.
Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι, με τη σειρά που εκτελέστηκαν:
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956:
Μιχαήλ Καραολής
Ανδρέας Δημητρίου
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956:
Ανδρέας Ζάκος
Ιάκωβος Πατάτσος
Χαρίλαος Μιχαήλ
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας
Στέλιος Μαυρομάτης
Ανδρέας Παναγίδης
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι:
Μάρκος Δράκος
Γρηγόρης Αυξεντίου
Στυλιανός Λένας
Κυριάκος Μάτσης
Στον τοίχο του κοιμητηρίου υπάρχει η επιγραφή: «Τ' ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται».
ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΧΛΩΡΑΚΑ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Ο Γιάννης Φουράκης, μάλλον, με τη νέα... Μαρια Κάλλας!
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Στο διοικητικό συμβούλιο που διεξήχθη με την επιστροφή μας στην Ελλάδα, αποφασίστηκε ομόφωνα να ανακηρυχθεί ως επίτιμος Πρόεδρος της ομάδας μας ο Γεώργιος Παπαμωϋσέος. Ίσως άργησε να γίνει η επαφή των εκπροσώπων μας με την αγαπημένη μας Κύπρο, μπορούμε, όμως, να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο ζωής!
ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΩΫΣΕΩΣ