Το Χαϊδάρι παλεύει

για όσα δικαιούται και αξίζει…

 

 

 

 

 

Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του Δήμου και πλημμύρισαν την Πλατεία Δημαρχείου το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας βροντοφώναξαν πως παλεύουν και θα παλεύουν για όσα δικαιούνται και αξίζουν.

Τον πρώτο χαιρετισμό στην συγκέντρωση έκανε η Αγγελική Γκούσκου, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, η οποία ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα κτήρια και τις υποδομές των σχολείων, αλλά την ίδια ώρα τεράστια κονδύλια από την ΕΕ αντί να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, κατευθύνονται εκεί που θα φέρουν κέρδη στους λίγους. Όπως είπε, είναι ενδεικτικό ότι οι Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων της πόλης πήραν από το κράτος, ως πρώτη δόση, για 43 σχολικές μονάδες με 6.500 μαθητές, το ποσό των 98.580 ευρώ, την ίδια στιγμή που σε ένα τυπικό 12θέσιο σχολείο, ανά δίμηνο, ο φωτισμός του κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ και η θέρμανσή του έφτασε το 2023 στα 1,35 ευρώ το λίτρο.

 

Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν», ο οποίος τόνισε – μεταξύ άλλων - πως έχει έρθει προ πολλού η ώρα τα Δυτικά Προάστια να σώσουν το νοσοκομείο τους, να το υπερασπιστούν, να διεκδικήσουν υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, προσλήψεις στο Αττικό, να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, να ξανανοίξει το Λοιμωδών ως σύγχρονο πλήρες δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο. Αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία, την ώρα που ζητούν στους πολίτες να βάλουν ακόμα πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τα χειρουργεία που έχουν ανάγκη, μέσα από τα απογευματινά επί πληρωμή. Ξεκαθάρισε όμως πως οι εργαζόμενοι μαζί με τον υπόλοιπο λαό θα αντιπαλέψουν τις πολιτικές που κάνουν τα νοσοκομεία κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Γιατί «ο δρόμος για δημόσια και δωρεάν υγεία είναι μακρύς, αλλά θα τον περπατήσουμε μέχρι τέλους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Βασίλης Τσίτσος ανέφερε – μεταξύ άλλων - πως το Χαϊδάρι έχει φωνή και αγωνίζεται για αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, για χώρους πρασίνου, για τα σχολεία, για την καθημερινότητα, για να μη γίνει LNG στον Σκαραμαγκά. Αγωνίζεται για καλύτερη ποιότητα ζωής, αγωνίζεται για τα αυτονόητα.

 

 

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος έκανε την κεντρική ομιλία, αναφέροντας πως η συγκέντρωση αυτή είναι το αποκορύφωνα μιας συλλογικής διαδικασίας Λαϊκών Συνελεύσεων και ουσιαστικής δημιουργικής επαφής με τους κατοίκους και μαζικούς φορείς της πόλης μας, όπου εκφράστηκαν απόψεις, γνώμες, προβληματισμοί, έγιναν παρατηρήσεις και καταγράφηκαν πολλά αιτήματα. Μέσα από την συνεχή επαφή με τους δημότες επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα είναι πολλά και οξυμένα, με το εισόδημα να τσακίζεται διαρκώς και κόσμο να χάνει ακόμα και το σπίτι του επειδή δεν έχει να πληρώσει.

Παράλληλα οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν και πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους που είναι αποτέλεσμα της τεράστιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των Δήμων.

Υπάρχει έλλειψη πολιτιστικών, αθλητικών και χώρων δημιουργικής απασχόλησης για τη νεολαία αλλά και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα και επικίνδυνα, οι δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, ο φωτισμός ελλιπής το πράσινο χρειάζεται φροντίδα και εμπλουτισμό, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, τα παγκάκια, οι οδοσημάνσεις, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα πλημμυρικά φαινόμενα και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα ταλαιπωρούν τους κατοίκους.

Προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα αλλά η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση βάζει τεράστια εμπόδια, όπως ανέφερε, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως στον Δήμο Χαϊδαρίου θα έπρεπε να αποδίδονται κάθε χρόνο 14,2 εκατ. ευρώ αλλά δίνονται μόνο 5,8, ενώ την ίδια ώρα οι κενές οργανικές θέσεις είναι 156. Την ίδια ώρα τόνισε, επιβάλλουν στους Δήμους να πληρώσουν και τέλος ταφής απορριμμάτων, ένα άδικο χαράτσι που επιβαρύνει τους δημότες ενώ αφήνει ανέγγιχτες τις εταιρείες ανακύκλωσης που θησαυρίζουν κάθε χρόνο. Ο Δήμος μας θα επιβαρύνεται κάθε χρόνο με πάνω από 500.000 ευρώ. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αυτό το ποσό θα υπερδιπλασιαστεί, ενώ και άλλες αρμοδιότητες και βάρη μετακυλίονται στους Δήμους χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Όπως σημείωσε, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και έχουν σαν σκοπό να επιβάλλουν στους Δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, των τροφείων για τους Παιδικούς Σταθμούς, των συνδρομών για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Πολλοί δήμοι έχουν ήδη υλοποιήσει αυτή την κατεύθυνση αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη έως 200% αυξάνοντας τα τροφεία και τις συνδρομές, παίρνοντας μεγάλα δάνεια που υποθηκεύουν για πολλά χρόνια το μέλλον των Δήμων μας. Βρίσκουν δηλαδή τη λύση στην επιπλέον φορολόγηση των δημοτών. Όμως ξεκαθάρισε πως η Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου δεν συμφωνεί με αυτή τη λογική, και αρνείται να μεταφέρει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Μιχάλης Σελέκος τόνισε χαρακτηριστικά πως η Δημοτική Αρχή στηρίζει τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολλών, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Γι αυτό καλούμε όλους τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

 

 

Να παλέψουν για

- Να αποδοθούν στον Δήμο Χαϊδαρίου στο σύνολό τους οι θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σχολικών μονάδων καθώς χρειάζονται συντηρήσεις, επισκευές, αντισεισμικοί έλεγχοι, κάλυψη με επιπλέον καθαρίστριες, φύλακες για να ανοίγουν τα απογεύματα, προσωπικό για δημιουργική απασχόληση. Η κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών φτάνει μόνο και μόνο για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

- Να δοθεί χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν μια δημιουργική διέξοδο. Αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των δημοτικών υποδομών που χρησιμοποιούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

- Να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης, οι οποίες θα καλύψουν τις πολλές κενές οργανικές θέσεις και θα επιτρέψουν την πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

- Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (κεντρικός αγωγός στη λεωφόρο Αθηνών - Δάσος - Αφαία - Στρατόπεδο).

- Να παραχωρηθούν στον δήμο τα 220 στρέμματα στον Σκαραμαγκά, τα 66 στρέμματα στο Στρατόπεδο, η πρώην Γιορτή Κρασιού και το Πάρκο Νεολαίας (Θεαθήναι) για να λειτουργήσουν ως ελεύθεροι χώροι ξεκούρασης, αναψυχής και ήπιων χρήσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ούτε να το σκεφτούν ότι μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα LNG στον Σκαραμαγκά.

- Να δοθεί χρηματοδότηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (παλαιό Δημαρχείο, διατηρητέο οδού Κύπρου κ.λπ.).

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται καθημερινά η πόλη μας και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη δημιουργία σταθμού Μετρό στο Χαϊδάρι καθώς και την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αθηνών, που διασχίζει και χωρίζει την πόλη μας, με σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ορεινών όγκων (Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο Όρος, Σχιστό) από καταπατητές και να μπει εμπόδιο σε κάθε είδους σχέδια για «επενδύσεις» από επιχειρηματικούς ομίλους.

 

 

«Εμείς, όλο το Χαϊδάρι, έχουμε φωνή που θα ακουστεί δυνατά, εκεί που πρέπει, σ' όλους όσους δυσκολεύουν τη ζωή μας. Δυνατή φωνή για τα παιδιά μας, τις ζωές μας, για το δίκιο και την προκοπή της πόλης μας» κατέληξε.

Στην συνέχεια σχηματίστηκε μια μεγάλη πορεία που πέρασε από την Στρατάρχου Καραϊσκάκη και κατέληξε στην Πλατεία Ηρώων.

Κλείνοντας την κινητοποίηση ο Μιχάλης Σελέκος κάλεσε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα, για διεκδικήσεις στο άμεσο μέλλον για μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους της πόλης.

Στο κλείσιμο της κινητοποίησης απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος, που τόνισε τη σημασία του να είναι οι Δημοτικές Αρχές μέσα στους λαϊκούς αγώνες και να τους στηρίζουν και να τους ενισχύουν.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά» Βαγγέλης Ντηνιακός και η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση είχαν πάρει: το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, το Σωματείο Εργαζομένων «Αττικού» Νοσοκομείου, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ «Δρομακαΐτειο», το Παράρτημα Χαϊδαρίου - Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας του Συνδικάτου Οικοδόμων, τα Παραρτήματα Χαϊδαρίου - Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΕ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, οι Σύλλογοι Γονέων 1ου, 4ου, 7ου, 9ου, 14ου, Δημοτικών Σχολείων, 3ου Γυμνασίου, 2ου Λυκείου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Χαϊδαρίου.