ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 

 

 

 

kasimaths giorth gunaikas

 

 

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παραμένει μέρα προβληματισμού για την υποστήριξη και την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε όλες τους τομείς της ζωής. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει με την συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, δεν έχουν εκλείψει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και διακρίσεις σε βάρος τους.

Οι συνθήκες της πολύχρονης οικονομικής κρίσης έχουν επιτείνει τις ανισότητες, αφού οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα των χαμηλών αμοιβών, της ανασφάλιστης εργασίας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Οι νέες γενιές γυναικών, αν και διαθέτουν το υψηλότερο από ποτέ μορφωτικό επίπεδο, αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στα όνειρα και στους στόχους τους. Ο ρόλος της μητρότητας δοκιμάζεται επιπλέον, αφού οι κοινωνικές παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά.

Ταυτόχρονα χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή ανάγκης για επιβίωση.

 

Γυναίκες που βιώνουν τον ξεριζωμό, τη βία, τον πόνο, την εκμετάλλευση με μοναδικό όνειρο μια καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, η αυτοδιοίκηση δίνει μάχη για να διατηρήσει δομές που έως σήμερα στηρίζουν την έξοδο και την παραμονή της γυναίκας στην εργασία, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ώστε ο θεσμός να εξακολουθήσει να υποστηρίζει τη γυναίκα και το σύνθετο ρόλο της στην οικογένεια, στην εργασία και την κοινωνία.

Απαιτείται λοιπόν η εγρήγορση όλων μας, πολιτείας, αυτοδιοίκησης, κοινωνίας όχι μόνο για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας αλλά και τη διατήρηση κατακτήσεων που θα της επιτρέψουν την ενεργό συμμετοχή γυναικών σε όλους τους τομείς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συμμετοχή που μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευαισθησία, τόλμη και όραμα για μια καλύτερη κοινωνία.