Μιχάλης Γιάγκας

(υποψήφιος Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας)

"Θέλουμε δυνατή πόλη που θα στηρίζει τους αδύναμους πολίτες"

 

Αποκλειστική συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Αγίας ΒαρβάραςΜιχάλη Γιάγκα επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ».Μιλάει για όλους και για όλα.

 

 • Κε Γιάγκα, ανακοινώσατε τη συμμετοχή σας στις Δημοτικές εκλογές της 18ηςΜαϊου 2014 ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» θα θέλαμε να μας πείτε τι σηματοδοτεί ο τίτλος σας.

 

 - Στη σημερινήδύσκολη-κοινωνικά και οικονομικά - συγκυρία ο πολίτης έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ,να νοιώσει ασφάλεια και σιγουριά στον τόπο που ζει. Να ξέρει ότι υπάρχει ένας θεσμός –ο Δήμος – και οι άνθρωποί του,όπου μπορεί να προσφύγει για την επίλυση των προβλημάτων του. Να ξέρει ότι υπάρχουν δομές που μπορούν να τον στηρίξουν σε περίπτωση αδυναμίας. Να ξέρει ότι υπάρχει μια Δημοτική αρχή που θα είναι κοντά του καθημερινά και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές.Να ξέρει ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που πιστεύει και παλεύει για την παιδεία και την ανάπτυξη του πολιτισμού και αθλητισμού. Να αισθάνεται βεβαιότητα ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που γνωρίζει, θέλει και μπορεί να αγωνιστεί με τον πολίτη για τα δίκαιά του. Αυτά μπορούμε να προσφέρουμε εμείς. Γι’ αυτό, βασική αιχμή του συνδυασμού μας είναι το Όραμα μιας Πόλης Δυνατής, ικανής να στηρίξει και να ενδυναμώσει τον Πολίτη.

 

 • Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

 

 - Με την υλοποίηση στοχευμένης Δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, με ενισχυμένες κοινωνικές δομές, με έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια στις γειτονιές, με τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση και ενίσχυση των δημιουργικών δυνάμεων της Πόλης. Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια δημοτική αρχή ικανή να αγωνίζεται, να οργανώνει τη συμμετοχή και να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, προκειμένου η Πόλη να αποτελέσει το φυσικό σημείο αναφοράς του πολίτη και ο πολίτης, με εμπιστοσύνη να μπορεί να στηρίζεται σ’ αυτή.

Θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε τον πολίτη να αντλεί δύναμη από τη λειτουργία της Δημοτικής αρχής και να μη νιώθει μόνος στον καθημερινό αγώνα του. Θα κάνουμε μια ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ, με Δυνατές Δομές, για νααποκτήσουν οι πολίτες Δύναμη και αυτοπεποίθηση.

 

 • Τι περιθώρια θεωρείτε ότι έχετε να υλοποιήσετε το όραμά σας στη σημερινή οικονομική συγκυρία;

 

 - Χωρίς να παραβλέπω την έλλειψη των οικονομικών πόρων και το ασφυκτικό περιβάλλον λειτουργίας που επιβάλλει το μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, δυστυχώς καμιά φορά, αυτό που συμβαίνει,δεν είναι η έλλειψη πλαισίου ή πόρων προς αξιοποίηση, για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων αλλά η έλλειψη γνώσεων,ικανοτήτων, εμπειρίας ή ακόμα και ίδια η έλλειψη στοιχειωδών διοικητικών ικανοτήτων.

Εμείςθέλουμε, μπορούμε καιέχουμε την ικανότητα και την τεχνογνωσία να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχονται σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές αλλά και να δημιουργήσουμε στοχευμένα νέες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδοτεί πάρα πολλές δράσεις κοινωνικής στήριξης, καταπολέμησης της ανεργίας, ισότητας των δύο φύλλων, στήριξης της οικογένειας, καταπολέμησης του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων, της φτώχειας και των φυλετικών διακρίσεωνκ.λ.π. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά όλες τις διαδικασίες, για να υλοποιηθούν όλα αυτά προς όφελος της πόλης και των δημοτών.

 

 • Γιατί τώρα αποφασίσατε να ασχοληθείτε πάλι με την πόλη ενώ είχατε αποχωρήσει το 2006;

 

 - Δεν αποχώρησα ποτέ από την πόλη. Παρακολουθούσα, και συμμετείχα στα δρώμενα χωρίς να έχω επίσημη ιδιότητα. Όμως πράγματι το 2006 το τότε σύστημα διοίκησης του Δήμου είχε κάνει τις επιλογές του για την πορεία των Δημοτικών πραγμάτων γεγονός που με εξώθησε στην οικειοθελή έξοδο. Επέλεξα αυτή την στάση και όχι τη σύγκρουση και ρήξη, επειδή εκείνη την εποχή η πόλη αναπτύσσονταν, υποτάσσοντας με αυτό τον τρόπο τις προσωπικές μου αναζητήσεις. Σήμερα αποδεικνύεταιαπό την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο και στην πόλη, αλλά και από την κριτική στάση και την αυτοκριτική των ίδιων πρωταγωνιστών, ότι η επιλογή τους ήταν απολύτως λανθασμένη.Γι’ αυτό, τώρα, πολλοί δημότες μου ζήτησαν να ηγηθώ μιας προσπάθειας ανάταξης της πόλης και το αποφάσισα, μετά από ώριμη σκέψη και γνωρίζοντας τα προβλήματά της.

 

 • Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου.

 

 - Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του Δήμου αποτελούν οι δανειακές υποχρεώσεις. Τα ποσά είναι μεγάλα, υπερβαίνουν τα 8.000.000 Ευρώ,και δυστυχώς μέχρι σήμερα η Δημοτική αρχή το μόνο που έκανε ήταν να μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. Απέφυγε να πληρώνει το κεφάλαιο (χρεολύσιο) των δανείων καταβάλλοντας μόνο τους τόκους. Και αυτό το έκανε σε μια εποχή που τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ανθηρά. Ακολούθησε το απαράδεκτο παράδειγμα των κεντρικών πολιτικών ηγεσιών που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στη σημερινή οικονομική κατάσταση.Η έναρξη αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων (πάνω από 1.200.000 Ευρώ το χρόνο),που εντέχνως μετατέθηκε για τις αρχές του 2015, δηλαδή για τη νέα Δημοτική περίοδο, μπορεί να σημάνει και την δυσκολία πληρωμής άλλων υποχρεώσεων του Δήμου (μισθοδοσία κλπ). Η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν είχε κανένα σχέδιο και δεν έκανε καμία ουσιαστική ενέργεια για επίλυση του προβλήματος. Είναι ολοφάνερη η απραξία, η αναβλητικότητα, η ευθυνοφοβία και η συστηματική διάχυση ευθυνών σε ότι αφορά στη λήψη αποφάσεων. Ίδια στάση ακολουθήθηκε και στην αξιοποίηση της ΒΙΟΧΡΩΜ, στο Δημοτικό αναψυκτήριο «Πάνθεον», στην εκμετάλλευση των Αθλητικών χώρων, στο χειρισμό του κλεισίματος του νοσοκομείου, στα έργα του μετρό στην Παναγία Ελεούσα όπου συρρικνώθηκε η επιχειρηματικότητα, στην καθαριότητα, στις συγκοινωνίες, στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στην αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, στη χρηματοδότηση των σχολείων και σε σειρά άλλων προβλημάτων.

 

 • Αναφέρετε στη διακήρυξή σας ότι συμμετέχετε στις εκλογές «Χωρίς δεσμεύσεις. Χωρίς εξαρτήσεις…»

 

 - Ναι. Με μόνη πηγή δύναμης την εμπιστοσύνη των Δημοτών.Ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας ούτε παράρτημα κομμάτων. Οφείλει να λειτουργεί ως μια μικρή κυβέρνηση για τα τοπικά ζητήματα. Η σχέση εξάρτησης πρέπει να ανατραπεί, να εξαλειφθεί. Ο Δήμος είναι το πρωτογενές κύτταρο άσκησης τοπικής εξουσίας και έτσι πρέπει να λειτουργεί.Οι δημότες καλούνται να πάρουν τις τοπικές υποθέσεις στα χέρια τουςκαι να τις διαχειριστούν. Έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει αυτονομία από το κεντρικό κράτος.

 

 • Μήπως προσφύγατε σ’ αυτό τον ορισμό γιατί γνωρίζετε ότι πλέον τα παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει την αίγλη και την επιρροή τους;

 

Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μου ότι οι άνθρωποι είναι εκείνοι που παράγουν αποτελέσματα και βέβαια κρίνονται για αυτό.

Ο καθένας από εμάς έχει φυσικά τον ιδεολογικό προσανατολισμό του. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί, και σε ότι με αφορά σας βεβαιώνω, ότι δεν αποτέλεσε ποτέ ανελαστικό προσδιοριστικό στοιχείο.Τόσο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων όσο και στην προσωπική μου συμπεριφορά απέναντι σε υποτιθέμενους πολιτικούς αντιπάλους δεν πρυτάνευσε ποτέ η διάκριση παρά μόνο το δίκιο. Γι’ αυτό επί 16 συνεχόμενα χρόνια με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, οι συνάδελφοί μου στα Επιμελητήρια, από όλους τους πολιτικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα και με εκλέγουν πρόεδρο της Ομοσπονδίας.Τυχαίο; Δεν νομίζω. Δεν αποτελείλοιπόν ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή στάση η άρνηση εξάρτησης από κομματικούς μηχανισμούς και συμφέροντα.

 

 • Στις εκλογές θα παίξει πολύ η αντίθεση Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο. Ποια είναι η θέση σας. Εσείς είστε με το μνημόνιο;

 

 - Τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, στην ανεργία και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων, τις αντιπάλεψα και μάλιστα όχι στο επίπεδο τυφλών συγκρούσεων τύπου διλλημάτων μνημόνιο-αντιμνημόνιο, δημαγωγιών και λαϊκισμών, αλλά στουςδρόμους- το γνωρίζουν αυτό όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις - και με προτάσεις και πράξεις ευθύνης σε όλα τα πεδία που συμμετέχω και μπορώ να επηρεάζω με αυτή τη συμμετοχή μου.   Είναι σαφές παράλληλα ότι κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν σε επίπεδο ρητορείας την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου και να την μεταφέρουν και στις Δημοτικές εκλογές. Θέλω όμως να τονίσω ότι την επόμενη των εκλογών οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα καθημερινά προβλήματα της περιοχής τους,την καθαριότητα, τις λακκούβες, τις λάμπες φωτισμού, την ασφάλεια,τη φύλαξη των σχολείων και των ελεύθερων χώρων, τα ΚΑΠΗ,κ.λ.π. και θα ζητούν επιτακτικά λύσεις από τη δημοτική αρχή.

Ο καθένας μας έχει την προσωπική του διαδρομή και καλό είναι να μην μονοπωλείται η αγωνιστικότητα και η αντίσταση σε αντιλαϊκές πολιτικές.

 

 • Το μνημόνιο έχει επηρεάσει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε ποιο βαθμό;

 

 - Αναμφισβήτητα Ναι. Η κρίση και οι περικοπές έχουν πλήξει την τοπική αυτοδιοίκηση, μειώθηκαν τα έσοδα και περικόπηκαν τα αναπτυξιακά προγράμματα «Ελλάδα»,κ.λ.π). Από την άλλη, επιβάλλει νέους κανόνες λειτουργίας που αν δεν προσεχθούν, μπορεί να αποδειχθούν επώδυνοι για τους δημότες. Λόγου χάριν αστοχία στην οικονομική διαχείριση μπορεί να επιβαρύνει με πρόσθετα τέλη τους δημότες. Γι’ αυτό, η φετινή δημοτική επιλογή του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και το μερίδιο ευθύνης του πολίτη μεγαλύτερο.

 

 • Φέτος εμφανίζονται περισσότεροι συνδυασμοί παρά ποτέ, να διεκδικούν την ψήφο των δημοτών. Ποια η γνώμη σας. για τους άλλους συνδυασμούς;

 

 - Η δημοκρατία παρέχει σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Η τελική επιλογή όμως είναι των δημοτών. Θα δουν και θα συγκρίνουν προγράμματα και ανθρώπους, ικανότητες και γνώσεις, ειλικρίνεια επιχειρημάτων και δυνατότητες διοίκησης, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και εμπειρία, υποσχέσεις και ψέματα,σύνθεση ψηφοδελτίωνκαι ποιότητα συμμετεχόντων και με βάση τα παραπάνω, θα αποφασίσουν. Πιστεύω ότι στα κριτήρια αυτά, υπερτερούμε ως συνδυασμός έναντι των άλλων.

 

 

 • Αποφεύγετε να προχωρήσετε σε χαρακτηρισμούς των αντιπάλων σας ποιος είναι ο λόγος;

 

 - Έμαθα να κρίνω πράξεις, γεγονότα, θέσεις και συμπεριφορές. Με ενδιαφέρει το μέλλον και όχι το παρελθόν. Με νοιάζει κυρίως η πρόταση και συμπεριφορά του συνδυασμού και των συνεργατών μου για την πόλη. Εξ άλλου, οι Δημότες θα κάνουν την επιλογή τους.

 

 • Γιατί να προτιμήσει εσάς ο λαός της Αγίας Βαρβάρας και όχι κάποιον άλλο συνδυασμό;

 

 - Εκτός από τις γνώσεις, την εμπειρία, τη διάθεση και το έργο που καταθέτουμε, έχουμε αναπτύξει σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες και έτσι θα συνεχίσουμε. Συγκροτούμε έναν συνδυασμό με νέους ανθρώπους που εμφορούνται από τις ίδιες αντιλήψεις. Λειτουργούμε συλλογικά με ομαδικό πνεύμα. Υποσχόμαστε μόνο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Δεν ανεχόμαστε να κοροϊδεύουμε τους Δημότες. Ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε και έχουμε τις λύσεις. Είμαστε κοντά στον πολίτη και μαζί μας μπορεί να νοιώσει σιγουριά. Αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων συνδυασμών.

 

 • Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Μίχο;

 

 - Ο Λάμπρος Μίχος σήμερα, έχει επιλέξει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε ότι αφορά την τον αυτοδιοικητικό του ρόλο θεωρώ ότι συνέβαλε αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την αλλαγή της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας. Επιτέλεσε σημαντικό έργο, συμμετείχα εξ’ άλλου κι εγώ, σ’ αυτό. Ήταν επιτυχημένος Δήμαρχος, γι’ αυτό και τον τίμησε ο λαός επί τέσσερις τετραετίες.

 

 • Πως είδατε την αποχώρηση της κας Φέγγη από το συνδυασμό του κ. Καπλάνη;

 

 - Η κα Φέγγη ήταν το δεξί χέρι του κ. Καπλάνη. Η παραίτησή της τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο,αποτέλεσε έκπληξη. Ήταν μια επιλογή η οποία σηματοδοτεί βαθιά ρήξη. Δεν αιτιολόγησε όμως επαρκώς τη στάση της, με αποτέλεσμα,ίσως, και να αδικείται η επιλογή της. Φαίνεται όμως ότι κάτι την ενόχλησε ή κάτι γνωρίζει που δεν είναι ανακοινώσιμο. Πιστεύω ότι οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στον κ. Καπλάνη και να εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής της.

 

 • Πως είδατε την επανάκαμψη του κ. Φράγκου στο συνδυασμό του κ. Καπλάνη;

 

 - Έχω την εντύπωση ότι τόσο ο κ. Φράγκου όσο και ο κ. Καπλάνης έχουν υποχρέωση να δώσουν εξηγήσεις για το τι είναι αυτό που τους φέρνει τόσο κοντά, όταν μεταξύ τους έχουν ανταλλάξει μέσω των εφημερίδων, τόσο βαρείς χαρακτηρισμούς.

 

 • Θα θέλατε να τονίσετε κάτι τελευταίο;

 

 - Θέλω να τονίσω, ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση,οιδημότες ήδη έχουν αγκαλιάσει την κίνησή μας, ανταποκρίνονται θετικά στην προσπάθειά μας και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα συνταχθούν μαζί μας στο κοινό σκοπό για το καλό της πόλης. Πιστεύω και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνηκαι συνοχή, δίνοντας έμφαση στην αυτοοργάνωση, τον εθελοντισμό και τη δύναμη της νεολαίας μας, αξιοποιώντας όλο το ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται να συμβάλει στην ανάπτυξή της πόλης.

 

 • Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

 

 - Εγώ σας ευχαριστώ.