ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

 

"Μόνη λύση η ανατροπή της σημερινής πολιτικής στο δήμο μας"

 

Συνέντευξη στην "πόλη μας" έδωσε ο Γιώργος Γεωργιαννάκης,ο οποίος απ’ ότι φαίνεται(δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση) θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος της "Συμπαράταξης για τον άνθρωπο και την πόλη" με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με κυρίαρχο στοιχείο τα οικονομικά του Δήμου μας.

Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε κείμενα σας, αναφέρεστε πολύ συχνά  σε οικονομικά ζητήματα με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Τελευταία το κάνατε, τόσο στη συζήτηση για τον ισολογισμό του 2012,  όσο και στον προϋπολογισμό 2014. Δικαιολογούνται αυτές οι παρεμβάσεις?
Στη πρώτη ακόμη συνεδρίαση του ΔΣ το 2011 ο δήμαρχος κ. Καπλάνης και η παράταξη του εμφανίστηκαν ως φανατικοί υποστηρικτές του Καλλικράτη και των μνημονιακών πολιτικών. Οι πολιτικές αυτές δρομολογούσαν μειώσεις των πόρων της Τ.Α, που σήμερα ξεπερνούν το 60% και οδηγούν στη διάλυση των αυτοδιοικητικών δομών, τις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών υπηρεσιών, δηλαδή νέες επιβαρύνσεις στο πενιχρό ήδη οικογενειακό προϋπολογισμό και μεγάλο αριθμό απολύσεων. Θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωτικών χώρων για την προοπτική της πόλης.
Ζητούσαμε από τη δημοτική αρχή, να διαμορφωθεί μια πολιτική αντίστασης στη νέα βαρβαρότητα και να μπει επικεφαλής μιας νέας διεκδικητικής ενωτικής προσπάθειας. Ο κ. Καπλάνης επέλεξε να κρύβει την πραγματικότητα με δημαγωγικές κορώνες, να εξωραΐζει την πολιτική των  τροϊκανών, αλλά ήταν και αδύναμος να διαχειριστεί με επάρκεια τα μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα. Τελευταία εμφανίζεται ως διαχρονικός υποστηρικτής των παλλαϊκών αιτημάτων και προφανώς ανεξάρτητος !!!
Αναφέρεστε και στο δάνειο για την αγορά του χώρου της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ;
Ήταν αίτημα όλης της πόλης να μη χαθεί και αυτός ο χώρος. Να διεκδικηθεί, να καταβάλει το αντίτιμο ο κρατικός προϋπολογισμός. Δανείστηκαν και δανείστηκαν χωρίς να έχουν ένα στοιχειώδες σχέδιο για το πως θα αποπληρωθεί το δάνειο. Είναι ακριβώς σε μικρογραφία οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έφθασαν τη χώρα και τους πολίτες στη σημερινή ανθρωπιστική κρίση. Ο χώρος της ΒΙΟΧΡΩΜ είναι υποθηκευμένος στη τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ  μαζί και με τα έσοδα του δήμου από ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι)
Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής στις 21/3/2012 έφεραν θέμα στο ΔΣ, να εγκρίνουμε σχέδιο καταβολής τοκοχρεολυτικών δόσεων ως 21/12/2013, αποκρύπτοντας αυτά, που έπρεπε να πληρώσουμε από το 2014 ως 21/3/2019!!!!! Η τριμηνιαία δόση για τα χρόνια 2012 και 2013  ήταν 87,9 χιλ € ενώ από το 2014 είναι 324 χιλ. και η τελευταία του 2019  ανέρχεται στα 2,2 εκ € !!!!
Ακόμη περιμένουμε να μας απαντήσουν  ποιος νοικοκύρης θα έκανε τέτοιες λεόντειες συμφωνίες. Πως θα πληρωθεί ετήσιο τοκοχρεολύσιο 1,3 εκ €, όταν στο προϋπολογισμό 2014 προβλέπονται τακτικά έσοδα 6,13 εκ €;
Η διοίκηση Καπλάνη σιωπά αλλά το πάπλωμα θα το πληρώσουν οι δημότες της Αγ. Βαρβάρας. Το μέλλον του δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής υπονομεύτηκε.
Το οικονομικό πρόβλημα της πόλης περιορίζεται στο χρέος της ΒΙΟΧΡΩΜ και την υποθήκευση της;
Τα οικονομικά του δήμου μας είναι σε κακή κατάσταση. Ο ισολογισμός και η αναλυτική έκθεση των ορκωτών λογιστών καταγράφουν με απόλυτη  διαύγεια ζημιές που ξεπερνούν τα 8,8 εκ. ευρώ, συνολικά δάνεια 8,42 εκ. ευρώ, οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε από αγωγές-αποζημιώσεις κλπ ξεπερνούν τα 2,2 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι τα οργανικά έσοδα του δήμου ήταν λιγότερα από τα έξοδα κατά 2,5 εκ. €. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες. Εκδίδουν ανακοινώσεις δημαγωγικού χαρακτήρα και αρνούνται να παρουσιάσουν σχέδιο αντιμετώπισης της άσχημης οικονομική μας θέσης.
 Οι ορκωτοί λογιστές υπογραμμίζουν ότι μια σειρά οικονομικά θέματα δεν εισάγονται στις συνεδριάσεις του ΔΣ, αν και θα έπρεπε, επιβεβαιώνοντας έτσι την αδιαφανή διαχείριση. Τους έχουμε καταγγείλει για τις πολιτικές επιλογές τους, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε και την ανεπάρκεια τους.
Τα παραπάνω αφορούν προηγούμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός του 2014 απαντά σε αυτά τα ζητήματα;
Ο προϋπολογισμός 2014 διαμορφώθηκε από την τρόικα και το οικονομικό παρατηρητήριο και τις ευλογίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει αντιστάσεις στην αντιλαϊκή πολιτική, σχεδιασμό και όραμα. Δεν έχει προτάσεις για νέες δράσεις, ούτε ακόμη και για τις αναγκαίες συντηρήσεις των δημόσιων χώρων. Από τους πλασματικούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων χρόνων περάσαμε στον προϋπολογισμό που καταργεί ουσιαστικά την ΤΑ και ιδιωτικοποιεί βασικές υπηρεσίες της.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα διαμορφωθέντα του 2013 οι δαπάνες για προσωπικό ανέρχονται στα 6,92 εκ € και το 2014 πέφτουν στα 5,48 εκ. €. Μας δηλώνουν δηλαδή ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις προσωπικού και νέα αφαίμαξη εισοδημάτων. Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις μειώνονται κατά 32,9% και τελικά από ψηφισθέντα προϋπολογισμό το 2013 που έφθανε στα 35,76 εκ €, η δημοτική πλειοψηφία ενέκρινε για το 2014 προϋπολογισμό που μόλις φθάνει τα 20 εκ €. Αυτά που παραμένουν στα ύψη είναι η έπαρση, η αδιαλλαξία και η αχαλίνωτη δημαγωγία. Ενδιαφέρονται περισσότερο για το φαίνεσθαι παρά για την πραγματοποίηση έργου που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Οι λεονταρισμοί του τελευταίου διαστήματος έχουν σχέση με την προεκλογική περίοδο και την προσπάθεια να κρύψουν, ότι έγιναν οι εκπρόσωποι τύπου του Άδωνη Γεωργιάδη και γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα οικονομικά του δήμου πρέπει να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο με τη συμμετοχή των πολιτών, των δημοτικών υπηρεσιών, ειδικών, των τραπεζών. Να εξασφαλισθούν σύμμαχοι, να διεκδικηθούν λύσεις. Είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο χρονολογικά ιεραρχημένο σχέδιο. Με την πολιτική «απόψε αυτοσχεδιάζουμε στο γόνατο» δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση.
Ως τώρα ασκείτε κριτική για την πολιτική τους. Εσείς προτάσεις για την άλλη πολιτική που διεκδικείτε καταθέσατε;
Για κάθε ζήτημα που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε και τις δικές μας προτάσεις. Τα περισσότερο σημαντικά ζητήματα ήρθαν προς συζήτηση με πρωτοβουλίες μας, πρωτοβουλίες των συμβούλων της αντιπολίτευσης, χαρακτηριστικά αναφέρω αυτά της ΒΙΟΧΡΩΜ, του Νοσοκομείου, των παιδικών σταθμών, του χαρατσιού, των πυλώνων υψηλής τάσης κλπ. Διεκδικήσαμε να γίνουν συζητήσεις για τα ζητήματα της ανεργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, καταθέσαμε προτάσεις για πρωτοβουλίες και κοινή δράση και αδιαφόρησαν. Ζητήσαμε ονομασθεί ο σταθμός του metro "Φώτης Κόντογλου" και να διαμορφωθεί εκθεσιακός χώρος αγιογραφιών για να αναδειχθεί και το εξαιρετικό καλλιτεχνικό και θρησκευτικό έργο του μεγάλου Έλληνα αγιογράφου που υπάρχει στην εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας.
Αδιαφόρησαν για το κλείσιμο του Νοσοκομείου. Ζητήσαμε να γίνουν δράσεις με συγκροτημένο τρόπο με τους γύρω δήμους και τη δυτική Αττική συνολικά και δεν έκαναν τίποτα Προχθές κατέθεσαν τον προϋπολογισμός της Δημοτικής Επιχείρησης χωρίς να προηγηθεί καμιά συζήτηση για ένα στοιχειώδες πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Αναφέρω ενδεικτικά ότι ζητώ τρία χρόνια να έρθει προς συζήτηση ένας κανονισμός καθαριότητας, να μονοδρομηθούν οι οδοί 28ης Οκτωβρίου και Ερυμάνθου για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία γύρω από τα σχολεία(τώρα με το metro θα είναι ακόμη χειρότερα), να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις της συγκοινωνίας και αδυνατούν να απαντήσουν και κυρίως να δράσουν με συγκεκριμένο τρόπο. Τι γίνεται με τη συντήρηση των κλειστών και αθλητικών χώρων; Που είναι η ερασιτεχνική δημιουργία; Ανέφερα μερικά θέματα για να δείξω την ανεπάρκεια τους στην αντιμετώπιση και των «μικρών» καθημερινών ζητημάτων.
Με αφορμή τις συζητήσεις για τα έργα του metro στην Ελ. Βενιζέλου αναπτύξαμε ένα ολόκληρο σχέδιο που αγκάλιαζε όλη τη πόλη. Το επαναλάβαμε και επόμενες φορές υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, από τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα ως την τελευταία λακκούβα απαιτείται η ενημέρωση η συμμετοχή και η δράση των δημοτών. Χωρίς την ενεργό θεσμοθετημένη παρουσία του λαού της πόλης ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν θα γίνει.