«FRONTPAGEPROJECT»:

Ομαδική εικαστική έκθεση για το «πρωτοσέλιδο»

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» 7-11/6/2023

 

 

frontpage fp

 

Ομαδική εικαστική έκθεση γύρω από την κεντρική ιδέα της ‘πρώτης σελίδας’, της ‘πρώτης είδησης’, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με την συμμετοχή δημιουργών από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο των media. 

Το «FRONTPAGEPROJECT» διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) και την ανοιχτή εικαστική ομάδα AxionArt, με την συνέργεια του VideoArtFestival Μηδέν. Υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και από ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Donau–Universitat Krems (DUK). Συμμετέχουν δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο των media.

Την έκθεση επιμελούνται:

Εύα Μαραγκάκη - Concept / Curator

Julia Sysalova - Project Manager / Co-curator

ΓιούλαΠαπαδοπούλου - Curator / Video Art Miden

Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και από εξέχουσες ειδήσεις που προέρχονται από τα Μ.Μ.Ε., τον διεθνή και ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα ‘πρωτοσέλιδα’ αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους. Τα θέματα που αναπτύσσονται από τους δημιουργούς έχουν αναφορική και εννοιολογική προσέγγιση όσον αφορά τη μετάδοση του μηνύματος, την είδηση ως έννοια.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες: Επικαιρότητα - Επικοινωνία - Εικόνα - Λόγος - Μνήμη και περιλαμβάνει εικαστικά έργα από αναγνωρισμένους, και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση ‘λόγου’ ή πολυμέσων από δημοσιογράφους και επικοινωνητές από τον χώρο των Μ.M.E. Επιχειρείται μέσα από τα έργα των δημιουργών μια ευρεία κριτική προσέγγιση, ζητημάτων που μας αφορούν όλους,.

Ελευθερία στην έκφραση, Προπαγάνδα, Ψευδείς ειδήσεις, Ιδιωτικότητα και τεχνολογία, Προφίλ και ταυτότητα, Πνευματικά δικαιώματα, Λογοκρισία, Κρίση, Τεχνητή νοημοσύνη.

 

fp FRONTPAGE AFISA 33x49

 

Συμμετέχουν οι Εικαστικοί:Αντζουλάτος Κωνσταντίνος, Αργυροηλιοπούλου Αννίττα, Γκούζια Βάλια, Δάμα Γρηγορία, Δαββέτας Δημοσθένης, Δερμάτης Χαράλαμπος, Ζαχαρή Νίκη, Ζούνη Ελένη, Ζουρούδη Στεφανία, Κασσιμάτη Πωλίνα, Καστρινάκης Αντώνης, Κορομπίλη Μαρία, LakahPaula, Λαμπρινός Νίκος, Μαραγκάκη Εύα, Μαρίνης Νίκος, Παγώνη Ειρήνη, Παναγόπουλος Αντώνιος, Περικλέους Βίκυ, Ποδιάς Νίκος, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σάββα Αντρέας, Σηφάκη Μαρία, Σπανουδάκη Αννέττα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Τριανταφύλλου Τάσσος, Τσαγκάρης Πάνος, Τσώλης Κώστας, Xατζηγιώση Κλεοπάτρα, Χανιώτη Δήμητρα.

Φωτογράφοι – Photoreporters: Γκουλιαμάκη Λουίζα, Kολεσίδης Γιάννης, Κουρή Μάρω, Μπονάτσου Τίτα.

Videoart: JackWilliams, JodyZellen, GuliSilberstein, ChrisTigra, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, JohnOHare & TomPhipps, RodrigoAmaranteGuerreiroGomes, PamelaFalkenberg & JackCochran (OutlierMovingPictures), KatinaBitsicas, Γιασεμή Ράπτη, MikołajSobczak, SandraAraujo, Γιούλα Παπαδοπούλου, Pablo-MartínCórdoba, BrunoPavić, KuestiFraun & AndreasUehlein (performer), Νίκη Καποκάκη, Μάρθα Τσιάρα, Παναγιώτης Παρνασσάς.

Παράλληλες δραστηριότητες:

7 Ιουνίου (Τετάρτη), 20:00: Performance: «Αγγαθώνας» (15’), Νίκη Ζαχαρή, Εικαστικός / performer

8 Ιουνίου (Πέμπτη), 17:00-19:00: Panel Discussion: «Τέχνη και επικοινωνία»

Γιώργος Καμπουράκης, Καθηγητής Ε.Μ.Π. μέλος ΔΣ του E.C.I.

Βίκυ Τσιανίκα, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Δημήτρης Πετρόπουλος, Αρχισυντάκτης «Μηχανή του Χρόνου»

Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος

Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, εικαστικός, συγγραφέας

Συντονισμός: Ηλιάνα Κουλαρμάνη – δημοσιογράφος

Παραγωγή:     Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο επικοινωνίας ΕCI

Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ)

AXIONART

ΔιακεκριμένοςΧορηγός: Direction Business Network

Χορηγοίεπικοινωνίας: Dnews - NextDeal.gr - ΕΡΤ - CultureNow - Art Views - Μηχανήτουχρόνου - Αθηνόραμα - Radar – Axia News – FM Voice

Μεταξύ των Υποστηρικτών είναι και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.)

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» Δήμου Αθηναίων -Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο 11851 Αθήνα, 1oς όροφος

Στάση Μετρό Κεραμικός

Εγκαίνια – Τετάρτη 7/6/2023, Ώρες: 19:00 – 22:00 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας:

  • Πέμπτη – Παρασκευή – 11:00 π.μ. – 19:00 μ.μ.
  • Σάββατο - Κυριακή 11:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.

 

fp M.Spiliopoulos1

 

 

fp ΕΥΑ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ 1

 

 

 

fp ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΧΑΤΖΗΓΙΩΣΗ

 

fp ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΩΛΗΣ 2

 

fp Μ. Τσιάρα

 

fp Νίκος Ποδιάς

 

 

 

fp Υesterday-Μάρθα Τσιάρα

 

 

fp PT20A 03 PanosTsagaris NYT March 22 2020 KalfayanGalleries