ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 21:54
Συμμαχία ΠΕΣΥΔΑΠ - ΑΝΙΜΑ
για να προστατευθεί η άγρια ζωή
στους δήμους της Αττικής
Εκατοντάδες πετροχελίδονα έπεσαν ημιθανή στους δήμους της Αττικής με τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, αγριόχοιροι διασχίζουν την Εθνική οδό στο ύψος του Χαϊδαρίου, ελάφια και λύκοι κυκλοφορούν στα βόρεια προάστια της Αθήνας, πετρίτες και άλλα γεράκια τραυματίζονται στα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ στο Πέραμα, αλεπούδες κυκλοφορούν τα βράδια έξω από Καλλιμάρμαρο στάδιο και μέσα στην Δραπετσώνα…
Για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στα ιδιόμορφα οικοσυστήματα της Αττικής, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) συνεργάζεται ως «συνδικαιούχος» μαζί με το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων «ΑΝΙΜΑ», σε ένα πρόγραμμα για την αποτελεσματικότερη προστασία της άγριας ζωής που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η τεχνογνωσία της ΑΝΙΜΑ στην περίθαλψη άγριων ζώων από τη μία, και το ειδικό αυτοδιοικητικό βάρος του ΠΕΣΥΔΑΠ στον οποίο συμμετέχουν 22 δήμοι της Αττικής από την άλλη, σχηματίζουν μία «συμμαχία» για την ανάδειξη και προστασία της αστικής βιοποικιλότητας, μέσα από την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στην Αττική.
Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής εκπλήσσουν: Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως ύστερα από ατυχήματα χρειάζονται νοσηλεία και φροντίδα 3.000 άγρια θηλαστικά και πτηνά! Από αυτά τα ζώα 2.000 είναι ενήλικα, 500 ορφανά νεογνά και νεοσσοί, ενώ τα υπόλοιπα 500 είναι θύματα της παράνομης εμπορίας πλασμάτων της άγριας ζωής…
«Οι νέες συνεργασίες μας και η εντατικοποίηση των δράσεων μας σε αυτήν την κατεύθυνση, υποδηλώνουν τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά και οργανωμένα στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αρμονική μας συνύπαρξη με την άγρια ζωή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.
Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η τρέχουσα στρατηγική της Ε.Ε. για την βιοποικιλότητα, καθώς ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να επιστρέψει η φύση στις πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Κομισιόν έχει καλέσει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, να αναπτύξουν σχέδια οικολογικού προσανατολισμού για την προστασία της άγριας ζωής.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στους δήμους της Αττικής το φαινόμενο εποικισμού του αστικού χώρου, από άγρια ζώα που γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτά. Άλση, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, νεκροταφεία και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, γίνονται χώροι όπου άγρια θηλαστικά και πτηνά, ζουν τη μυστική ζωή τους δίπλα στους ανθρώπους…
Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται και τα περιστατικά κινδύνων, καθώς οι πόλεις παραμένουν «αφιλόξενες» ως προς την βιολογία αυτών των ειδών, ή αυξάνονται οι συγκρουσιακές σχέσεις με τον άνθρωπο, όπως μπορεί να συμβαίνει με τους αγριόχοιρους ή με τα φίδια που εισχωρούν στον αστικό ιστό.
Φέτος και πέρυσι αυξήθηκαν κατά πολύ οι πτώσεις νεοσσών από τις φωλιές τους, ή και η εγκατάλειψη φωλιών από άγρια πτηνά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν από τους συνεχόμενους καύσωνες του καλοκαιριού. Το ίδιο καταστρεπτικός για τα πτηνά έχει αποδειχθεί και ο αδόκιμος τρόπος με τον οποίο κάποιοι δήμοι της Αττικής, κάνουν τις ετήσιες κλαδεύσεις των δενδροστοιχιών, στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.
Η σύμπραξη του ΠΕΣΥΔΑΠ με το Κέντρο Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ», φιλοδοξεί να φέρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο των προσπαθειών που ξεκίνησαν για να προστατευθεί η άγρια ζωή στην Αττική…
Άλλωστε, πριν ακόμα την εκκίνηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», οι δύο φορείς είχαν προσχωρήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους, όπου ο ΠΕΣΥΔΑΠ αναλάμβανε να υποστηρίζει τα άγρια ζώα με τη δωρεάν παροχή υγειονομικών υλικών περίθαλψης, αλλά και να διαθέτει δωρεάν τη χρήση του κλιβάνου αποτέφρωσης του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων), για την διαχείριση και των νεκρών άγριων ζώων.
Η ΑΝΙΜΑ από την πλευρά της έχει αναλάβει:
- να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα τραυματισμένα άγρια ζώα από τις περιοχές των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ
- να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, για τυχόν απεγκλωβισμούς άγριων ζώων εντός του αστικού ιστού,
- να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα κατασχεμένα άγρια πουλιά από τις παράνομες υπαίθριες αγορές, καθώς και να φιλοξενεί δια βίου
όσα από αυτά δεν είναι πλέον επανεντάξιμα.
Για περισσότερες πληροφορίες: 6974145474 - 6972711151