ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ  Η …ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ

ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

 XA DIKI

 


Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπήρξε σήμερα συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και συγγενείς της οικογένειας. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αλλάξει τον χώρο διεξαγωγής της δίκης και οι σκέψεις είναι να συνεχιστεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου ώστε η δίκη να συνεχιστεί και ταχύτατα και απρόσκοπτα.

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης προσδιόρισε και την παρέμβαση που θα κάνει ώστε να μην θίγεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επειδή ο υπουργός δεν μπορεί να ορίσει τον χώρο της δίκης, ζήτησε από τους αρμόδιους δικαστικούς να απαντήσουν αν υπάρχει πρόβλημα με τη διεξαγωγή της δίκης. Με μία θετική απάντηση – που υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί τάχιστα – ο υπουργός αποκτά το δικαίωμα να παρέμβει.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης είπε: «Η μητέρα του Παύλου Φύσσα από προχθές απηύθυνε δημόσια έκκληση – κραυγή αγωνίας για την επιτάχυνση της δίκης και την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων γι’ αυτό απευθύνθηκε στους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στην έκκληση. Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό, είχαμε συνάντηση με την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους του Παύλου. Μας εξέφρασαν την άποψή τους και την εμπειρία τους από τη δίκη που δεν έχει ρυθμό και τον ορίζοντα που έπρεπε. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε. Το ζήτημα είναι κρίσιμο για την Δημοκρατία».

«Η δική μου παρέμβαση θα είναι να ορίσω χώρο διεξαγωγής μετά από συνεννόηση με τους παράγοντες του δικαστηρίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και επεσήμανε: «Διαβεβαιώσαμε τη Μ. Φύσσα ότι καταλαβαίνουμε την πολιτική και κοινωνική σημασία της δίκης. Στη συνέχεια εξηγήσαμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την διεξαγωγή της. Αναγνωρίσαμε ότι η ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψή μας να δημιουργείται μία εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια. Αυτή η εικόνα και η κατάσταση ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει. Ως σήμερα αυτό που φροντίσαμε ήταν να δώσουμε σε χρήση με τον κατάλληλο εξοπλισμό μία επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών. Η αίθουσα ήταν ήδη έτοιμη από τις 5 Οκτωβρίου 2015».

Αναφορικά με την παρέμβασή του, ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε: «Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής μίας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή μία δυσχέρεια, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης. Τότε ο υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο. Αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης θα επενέβαινε με τρόπο που δεν επιτρέπει ο νόμος στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει δικονομική εμπλοκή και στη συγκεκριμένη δίκη. Αυτή τη στιγμή απηύθυνα ο ίδιος ένα έγγραφο – παράκληση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να εκτιμήσει την κατάσταση και την δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαπιστώνει την δυσκολία, να μου απευθύνει σχετικό έγγραφο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο θα έρθει τάχιστα».

«Καταλαβαίνω ότι δεν λύνεται το ζήτημα με μία κίνηση, αλλά χρειάζονται διαρκείς προσπάθειες. Διαβεβαίωσα την κυρία Φύσσα ότι θα παρακολουθούμε διαρκώς τη δίκη και θα κάνουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.