Η όμορφη συμπολίτισσά μας που αποφοίτησε ως πρωτεύσασα μίλησε στην "πόλη μας"

 

Η Χριστοπούλου Λουίζα είναι κάτοικος της πόλης μας και απόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας. Τελείωσε την σχολή Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς τον Ιούνιο του 2013 (έτος εισαγωγής 2009)  απαγγέλλοντας τον όρκο στην 4η βάρδια της ορκωμοσίας του Νοεμβρίου ως πρωτεύσασα.

 

Λίγα λόγια για την σχολή:

Η Οικονομική επιστήμη δίνει τη δυνατότητα σους απόφοιτους να εργασθούν σε όλες τις εταιρίες, οργανισμούς ,επιχειρήσεις  ανεξαρτήτου αντικειμένου στο Οικονομικό και Λογιστικό τους Τμήμα, στο τμήμα Marketing ,στο τμήμα Προμηθειών κ.ο.κ  όπως επίσης σε Τράπεζες ,σε Δημόσιες υπηρεσίες ,ως καθηγητές κ.α.

 

Η Λουίζα μίλησε στην "πόλη μας" για τις θυσίες και την προσωπική δουλειά που απαιτούσε η πορεία της ως πρωτεύσασα της σχολής καθώς και για τις μελλοντικές της βλέψεις.

 

 

Πόσο χρόνο αφιέρωνες ημερησίως όλη την χρονιά για να είσαι έτοιμη για την εξεταστική περίοδο; Εφάρμοζες την συνήθη φοιτητική πρακτική του διαβάσματος της τελευταίας στιγμής;

Καθημερινή μου ενασχόληση αποτελούσε η παρακολούθηση ανελλιπώς όλων των παραδόσεων των μαθημάτων και η διεκπεραίωση των εργασιών μου. Η διαδικασία διαβάσματος ξεκινούσε 10 ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής και ακολουθούσε ένας μήνας συνεχούς διαβάσματος. 
 

Στόχευες σε συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό που προϋποθέτει κατώτερο βαθμό πτυχίου ή απλώς η βαθμολογική σου πρωτιά προέκυψε ως φυσικό αποτέλεσμα της αγάπης σου για τα μαθήματα του αντικειμένου σου; Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι γονείς σου και γενικά το περιβάλλον σου για την επιλογή της σχολής;

Κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ δύσκολο να είναι σε θέση  κάποιος στο πρώτο έτος των σπουδών να προσπαθεί να πετύχει ένα συγκεκριμένο κατώτατο βαθμό πτυχίου για να μπορέσει να στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Προσωπικά άρχιζα να σκέφτομαι τις μελλοντικές μου σπουδές στο τελευταίο έτος , οπότε θα μπορούσα να πω ότι τα θετικά αποτελέσματα προήλθαν ως φυσικό αποτέλεσμα της συγκέντρωσης στο να φέρω εις πέρας τις σπουδές μου με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι γονείς μου και γενικά το περιβάλλον μου έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην επιλογή της σχολής όχι όμως καθοριστικό. Η απόφαση να ακολουθήσω των κλάδο των οικονομικών ήταν δική μου με την σύμφωνη γνώμη των γονιών μου.

Σε επηρεάζουν οι δυσοίωνες προβλέψεις που κυριαρχούν στα ΜΜΕ και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις για το εργασιακό μέλλον των νέων; Σκοπεύεις να εγκαταλείψεις την Ελλάδα για να διευρύνεις τις σπουδές σου εδώ ή για να εξασκήσεις το επάγγελμα που ονειρεύεσαι εάν αυτό παρουσιάζεται κορεσμένο ή ελλιπώς αμειβόμενο στην χώρα μας ;

Σίγουρα όλοι μας επηρεαζόμαστε από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αλλά θεωρώ ότι οι άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν και όσοι έχουν προσπαθήσει θα ξεχωρίσουν αργά ή γρήγορα.
Προς το παρόν στοχεύω σε ένα μεταπτυχιακό στην χώρα της Ολλανδίας , από εκεί και πέρα θα προτιμούσα να επιστρέψω στην Ελλάδα .Αν μου δοθεί κάποια σημαντική ευκαιρία στην Ολλανδία ίσως και να σκεφτώ τη ζωή εκεί.
 
Αισθάνεσαι προσωπικά από την ως τώρα πορεία σου ότι η αριστεία μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προϋποθέτει από τον σπουδαστή/ στρια να εγκαταλείψει ή να παραμελήσει την προσωπική του ζωή ;
Έχεις αντιληφθεί την ύπαρξη παραπαιδείας στον κλάδο σου πέραν των καθιερωμένων «ιδιαίτερων» από φοιτητές μεγαλύτερων εξαμήνων;

Δεν είμαι της άποψης πως ένας φοιτητής πρέπει να εγκαταλείψει ή να παραμελήσει την προσωπική του ζωή για να μπορέσει να αριστεύσει. Μιλώντας εκ πείρας και δεδομένου ότι τα 2 τελευταία χρόνια των σπουδών μου εργαζόμουν  6 ώρες την ημέρα , είναι εφικτό και να πηγαίνει κάποιος τις βόλτες του να βγαίνει έξω να αθλείται αλλά και να κάνει ότι εκείνος επιθυμεί . Όταν όμως έρχεται η ώρα να διαβάσει πρέπει να αφοσιωθεί πλήρως.
Κατά καιρούς ναι, υπάρχουν διαφημιστικά φυλλάδια από ειδικά φροντιστήρια
 που προσφέρουν βοήθεια στους φοιτητές αν και δεν νομίζω πως τα επιλέγουν πολλοί καθώς η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι αρκετή για να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του κάθε μαθήματος.